Puslapiai

2013-09-22

Burokėlių padažas


Nuostabiausias, egzotiškiausias ir parasčiausias burokėlių patiekalas, patiksiantis netgi burokėlių nemegėjams. Burokėlių sulčių sutirštintas padažas (Beet reduction - angl.) - tai mano atradimas. Grįžusi iš kelionės po Karibų salą Arubą, kur 3-4 kartus dienoje valgomi arba geriami patiekalai su ananasais... aš sugebėjau atrasti fantastišką burokėlių receptą. Tai yra gilios raudonos spalvos burokėlių padažas, kuris pilamas lėkštėn, o į jį galima tupdyti mėsos kepsnį, apkepą, "Kyšo" (Quiche-pranc.) ketvirtį ir panašiai.

Esmė padažo labai paprasta: šviežiai spaustos burokėlių sultys sumaišomos su cukrumi bei actu, ir ilgai garinamos virš mažos ugnies. Pasirinkite kietus, sultingus, gražius burokėlius, prieš spaudžiant sultis būtinai juos paragaukite - jeigu burokėlis kartus, tai ir padažas nebus skanus. Burokėliai turi būti saldūs. 

Recepto šaltinis: "Red Parrot" restorano šefas, kuris palūžo po mano daugybės komplimentų ir galų gale pasidalino savo paslaptimi.
Spaudžiame sultis.

Paruošimui reikia turėti sulčiaspaudę, nedidelį puodą. Išeiga - maždaug 2/3 stiklinės, koštuvą arba sietelį.

Ingredientai:

  • 2 vnt. vidutiniško dydžio burokėliai (400-500 g)
  • 1/2 stiklinės (125 ml)  raudono vyno acto arba Marsala acto (5-6% stiprumo), tinka ir obuolių actas
  • 2-4 Valg. Š. cukraus - kuo sladesni burokėliai, tuo mažiau reiks cukraus
Paruošimas:
  1. Sulčiaspaude išspaudžiame burokėlių sultis. Mums reikės maždaug 1 stikinės sulčių. Likusias sultis labai sveika išgerti, o tirščius nuo sulčių spaudimo galima panaudoti salotų arba barsčių gamybai. 
  2. Nedideliame puode virš mažos liepsnos kaitiname burokėlių sultis, paskanintas actu ir cukrumi. Padažas turi pamažu garuoti, bet ne burbuliuoti, iki kol nugaruos iki pusės ir sutirštės. Man tas garinimas užtrūko gal 1,5 val. Jokių prieskonių nereikia dėti, turi išlikti burokėlių spalva, skonis ir aromatas. Labai labai skanu.
  3. Padažą perkošiame per sietelį ir tiekiame į stalą ąsotėlyje prie mėsos; arba patiekalą tiesiog įtupdomę į padažu aplietą lėkštę.

Padažiukas pamažėle garinamas.

Sutirštintas padažas lėkštėje - pasiruošęs įsodinti patiekalui. 

Kyšas (Quiche-pranc.) burokėlių padaže.

2 komentarai: