Puslapiai

2012-10-07

Evelinos keksiukai su vaisiais


Šis receptas yra mano dukrelės Evelinos, labai išdidžiai ji juos kepdavo vos būdama 6-rių metų. Negaliu šio patiekalo vadinti kasdienišku, nors Evelina juos ruošia gan dažnai, nes mes visada šiuos keksiukus valgome šventiškai nusiteikę, - juk kaip gi kitaip galima pamaloninti jaunąją kulinarę. Keksiukai iškepa idealūs: purūs, lengvi, nepersaldūs, skanučiai ir gražučiai, tinkami papusryčiauti. Jeigu kepsite šiuos keksiukui desertui - dėkite daugiau cukraus.

Man patinka šis receptas, nes jame galima naudoti bet kokias uogas ar vaisius: saują šviežių ar šaldytų uogų, džiovintų vaisių, pusę banano, vieną nedidelį obuolį arba kriaušę... Obuolio ar kriaušių kubelius rekomenduojama aplieti citrinos sultimis arba 5 min. pamarinuoti 1 arb. š. cukraus+cinamono mišinyje, kad neruduotų.

Recepto šaltinis: "Perfect Cupcakes - Delicious, Easy and Fun to Make" (Fog City Press, mažytė vaikiška knygelė). Paruošimui reikia turėti 2 dubenis, silikoninę mentelę, rankinį mikserį - nebūtinai, šešias 125 ml keksiukų formeles - gali būti silikoninės arba metalinės su popieriniais įklotais, mažą sietelį.

Produktai:
  • 2/3 stiklinės (105 g) baltų kvietiniių miltų
  • 1/4 arb. š. sodos
  • 1 arb. š. karkmolo - nebūtinai
  • 1/4 arb. š. cinamono miltelių arba šviežių citrusų tarkių - nebūtinai
  • 1 Valg. Š. + 2 arb. š. rudo cukraus
  • 3 Valg. Š. (40 g) grietinėlės sūrio (kaip Philadelphia)
  • 1 kiaušinis, lengvai išplaktas
  • 1/4 stiklinės (60 ml) pieno
  • 1,5 Valg. Š. (20 g) ištirpinto sviesto
  • 1/4 arb. š. vanilės ekstrakto arba 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 1/2 Valg. Š. citrinų sulčių 
  • 1/2 stiklinės 1 cm kubeliais supjaustytų braškių / obuolių / kriaušių / džiovintų vaisių  arba 12-18 vnt. aviečių / šilauogių
  • 1 arb. š. cukraus pudros papuošimui - nebūtinai
Paruošimas:
Šioje nuotraukoje perdaug naudota uogų.
  1. Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę. 
  2. Dubenyje sumaišome sausus birius produktus: miltus, sodą, cinamono miltelius ir cukrų.
  3. Mažesniame dubenėlyje šaukštu suminkštiname grietinėlės sūrį, pridedame kiaušinį, pieno, sviesto, citrinų sulčių ir vanilės, gerai išmaišome mikseriu.
  4. Šlapią mišinį pilame į sausą mišinį ir išmaišome iki vientisos masės. Į tešlą beriame uogas (arba vaisių kubelius), lengvai tešlą pavartome silikonine mentele, kad uogos tolygiai pasiskirstytų, bet nesubyrėtų.
  5. Tešlą paskirtome į 6 formeles. Kepame 25-30 min. Gerai iškepę keksiukai turi būti iškilę iš formelių, paviršius rusvai įdegęs. Ištraukus iš orkaitės, paliekame keksiukus aušti formelėse kambario temperatūroje apie 10 min. 
  6. Atvėsusius iki kambario temperatūros keksiukus galima papudruoti cukraus pudra per sietelį. Skanaus!
P.S. Mano nuotraukose - gaminta tešla iš dvigubo recepte nurodyto kiekio. Jeigu pasirinksite sultingas uogas, kaip pvz. avietes ar šilauoges, tai jų reikia naudoti mažiau, kad vienam keksiukui tektų tik po 2-3 uogas, nes uogos kepinyje susprogsta ir pažliunga. Kaip matyti iš knygelės nuotraukų, keksiukuose viduj panardinta tik po 1 uogą, o kitos dvi - prilipintos prie keksiuko viršaus.

Evelina kepa keksiukus su braškėmis.

Aš kepu keksiukus 35 minutes, kad kepurėlės būtų traškios ir gražiai "įdegusios". Avietės kepdamos paleido savo sultis.
Šioje nuotraukoje matyti, kaip kepinyje išsileidžia šviežios avietės.




















Su sultingom avietėm pasiteisino kepimo variantas, kai viena uoga nardinama į keksiuko tešlą formelėje, o trys uogos tupdomos ant viršaus. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą