|
Šiose salotose priedas - raudonoji paprika. |
Aš esu grybų fanatikė: mėgstu juos miške "medžioti", džiūgauju aptikusi grybų "šeimų" sambūrius, dievinu grybų aromatų įvairovę, žaviuosi jų ateiviškomis formomis ir spalvomis; mėgstu apie grybus skaityti, netgi dažnai sapnuoju, jog grybauju, - tad niekad neatsižadėsiu grybų valgymo visuose jų pavidaluose. Šis receptas skiriamas būtent grybų "mylėtojams".
"Daigų, pievagrybių ir pomidorų trio" - tai mano labai mėgstamas žieminių ir pavasarinių salotų receptas. Šiose salotose naudojami bet kokie žirnių, pupelių ar kruopų daigai (kokius užsiauginote ant palangės ar kokius gavote nusipirkti), kieti nevisai prinokę pomidorai (kokie būna prieinami žiemą ar pavasarį) ir žali/švieži pievagrybiai. Recepto idėją perėmiau iš kadaise turėtos prancūzaitės draugės, vardu Ellen, - tad priskiriu jį prancūziškiems valgiams.
Mano mama yra žalių grybų valgymo priešininkė, ir tai tikrai ne be pagrindo. Mikologai (grybų mokslininkai)
nepataria jokių grybų vartoti jų žaliame/šviežiame pavidale. Termiškai apdoroti grybai lengviau pasiduoda virškinimui (nors iš tiesų keptų grybų susivirškina tik 10-20%, o nekeptų - dar mažiau; grybai - puikus maistas liekniejimui), jeigu grybuose yra nedidelis kiekis toksiškų organinių junginių, jie suyra paveikti aukštos temperatūros.
Žalius grybus valgyti galima tik šios vienos rūšies, vadinamos dvisporiais pievagrybiais (
white button mushroom - angl.). Grybai turi būti užauginti ant švarių ekologiškų durpių, netręšti organinėmis trąšomis, be jokio mėšlo ir pan., - kitaip visokių pilvo problemų neišvengsite. Šiam salotų receptui pasirinkite kuo švaresnius, kuo baltesnius grybus, mat jie nebus plaunami - tik sausai nuvalomi šepetėliu. Baltučiai pievagrybiai yra nepakartojamo švelaus skonio, ilgiau pasėdėję salotose jie lyg kempinėlė sugeria padažą, tampa traškiai tamprūs, mėsingi, malonu juos kramtyt.
Naudokite šviesų, nekvapnų aliejų. Aš šiame recepte naudoju vynuogių kauliukų aliejų, kadangi jo skonis yra pats švelniausias iš mano visų turimų aliejų. Mano manymu, šalto spaudimo nerafinuotas alyvuogių aliejus, kanapių, juodgrūdės ir pan. aliejai nelabai tinka, nes jie savo giliu skoniu užslopina grybų aromatą.
Paruošimui reikia turėti šepetėlį grybams valyti, peilį ir lentutę, citrusų žievelės gremžtuką arba sūrio tarką. Išeiga maždaug 6 porcijos. Man šios salotos šalia karštų bulvių atstoja sočią veganišką vakarienę, bet tada gaunasi tik 3 didelės veganiškos porcijos.
Produktai:
- 250 g baltų pievagrybių
- 100 g daigų
- 350-400 g (3-4 vnt.) kietų pomidorų
- 1 vnt. citrina
- 30 g vynuogių kauliukų aliejaus
- 1/2 arb. š. druskos (be jodo)
- 1/2 arb. š. čilių krislelių arba 1 Valg. Š. čilių marinato
Priedai, pasirinkite 1-2:
- 3-4 vnt. žalio svogūno arba 1/3 ropinio - nebūtinai
- 1 vnt. raudonoji paprika
- 1/2 (100 g) besėklio "Angliško" agurko
Paruošimas:
- Grybų neplauname - nuvalome sausu šepetėliu, kietesnius juodulius pašaliname peiliu.
- Žiuljenuojame (pjaustome šiaudeliais) grybus ir pomidorus. Susmulkiname savogūnus arba kitą priedą - jei pasirinkome juos naudoti salotose.
- Nutarkuojame citrinos žievelės tik geltoną dalį. Išspaudžiame citrinos sultis.
- Visus ingredientus sumaišome dubenyje ir paliekame bent 10 min. skoniams persisunkti.
- Šios salotos, laikomos uždarame indelyje, šaldytuve, išlieka šviežios ir skanios 2 dienas. Skanaus!
|
Šiose salotose bus naudojami 2 priedai: agukas ir žalieji svogūnų laiškai. |
|
Šiose selotos epriedas - žalieji svogūnai. |