Aš čenakams naudoju po žiupsnį indeliui "Khmeli suneli" prieskonių, o vaikams jų nededu, vaikai labiau mėgsta čiobrelio ir rozmarino kvapų derinį. Tačiau ir be prieskonių čenakai nestokoja skonio ir aromato gilumo.
Šiame recepte galima naudoti vietoj ėrienos kitokią mėsą: avieną, jautieną, kiaulieną arba net vištieną. Aviena ir jautiena kepa ilgiau; ėriena, vištiena ir kiauliena - trumpiau. Naudojant kitos rūšies neriebią mėsą, pageidautina kartu pridėti truputėlį avienos ar antienos taukų.
Paruošimui reikia turėti keturis maždaug 600 ml talpos keramikinius indelius su dangteliais, tinkamus kepimui orkaitėje. Indelius geriausia statyti ant skardos, nes kunkuliuojantis padažas turi polinkį išsilieti. Išeiga 4 suaugusios porcijos.
Produktai:
- 0,7-1,0 kg avienos menties mėsos, gali būti su kauliukais (shoulder blade cut lamb chops - angl.)
- 1 kg bulvių
- 1 (300 g) nedidelis baklažanas - nebūtinai
- 2 vnt. (300 g) svogūno galvos
- 4 vnt. lauro lapeliai
- 4-6 pomidorai - nebūtinai
- 2 arb. š. druskos
- 1 arb. š. juodųjų pipirų grūdelių
- 1 arb. š. "Khmeli suneli" prieskonių / arba čiobrelio + rozmarino - nebūtinai
- 800 ml pomidorų sulčių /arba pomidorų tyrės /arba vanduo + 4 Valg. Š. pomidorų pastos
- kuokštas šviežių petražolių ir kalendros - pateikimui
- Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
- Jeigu naudojame baklažaną, supjaustome jį 2 cm kubeliais, dosniai pasūdome (papildomas 1 Valg. Š. druskos - ne iš recepto) ir paliekame rėtuke 15-20 min. karčioms sultims nuvarvėti. Po šalto vandens srove nuplauname baklažano kubelius.
- Avieną ir bulves supjaustome 3-4 cm didumo kubeliais. Pomidorus ir svogūnus pjauname pusiau.
- Padaliname produktus į 4 lygias dalis ir dedame į indelius sekančia tvarka:
- aviena kartu su kauliukais,
- bulvės,
- baklažanas,
- svogūnas,
- pipirai, lauro lapas, prieskoniai,
- pomidorai,
- druska.
- Galiausiai pilame skystį - pomidorų sultis / arba dedame po šaukštą pomidorų pastos ir pilame po 200 ml vandens. Nemaišome!!! Skysčio indeliuose turi būti kiek daugiau nei iki pusės. Indelius uždengiame sandariai dangteliais ir šauname orkaitėn. Kepame nejudinant 90 min. (ėrienos mentės mėsa minkšta, iškepa greitai, aviena ir jautiena kaps ilgiau).
- Čenakai valgomi sriubiniu šaukštu, tiesiogiai iš keramikinių indelių, tik reik patiekalo ingredientus prieš valgant išmaišyti. Arba galima padalinti patiekalą išdėjus į dubenėlius, taip patogiau čenakus išdalinti mažomis porcijomis ir patiekalas greičiau atvėsta.
- Labai skanu pabarstyti susmulkintomis šviežiomis petražolėmis ir kalendra.
P.S. Paviršiuje tupintis svogūnas skaniai iškepa, jis neglitus, traškus, parudavusiais šoniukais, tad jo nereikia mesti lauk, o tik skanauti ir mėgautis.