Puslapiai

2012-10-14

Varškės suflė krepšeliuose

Šis patiekalas gali būti ruošiamas įvairiai:  naudojant paruoštus pirktinius tešlos krepšelius, arba kinų virtuvės tešlos lakštus, arba galima viską pradėti ruošti nuo tešlos (žiūr. receptus įrašo apačioje)... Aš keliskart ruošiau šį patiekalą ir vis įvairiai, priklausomai nuo laiko, fantazijos ir ūpo, tačiau man visad rezultatas gaudavosi gero skonio ir purios konsistencijos. Tikras suflė (soufflé -pranc.) reikalauja atskirti ir išplakti kiaušinio baltymus, prieš įmaišant juos į kitų ingredientų plakinį. Tačiau kartais juk įvyksta avarija, pvz. baltymuose staiga pasirodo geltonas trynio lašas ir niekas normaliai nesiplaka. Mano eksperimentai parodė, jog ir neidealiai išplaktas įdaras iškepa purus ir skanus, gal ne toks oriškas, bet visiškai puikiai derantis pusryčiams, panašus į varškės apkepą. Taigi, galima plakti baltymus kaip nurodyta recepte, arba galima tiesiog gerai išmaišyti iki vientisos masės visus įdaro ingredinetus.
Proporcijos apytikrės, juk varškė būna sausesnė arba šlapesnė. Pagal varškės sausumą-drėgunmą reik reguliuoti pieno kiekį. Svarbu, kad varškė būtų švelnaus skonio, nerūgšti. Plakinys, prieį įmaišant į jš išplaktus baltymus turi būti ištirpusių ledų tirštumo.
Jeigu ruošite Azijos virtuvės vakarėlį, tai naudokite "egg roll wrappers" - kvietinės tešlos lakštus ritinėliams gaminti, o į įdarą dėkite dvigubai daugiau cukraus negu nurodo receptas ir pateikite kaip desertą.
Paruošimui reikia turėti 2 dubenis, mikserį, 12-16 keksiukų formelių arba pirktinių tešlos krepšelių. Išeiga 12-16 porcijų. Kuo geriau išplaktas plakinys, tuo daugiau formelių galima juo pripildyti.

Produktai:

  • 400 g nerūgščios varškės arba Ricotta sūrio
  • 4 Valg. Š. balto cukraus
  • 3 Valg. Š. kvietinių miltų
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1/8 arb. š. (žiupsnelis) druskos
  • 3 kiaušiniai
  • 1,5 stiklinės (350 ml) pieno
  • 3-4 kvietinės tešlos lakštai (kiekvienas kerpamas į 4 dalis) arba 12-16 iškeptų krepšelių. 
Paruošimas:
  1. Paruošiame 200°C (400°F) karštumo orkaitę. 
  2. Kiniškus kvietinės tešlos lakštus kerpame į 4 dalis. Keksiukų formeles lengvai ištepame augaliniu aliejumi, įklojame tešlos lakštų gabaliukus (arba tiesiog naudojame išanksto paruoštus keptus krepšelius).
  3. Atskiriame kiaušinių baltymus, išplakame iki standumo mikseriu, pridėję žiupsnelį druskos - taip geriau plakasi.
  4. Kitame dubenyje mikseriu suplakame trynius su likusiais ingredientais.
  5. Baltymus sukrečiame į varškės-trynių mišinį, silikonine mentele vartome, kad plakinys susimaišytų, bet nesukristų. 
  6. Plakinį išpilstome į tešlos krepšelius. 
  7. Kepame 20-25 min. Pateikiame karštus tuojau pat, arba atvėsiname ir laikome šaldytuve, po to pateikiame šaltus. 

 

    "Egg Roll Wrappers" - Kiniški kvietinės tešlos lakštai 

    Produktai:

    • 400 ml kvietinių miltų
    • 60 ml krakmolo
    • 1 kiaušinis
    • 1/2 arb. š. druskos
    • 0,5 stiklinės (125 ml) ledinio šaltumo vandens
    • daugiau miltų - kočiojimui
    • daugiau krakmolo - pabarstymui
    Paruošimas:
    1. Į dubenį išsijojame miltų ir krakmolo mišinį. 
    2. Puodelyje suplakame kiaušinį, druską ir puse kiekio vandens. Skystą mišinį pilame į miltus. Minkome tešlą, jei reikia, pilame daugiau vandens.
    3. Maždaug 5 min. minkome tešlą ant pamiltuotos lentutės. Uždengiame tešlą maistine plėvele ir paliekame "pailsėti" 30 min.
    4. Lengvai paminkome tešlą, daliname ją į 20 lygių dalių. Uždengiame tešlos gabalus drėgnu lininiu rankšluosčiu.
    5. Kiekvieną tešlos gabaliuką plonai iškočiojame į 12 cm kvadratą. Lakštus lengvai apibarstome krakmolu ir dedame viens ant kito į indelį.
    6. Tešlos lakštus galima naudoti tuojau pat, arba galima sandariame indelyje šaldyti šaldytuve ar šaldiklyje - vėlesniam panaudojimui. 


    Traškios tvirtos tešlos krepšeliai 
    Šią tešlą geriausia ruošti maisto procesoriuje, bet jeigu tokio neturite, tai galima maišyti tešlą pradžioje ašmeniniu tešlos maišytuvu, po to minkyti rankomis. Svarbu, kad sviestas nesušiltų ir nesilydytų.

    Produktai:
    • 2,5 stiklinės (600 ml) kvietinių miltų
    • 1 arb. š. druskos
    • 200 g labai šalto sviesto
    • 60 ml ledinio šaltumo vandens
    Paruošimas:
    1. Dubenyje sumaišome miltus su druska. 
    2. Sviestą supjaustome smulkiais kubeliais ir sumetame į miltus. Toliau maišome ašmeniniu tešlos maišytuvu, arba tiesiog viską sumalame maisto procesoriuje 10 sekundžių.
    3. Pamažėle pilame vandens ir toliau maišome tešlą. Tešla turi būti trapi ir sausa, bet suspaudus rankoje sulimpanti į gumulą.
    4. Uždengiame tešlą maistine plėvele ir paliekame šaldytuve 1-12 val. 
    5. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. 
    6. Iš atgnybtos tešlos gumuliuko delne formuojame kamuoliuką, lengvai paminkome, kad tešla kiek sušiltų nuo rankų šilumos, suplojame į skritulį ir juo išklojame riebalais išteptą krepšelio formelę. Kartojame su likusia tešla.
    7. Kepame 10-12 min. Krepšelių kraštai turi lengvai paruduoti. Lengvai atvėsiname krepšelius. Pildome įdaru tolimesniam kepimui, arba saugojame vėlesniam laikui dėžutėje, išklotoje kepimo popieriumi.

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą