Puslapiai

2014-12-13

"Jarzynka" arba morkos su žirneliais


Čia aprašysiu patiekalą, kurį ruošdavo mano prosenelė Janina Rytvinskaitė. Receptas atkeliavo iš 19 amžiaus, o gal ir senesnis. Lietuvoje patiekalas buvo lenkiškai vadinamas "Jarzynka", kas išvertus reiškia "daržovinė". Šis patiekalas yra paplitęs visoje Europje ir yra žinomas "Morkos su žirneliais" pavadinimu. Netgi Lenkijoje jis nevadinamas "Jarzynka" (bent jau nei viena mano apklausinėta lenkė tokio pavadinimo negirdėjo), tad priskaitau valgį Lietuvos patiekalams.

Senovėje šis patiekalas buvo sezoniškas, jį ruošdavo birželio mėnesį, kai jau sunokdavo visi žirniai ir juos reikėdavo staigiai "gelbėti". Tačiau šiais laikais žirnius galima šaldyti, tad patiekalas tapo universalus, tinkantis visiems metams. Man nepaprastai skaniai dera šis garnyras prie kiaulienos patiekalų. 

Paruošimas labai paprastas, nereikia nieko nei apvirinėti, nei garinti. Viskas ruošiama tik 8-10 min. vienoje keptuvėje su dangčiu, Daržovės lieka šiek tiek traškios, bet ne žalios (šviežios), maloniai krimsnojamos. Mano šeimoje tik viena dukra šio garnyro nevalgo, o visi kiti šeimos nariai - prašo pakartoti. 

Jeigu jums pasiseks gauti saldžių morkų ir saldžių šviežių žirnelių (iš turgaus, pvz., ar iš savo ekologiško daržo), tai recepte nereikia naudoti cukraus. Aš prieš kepant daržoves paragauju ir nusprendžiu, ar tikrai užteks man natūralaus saldumo. Tačiau parduotuvinės morkos ir žirneliai beveik visada reikalauja truputėlio cukraus, kitaip skonis lieka labai blankus. 

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su ją atitikančiu dangčiu, mentelę.

Produktai:

  • 200-250 g (kupina 1 stilinė) šviežių arba šaldytų žirnelių
  • 200-250 g (4 didelės) morkų
  • 30 ml (2 Valg. Š.) tyro alyvuogių aliejaus (šviesaus)
  • 40 g sviesto
  • 1/2 arb. š. cukraus - nebūtnai
  • 1/2 arb. š. druskos
Paruošimas:
  1. Morkas nuskutame ir supjaustome šiek tiek didesniais negu mūsų žirniai kubeliais.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų.
  3. Pirmiausia atviroje keptuvėje vienu sluoksniu kepiname morkų kubelius - maždaug 4 min. Turi bent vienas morkų šonelis paruduoti. t.y. karamelizuotis. Kepimo pabaigoje morkas keptuvėje mentele pavartome.
  4. Dabar į keptuvę keliauja gabaliukas sviesto, juo paslidinėjame po visą keptuvės dugną, kad išsilydytų bent pusė sviesto gabaliuko. Beriame keptuvėn žirnelius, pasūdome, jei reikia - pasaldiname. Uždarome keptuvę sandariai dangčiu, sumažiname liepsną iki mažos ir patroškiname daržoves dar 4-5 min. 
  5. Tiekiame į stalą tuojau pat, šalia kiaulienos, paukštienos, arba kaip vegetaršką patiekalą.
Šitaip atrodo morkos, kai karamelizuojasi jų vienas šonelis.

Daržvės 4-5 min. troškinasi sviesto garuose.

"Jarzynka" - puikus garnyras prie kiaulienos. 
 P.S. Šis patiekalas gali būti jau lėkštėje pagardinamas pasirinktinai:

  • petražolėmis,
  • šviežiu baziliku, 
  • šalaviju,
  • mėtomis.



4 komentarai:

  1. Sigitas12/14/2014

    Šiaip tai, kai buvau jaunas (net keista) mano mama tokiu pavadinimu gamindavo panašų patiekalą, tik ten buvo troškinamos morkos su bulvėmis. Pabaigai buvo dedama pakankamai sviesto. Labai mėgome su broliu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas12/14/2014

    Irena
    mano Mama gamindavo JAŽYNKA

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bulvės, morkos ir žirneliai lygiomis dalimis troškinamos puode - irgi vaikystėje vadinome "Jažynka". Bet tai buvo labiau pagrindinis patiekalas, ypač vakarienei. Jūsų garnyrinis variantas atrodo labai apetitiškai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas9/02/2024

    Mama gamindavo Jezynka, tik nieko nekepdavo. Morkas apvirdavo nedideliam kiekyje vandens, pabaigoje sviestas,žirneliai,druska ir miltai. Ji buvo šefė.

    AtsakytiPanaikinti