Puslapiai

2010-07-04

Spaghetti alla Bolognese arba "spag bol"


Elementariausi spagečiai su "tipo" bolonietišku padažu, kurio sudėtyje nėra pieno produktų, ir vyno nebūtina pilti - toks supaprastintas itališko patiekalo variantas. Visa šeima jį tiesiog dievina: lėkštes ištuština man nespėjus nei sulčių išpilstyti.
Išmokau šio patiekalo dar būdama studentė-bedarbė (90-tųjų pradžioje), kai taupydavau centukus pietums ir neįstengdavau nusipirkti mėsytės kepsniukui. Jautienos faršas visada pigesnis, negu išpjova, - visose valstybėse.  Dažniausiai pirkdavomės produktus perpus su mano kaimyne, irgi studente. Kartu ruošdavome vakarienę, o po to būdavo balius, į kurį pasikviesdavome kokį svečią (vaikiną, aišku) bei nekukliai jam užsimindavome, jog prie vakarienės tiktų atsinešti raudono vyno buteliuką...
Iš pateikto kiekio gaunasi apie 4-6 porcijos. Palikusius spagečius būtinai sumaišome su padažu, kad nedžiūtų ir nesuliptų į "padą", tada saugome uždarame indelyje, šaldytuve, iki 4 dienų. Užsimanius kitą dieną juos pasišildome keptuvėje po dangčiu, pripilę trupučiuką vandens.
Patiekalo paruošimui jums prireiks didelio puodo ir didelės gilios keptuvės su dangčiu.

Produktai:
  • 1 pakelis itališkų spagečių (apie 450 g) 
  • 0.5 kg neriebios jautienos faršo
  • 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis svogūnas arba poras, smulkiai supjaustytas
  • 2 morkos, supjaustytos smulkiais kubeliais
  • 2 saliero kotai, supjaustyti kubeliais
  • 0.5-0.7 l pomidorų purée arba 200 ml tomatų pastos (patariu pirkti nemetaliniuose indeliuose)
  • 3 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. juodųjų šviežiai maltų pipirų
  • 6-8 skiltelės česnako, perpjautos pusiau
  • 2 arb. š. itališko prieskonių mišinio
  • 100 g šviežiai tarkuoto Parmezano sūrio - nebūtinai
Paruošimas
  1. Užkaičiame puodą vandens, pasūdome 1 arb. š. druskos, pagal pakuotės instrukciją ruošiame spagečius. Svarbu spagečių nepervirti, nes sumaišius su karštu padažu jie ir toliau minkštės.
  2. Tuo tarpu, kol verda vanduo ir jame spagečiai, virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę. Faršą dedame į sausą keptuvę ir kepame vis smulkinant mentele, kol mėsos granulės paruduos ir nesimatys ružavos spalvos, apie 5 min.
  3. Į keptuvę pilame aliejų ir beriame supjaustytus svogūnus. Apkepiname svogūnus, juos pasūdžius ir papipirinus, apie 3 min. Keptuvėn sudedame česnakus, morkas ir salierus, pabarstome prieskonių mišiniu, dar pakepiname apie 3-5 min, kol visos daržovės suminkštės.
  4. Pilame pomidorų purée, (jeigu naudojate tomatų pastą, pripilkite ir 400 ml vandens iš verdančių spagečių puodo) gerai išmaišome. Keptuvę uždengiame dangčiu ir, padažui užvirus, jį dar pakunkuliuojame apie 10 min, kol padažas sutirštės.
  5. Spagečius pateikiame didelėse lėkštėse, dosniai apipilus mėsos padažu, maždaug 50/50: padažo tiek pat, kiek spagečių. Pabarstome tarkuotu parmezano sūriu.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą