Puslapiai

2013-10-15

Pica "Margarita"


Mano dukrelė, vargšiukė, praeitą sekmadienį pasitempė čiurnos raisčius, tad teko namie vaikui organizuoti visokią veiklą ir žaidimus, kad išblaškyti ašaras ir padėti užmiršti skausmą. Kai jau atsibodo knygų skaitymas, karoliukų vėrimas, piešimas, grojimas gitara, žaidimai kryžiukais-nuliukas ir t.t., bei atėjo laikas ruošti vakarienę, prisiminau, kaip stebuklingai vaikams pragiedrina nuotaiką picos kūrimas. O čia dar pačiu laiku draugės atėjo ligonės aplankyti, tad picos kūrybiniu džiaugsmu dalinosi jau trys mergaitės. Man atiteko "orkaitės ir indų plovyklės operatorės" pareigos. 

Picą "Margarita" jau anksčiau minėjau "Picos teorija ir variacijos" įraše. Dabar receptą aprašysiu nuoguniau. Man ši picos rūšis - pati skaniausia, galiu ją valgyti nuolat. Kartais būna užsisakau picos "Margarita" restorane, ir jeigu gaunu kažkokių neaiškių ingredientų fantaziją (pieniškos dešrelės, pievagrybiai, rauginti agurkai ir nežinia kokių sūrių mišinys, pvz.), tai mane labai nuliūdina, - negaliu atleisti makalynės pasinaudojus "Margaritos" vardu. Mano manymu, jeigu žmogus sukūrei savo fantazijos patiekalą, tai būk malonus, sukurk jam ir savo pavadinimą. O jeigu gamini visiems plačiai žinomą patiekalą ir dar už tai imi pinigus, tai gali kažką iš dalies tobulinti, bet esmės negali keisti, bent jau turi prisilaikyti 90% ingredientų sąrašo. 

Šita pica yra "plonapadė", t.y. su traškiu plonu paplotėliu. Visi ingredientai naturalūs, mažiausiai perdirbti. Šviežią pomidorą recepte galima pakeisti 2-3 Valg. Š. tiršto pomidorų padažo, kitų ingredientų keisti NEVALIA! Picoje "Margarita" turi būti ryškiai matomos visos trys Italijos vėliavos spalvos. Mocarelos sūris negali būti pageltęs, pomidoras negali būti jokios kitos spalvos - tik ryškiai raudonas, baziliko lapelių negalima keisti kitais prieskonių mišiniais, lapeliai turi būti žali, nesudegę. 

Paruošimui reikia turėti didelę špižinę keptuvę, blėkutę arba geriausia - picos akmenį. 

Ingredientai:
  • 1/2 kiekio "Picos paplotėlyje" aprašytos plonapadės picos tešlos
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus "Extra Virgin"
  • 1 didelis (150 g) labai prinokęs pomidoras, arba 2-3 Valg. Š. tiršto pomidorų padažo
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) druskos
  • 1/2 Valg. Š. manų kruopų - nebūtinai
  • 1 didelis (120 g) šviežios mocarelos sūrio (mozzarella) gumulas
  • sauja šviežių baziliko lapelių

Paruošimas:
  1. Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę, orkaitėje kartu turi kaisti ir picos akmuo arba kepimo blėkutė.  
  2. Tešlą ištempiame arba iškočiojame iki 30-35 cm diametro ir 2-3 mm storio paplotėlio. 
  3. Picos paplotėlį dedame ant manais pabarstyto paviršiaus. Paplotėlio viršų apšlakstome arba aptepame alyvuogių aliejumi, galima subadyti šakute - tada kepant mažiau kils burbulai.
  4. Ant paplotėlio išdėliojame labai plonai supjaustytus pomidoro griežinėlius, juos lengvai pasūdome. Jeigu pasirinkome naudoti tirštą pomidorų padažą, - tai jį išdrėbiame ant paplotėlio ir cirkuliaciniais atbulo šaukšto arba silikoninės mentelės judesiais paskleidžiame per visą paviršių. 
  5. Šauname picą į orkaitę ant prikaitusio akmens arba blėkutės, ir kepame 10-12 min. - priklausomai nuo norimo paplotėlio traškumo ir rudumo. Pomidorai paviršiuje turi kiek apdžiūti, susiraukšlėti.  
  6. Ištraukiame picą iš orkaitės su visu akmeniu (arba keptuve/blėkute). Paviršių padengiame mocarelos sūriu. Dabar čia viskas priklauso nuo sūrio šviežumo: tamprų "prinokintą" sūrį pjaustome plonais griežinėliais arba tarkuojame stambia tarka, šviežią minkštą mocarelos sūrį tik sutraiškome tarp pirštų ir juo apdrabstome picos paviršių. Sūriu padengtą picą apibarstome sukarpytais baziliko lapeliais, mentele lengvai įspaudžiame lapelius į sūrį (pakilę nuo paviršiaus lapeliai degs orkaitėje).
  7. Vėl šauname picą į orkaitę 3-5 min. Sūris turi likti baltas, išsilydyti, bet visiškai nesuskystėti; perilgai kepant sūris gali nutekėti nuo picos. Traukiame picą iš orkaitės ir tuojau pat mėgaujamės.
Ant paplotėlio dėliojami pernokusio pomidoro griežinėliai.

Pica kepa pirmą kartą 12 min. Po to ant jos išdėliojamas sūris ir barstomi bazilikai.
Kepėjos pasiruošusios valgyti savo picą.
P.S. Italės močiutės picos "Margarita" paplotėlį pradžioje kepa iš abiejų pusių virš liepsnos įkaitintoje keptuvėje, prieš tai keptuvę apšlaksto alyvuogių aliejumi. Kai tešlos paplotys "susigriebia", išdėlioja pomidorus, sūrį, baziliką ir šauna picą su visa keptuve į malkomis kūrenamą pečių 3-5 min. (čia taip man italė draugė pasakojo).

1 komentaras:

  1. Užjaučiu dukrytę:)
    Man irgi Margarita pati mėgiamiausia pica arba tos kurios daržovinės. Nemėgstu visokių tunų, krevečių, faršų, dešrų ant picos pado. O kai būnu Italijoje visada suvalgau su rukolos salotomis, gorgonzolos/mocarelos sūriu ir saulėje džiovintais pomidorais...bet aš galiu tik ten ją valgyti, būtent ten man ji tokia turtinga ir laaaabai skani:)

    AtsakytiPanaikinti