Puslapiai

2015-10-17

Kiaušinienė


Šis patiekalas turbūt yra tarptauškiausias, žmonijos istorijoje seniausias, kasdieniškiausias ir populiariausias. Vienok, nedaug kas sugeba idealiai iškepti kiaušinienę - paradoksas. Vien pažiūrėjus Internete esančias kepto kiaušinio nuotraukas - daugumoje jų riebaluose paskendęs svylantis kiaušinis, susikristalizavęs arba skystas baltymas, sukietėjęs arba išsiliejęs trynys.

Perskaitę šį įrašą, aš pažadu, jūs jau niekada gyvenime nesugadinsite kiaušinienės, nebent tyčia to siektumėte. 

Idealaus kiaušinio paslaptys yra šios:
  • reikalinga storo dugno nesvylama keptuvė (keramika dengta arba špižinė "užkepta"),
  • naudojamas labai nedidelis kiekis riebalų - tik plonai sutepti keptuvės dugnui,
  • kiaušiniai įmušami į jau įkaitusią keptuvę iš 0-2 cm aukščio, vienu sluoksniu,
  • kepimas vyksta atviroje keptuvėje 5-6 min. virš minimaliausios liepsnos - ne ilgiau, ir netrumpiau.
Prisilaikant šių taisyklių, kepamo kiaušinio baltymas neburbuliuos, nesusvils kieta plutele, baltymas liks visiškai baltas ir be skystų gleivių, trynys bus karštas ir nesukietėjęs.

Pagal šį receptą galite iškepti idealios formos kiaušinienę į keptuvę įstatę įvairias silikonines ar metalines formeles, iš svogūno arba paprikos išpjautą žiedą. Mano patirtis: kepant metalinėse formalėse (tokias pirkau), kai pradeda kiaušinienės paviršius stingti, apačia jau būna parudavusi - formelėse kiaušinienė yra perstora. Didelės paprikos griežinėlyje arba didelio svogūno žiede kiaušinienė iškepa gerai, bet koks vienas kraštas gali išsilieti, jeigu daržovė neprigludusi prie keptuvės.

Mano vaikai labiausiai mėgsta kiaušinienę patiektą ant paskrudintos bandelės puselės, plonai suteptos lydytu sūreliu, kaip "Viola" arba "Mildutė". Aš mėgstu kiaušinienę paskanintą "Salsa" arba "Čimičiuriu", mano brangiausias mėgsta šalia kiaušinienės lėkštėje turėti kiaulienos faršo dešreles arba skrudintus bekono griežinėlius.

Dažnai receptuose prie kiaušinio rekomenduojami tiekti įvairūs šilti padažai, kaip "Béarnaise" arba "Hollandaise" - tai padažai gaminami kiaušinio pagrindu. Šie padažai, mano manymu, geriau tinka virtam be lukšto kiaušiniui, jie nuslopina švelnų kepto kiaušinio skonį ir jame esantį aliejaus ar sviesto aromatą, be to, padažo paruošimas užtrunka papildomai laiko, kurio ir taip trūksta ryte. 

Mano šeimoje vienas žmogus suvalgo 2 kiaušinius, o jeigu kiaušinienė tiekama su priedais - skrudinto bekono griežinėliais, pakepinta bandele, salotomis, mišraine ar salsa - tada užtenka 1 kiaušinio žmogui. 

Paruošimui reikia turėti nesvylamą keptuvę, mentelę. Išeiga 2-4 porcijos.

Produktai:
  • 4 vnt. kiaušiniai
  • 1 arb. š. sviesto arba šviesaus aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
  • 1 žiupsnelis druskos - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę. Sumažiname liepsną iki minimalios.
  2. Keptuvės dugną ištepame sviestu arba aliejumi. Iš labai neaukštai įmušame po vieną kiaušinius; kiaušiniai turi pasiskirstyti laisvai po keptuvės dugną, neužsilieti vienas ant kito. 
  3. Paliekame kiaušinienę kepti 5 min. - minkšteniam baltymui, arba 6 min. - tamresniam baltymui - kas mėgsta. Per šį laiką galima paskrudinti bandelę, paruošti salotas. 
  4. Kiaušinius tiekiame tuojau pat, tiesiog keptuvėje, arba juos atskiriame viens nuo kito mentele ir tiekiame ant paskrudintos bandelės puselių. Sūdome pagal skonį (aš nesūdau).
Nesiliečiantys kiaušiniai iškepa gražios ovalo formos.
Po 5 minučių kepimo kiaušiniai nesuburbuliavę, nesusvilę, pilnai iškepę. Didesnei šeimai tenka kepti daugiau kiaušinių, kurie suslieja į vieną didelę kiaušinienę. Tokius kiaušinius atskiriame į porcijas mentele. 
Kiaušinienė ant lydytu sūriu teptos bandelės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą