Puslapiai

2013-10-09

Įdaryti abrikosai



Šiam receptui idėją nusižiūrėjau baliaus, kuris vyko vieno Niujorko restorano kiemelyje, metu. Pobūvio įžangoje prie šampano ir vyno ant veidrodžių buvo tiekiami maži užkandžiai - daugiausia tai buvo krepšeliai su raudonaisiais ikrais arba krevetėmis, lašišos suktinukai; o labiausiai man įstrigo sūrio padažu įdaryti džiovinti abrikosai. Tokių užkandžių per balių suvalgoma tik po 1-2, jie skirti paskanavimui, apetito nemalšinimui - juk vėliau būna tiekiama 5 dalių vakarienė.

Tačiau netgi skanaujant man pasirodė, jog sūrio užpildo buvo kiek perdaug. Na, bet juk pusiau tuščio abrikoso irgi negali tiekti į stalą. Aš sumąsčiau receptą kiek pakeisti: į abrikoso gilumą pirmiausia įsodinau po langustino gabaliuką (krevetės irgi tinka), tada sūrio padažu tik uždengiau šią "abrikosinės geldelės paslaptį"  ir voilà! Jūros gyvių skonis puikiai dera prie džiovintų abrikosų saldumo, ir forma pusiau praskleisto abrikoso juk primena jūros geldeles.

Langustinai yra omarų šeimos gyviai, jie yra gaudomi Čilės pakrantėse. Jų skonis yra tarpinis taro omaro ir krevetės. Kūnelis kiek storesnis, bet trumpesnis už tigrinės krevetės kūnelį. Langustinus receptuose galima keisti krevetėmis arba vėžiais.

Aš naudojau Trader Joe's Langostino Tails - kurie yra virti ir vėliau sušaldyti. Kad pašalinti nepageidaujamus kvapus, atitirpintus jūros produktus (langustinus ar krevetes), netgi jau anksčiau virtus, pirmiausia nuplaunu rėtuke, tada metu į puodą su verdančiu vandeniu, palaukiu kol vanduo vėl užverda nors 10 seknundžių, ir galiausiai nukošiu puodo turinį per sietuką (nors pagal pakuotės instrukciją galima tik atitirpinti tuos langustinus ir iškart valgyti). Po 5 min. jau atvėsusius iki kambario temperatūros langustinus arba krevetes galima naudoti abrikosų įdarui.

Paruošimui reikia turėti maišiuką su žvaigždutės formos konditeriniu antgaliu, arba galima tiesiog sūrį spausti per prakirptą maišiuko kampuką.
Produktai: 
  • 20 vnt. džiovintų minšktų abrikosų
  • 20 vnt. virtų langustinų arba nedidelių susirietusių krevečių (tik uodegėlėse esančios mėsos - išdarinėtos ir išvalytos)
  • 50 g tepamo sūrio be prieskonių (kaip Philadelphia), kambario temperatūros
  • 2-3 arb.š. citrinos sulčių
  • žiupsnelis (1/8 arb. š.) druskos
  • žiupsnelis šviežiai maltų margaspalvių pipirų, arba 1 arb. š. čilių marinato 
  • 1 Valg. Š. susmulkintų šviežių žolinių prieskonių, arba 1 arb. š. - sausų: čiobrelis, petražolė, krapai, šalavijas, rozmarinas...
Paruošimas:
  1. Džiovintuose abrikosuose yra vienas špniukas jau įskeltas - per jį buvo pašalinta sėkla. Padidiname jau esamą praskilimą iki abrikoso pusiaujo.
  2. Dubenėlyje šakute arba rankiniu blenderiu suminkštiname sūrį. Įmaišome susmulkintus žolelių prieskonius, pridedame druskos, pipirų, pilame citrinos sultis. Viską gerai išmaišome ta pačia šakute arba blenderiu, sūrio masė turi būti minkšta, be žolelių gniužulų.
  3. Į kiekvieną praskeltą abrikosą įdedame po gabalėlį langustino arba po krevetę. Iš maišelio spaudžiame sūrio mišinį, kol abrikosas bus pilnai užpildytas įdaro. 
  4. Paruoštus užkandžius išdėliojame lėkštėje. Prieš pateikiant "Įdarytis abrikosus", patartina juos bent 20 min. palaikyti šaldytuve, kad sūris sukietėtų.
Aukščiau minėto baliaus akimirka.
Aukščiau minėto baliaus akimirka.
P.S. Jeigu turite masago arba tobiko ikrų, tai juos galima tiesiog įmaišyti į sūrio padažą. Tada nereikia naudoti kitų jūros gyvių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą