Puslapiai

2013-09-23

"Kyšas" ir "Fritata" su špinatais


"Kyšas" (Quiche - pranc.) - tai prancūzų virtuvės atviras nesaldus pyragas, kurio pagrindą sudaro kapotos tešlos paplotėlis ir įdaras: susmulkintų daržovių, kumpio ar kitokios mėsos, tarkuoto sūrio, grietinėlės ir kiaušinio plakinys. Kitais žodžiais tariant, "Kyšas" - tai labai pagerintas prancūziškas omletas, keptas orkaitėje.

Jeigu pašalinsime kapotos tešlos paplotėlį, ruošimas supaprastės, kepimas sutrumpės, o rezultatas vadinsis "Fritata" (Frittata -it.) - pagerintas itališkas omletas.

Klasikinis visiems plačiai žinomas kyšas yra "Quiche Lorraine" (tariasi kyš lorain) - su tarkuotu Gruyere sūriu ir bekonu (karštai rūkyta šonine). Čia jums pateikiu biskį kitonišką, mano mėgstamo kyšo receptą, kiek lieknesnį - vietoj bekono naudoju kumpį, vietoj grietinėlės - pieną; ir dar: lengvumo ir skanumo mano kyšui suteikia kepinti špinatai - be jų nekaip apsieinu.

Šiam patiekalui naudojamas sūris, kuris dažniausiai nestokoja sūrumo, dėl to nepatariu pridėti druskos - kad išlaikyti subtilesnį skonį. Pasirinkite skanų, jūsų megstamiausią kumpį, arba galima naudoti lengvai parūkytą (karšto rūkymo) šoninę. "Kyšas" arba "Fritata" tiekiami į stalą šilti, šalia šviežių daržovių salotų arba galima gabaliuką įsodinti į rūgčiai-saldų padažą (žiūr. "Burokėlių padažas").

"Kyšas" ir "Fritata" tinka valgyti pusryčimas, priešpiečiams, pietums ar vakarienei. Priklausomai nuo progos, prie šių patiekalų derinamas gėrimas gali būti šampanas, baltas arba rausvas vynas, muskatinis putojantis vynas, "Mimosa" kokteilis (šampanas su apelsinų sultimis), vynuogių sultys, naminis ar pirktinis limonadas, įvairios arbatos, netgi kava tinka.

Taigi... pradedam! Skubantiems arba nekantraujantiems rekomenduoju išsikepti "Fritatą" - be tešlos. Kepimo formą arba keptuvę išklokite kepimo popieriumi, ir kepkite viską pagal žemiau nurodytą receptą, praleiskite recepto punkus "2" ir "3".

Na, o jeigu artėja ypatinga proga, nepatingėkite paruošti "Kapotą tešlą" - galima iš vakaro dieną prieš, galima prieš 1-2 valandas (mat tiek kapotai tešlai reik šalti šaldytuve). Ir padažiuką pasigaminkite, arba bent jau šviežių daržovių salotas.

Paruošimui reikia turėti  kepimo formą arba 22-23 cm skersmens gilią keptuvę, tinkaničią kepimui orkaitėje, kočėlą, dubenį, dar vieną didelę keptuvę su dangčiu - daržovėms kepti, indelį arba didelį puodelį kiaušiniams plakti, sūrio tarką. Išeiga vienas 22-23 cm skersmens 2-3 cm storumo "Kyšas" - jo užtenka 4 žmonėms sočiai pavalgyti, arba 8 užkandžiams.

Ingredientai "Kyšui":
Šių produktų užteko sykiu keptiems "Kyšui" ir "Fritatatai"(23 cm skersmens)
  • 1 gabalas (pusė kiekio) ankstesniame recepte aprašytos nesaldintos "Kapotos tešlos", atšaldytos
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 vnt. (100 g) poras - pašalinus tamsiai žalius galus, arba tiks 1 didelis svogūnas
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 200 g šviežių špinatų (tik lapelių, be kotų)
  • 3 vnt. kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės (125 ml) pieno, arba grietinėlės
  • 1/8 arb. š. (žiupsnelis) muškato riešuto tarkių - nebūtinai
  • 100-120 g fermentinio sūrio, geriausiai tinka Gruyere, arba tiks šveicariškas sūris (Swiss cheese - angl.)
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. 
  2. Tešlą iškočiojame iki maždaug 4-5 mm storumo. Tešlos sluoksniu padengiame kepimo indo dugną (tepti niekuo nereikia). Apipjaustome tešlą palei briauną, paliekame gan aukštus kraštus (kapotos tešlos kraštai kepant traukiasi žemyn); galima pirštais kraštelį sugofruoti ar pabanguoti. Tešlos dugną gana tankiai subadome šakute. Indą su tešla statome į šaldiklį, maždaug 5 minutėms.
  3. Atšaldyta kepimo inde tešla tiesiai iš šaldiklio keliauja į orkaitę. Kepame 30-35 min. Aš mėgstu ilgiau (35 min.), kad tešla būtų šiek tiek parudavusi, traški. 
  4. Atskitoje keptuvėje virš liepsnos įkaitiname aliejų. 3-4 min. kepiname smulkiai supjaustytus porus (ar svogūnus), papipiriname. Pridedame špinatų pusę reikiamo kiekio, uždengiame dangčiu ir patroškiname garuose 1 min. kol špinatai susitrauks. Pridedame likusią dalį špinatų, visas daržoves keptuvėje išmaišome, uždengiame dangčiu ir savo garuose pakaitiname dar apie 2-3 min. Nukeliame keptuvę nuo liepsnos, atidengiame dangtį ir paliekame taip aušti kambario temperatūroje. 
  5. Indelyje lengvai suplakame kiaušinius su pienu (arba grietinėle). Į atskirą lėkštę sutarkuojame sūrį. Ant lentutės smulkiai supjaustome kumpį arba šoninę. 
  6. Ištraukiame iškepusį tešlos padą iš orkaitės (paliekame jį kepimo inde). Sluoksniuojame įdarą sekančia tvarka: 
    • kumpis + sūris,
    • špinatai su porais,
    • kumpis + sūris,
    • apiberiame muškato riešuto tarkiais - nebūtinai
    • apliejame kiaušinių-pieno plakiniu. 
  7. Statome formeles į orkaitę ir toliau kepame 30-35 min. Gerai iškepusio "Kyšo" paviršius bus gražiai parudavęs, iškilęs. 
  8. Iškepusį "Kyšą" traukiame iš orkaitės, paliekame kambario temperatūroje 5 min. atvėsti.  "Kyšas" vėsdamas šiek tiek sukris, tai normalu - nuo to nenukenčia patiekalo kokybė. Pjaustome skiltelėmis ir tiekiame lėkštėse, aplietose padažu arba šalia salotų. 
Tešlos lakštu padengiame formos dugną ir labai tankiai subadome šakute.

Kepti porai ir špinatai.

Iškepęs kapotos tešlos pagrindas "Kyšui", bet tiktų ir uogų ar obuolių pyragui.

Pirmas sluoknis įdaro: kumpis ir sūris.

Antras ir trečias įdaro sluoksniai: špinatai uždengiami kumpio ir sūrio mišiniu.

Galiausiai viskas apliejama kiaušinio-pieno plakiniu.

Išsipūtęs, tik iš orkaitės ištrauktas "Kyšas".

"Kyšas" pjūvyje. 

P.S. "Fritatos" paruošimui nereikia tešlos pado, tad praleidžiame recepto 2 ir 3 punktus. Tiesiog formelėje ar keptuvėje, padengtoje kepimo popieriumi, ingredientus sluokniuojame ta pačia tvarka kaip ir "Kyšui", viską apliejame kiaušinių plakiniu ir kepame 35-40 min. 190°C (375°F) karštumo orakaitėje. 
"Fritata" pjūvyje.
"Fritata" šalia salotų.

  • "Kyšo" ir "Fritatos" ingredientų pasirinkime galima visa įvairovė produktų. Špinatų sluoksnį galima keisti tiesiog kepintais svogūnais, grybais, pomidorais, paprikomis, lapiniais kopūstais (kale - angl.), plokščialapiais kopūstias (collard greens - angl.), pašalinus iš jų kietus stiebus, troškintais artišokais, šparagais ir panašiai. Arba galima apsieiti išvis be daržovių. 
  • Sūris gali būti bet koks jūsų mėgstamas sutarkuotas fermentinis sūris, netgi tinka "Feta" arba "Chèvre" ožkos pieno sūris - sutrupintas. Gali būti naudojami tepamo sūrio krisleliai, tik svarbu, kad kepinio paviršius būtų apibarstytas fermentiniu gražiai besilydančiu sūriu, šiam tikslui, mano manymu, labai tinka gražiai besilydantis "Havarti" sūris.
  • Arba galima apsieiti išvis be sūrio. Kiaušinio plakinys irgi labai gražiai paruduoja orkaitėje, tačiau bus gražiau, jeigu daržovės ir kumpis neišlenda iš kiaušinio plakinio paviršiaus. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą