Ši daržovė žinoma žmonijai nuo neatmenamų laikų Europos, Azijos ir Afrikos žemynuose. Valgomos yra visos burokėlių dalys: ropelės formos šaknis, stiebai ir lapai. Burokėliai valgomi tiek žali, tiek virti ar garinti, tiek marinuoti.
Ši daržovė turtinga vitaminais B ir C bei žmogaus sveikatai reikalingais mineralais: folio rūgštimi, kalciu, geležimi, magniu, fosforu, kaliu ir cinku. Sportininkai valgo burokėlius dėl juose esančių nitritų. Dėl oksalio rūgšties, esančios burokėlių lapuose, juos sveikiau valgyti žalius, arba termiškai apdorojus tik 1-2 min. Neorganinė oksalio rūgštis - pagrindinė inkstų akmenligės priežastis.
Aš pažįstu daugybę žmonių, kurie dievina šią daržovę, ir kurie ja šlykštysi. Greičiausiai viskas priklauso nuo įpročio. Lietuvių tautinių patiekalų stalą visais metų laikais neišvengiamai puošia nors vienas patiekalas su burokėliais. Tačiau pvz. JAV - tai egzotiška daržovė. Kai perku burokėlius, pardavėjai dažniausiai klausia kas čia yra ir varto nustebusias akis, jog kažkas valgo tokį keistą į akmenį panašų daiktą.
Burokėliai būna įvairių spalvų: balti, geltoni, oranžiniai, vienspalviai arba dryžuoti, bet dažniausiai - gilios bordinės spalvos. Maiste jie savo sultimis nudažo kitus patiekalo ingredientus. Šalti virti burokėliai dažniausiai paskaninami aliejumi, rūgštimi (actu ar citrusų sultimis) ir krienais. Burokėlių sultimis dažomi miltiniai kepiniai, kreminiai desertai, uogienės, žele, Velykų margučiai arba virtų kiaušinių baltymas.
Burokėlių šaknelių paruošimas:
Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles, nepažeidžiant burokėlio žievelės. Burokėlio vidus neturi matytis, nes juos ruošiant stipriai tekės sultys.
1. Virti burokėliai
Burokėlius su lupenomis panardiname į vandenį. Puodą virš didelės liepsnos užviriname, sumažiname liepsną ir toliau verdame 30-40 min. Išliejame iš puodo visą vandenį, burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba šaltoje patalpoje, pvz. balkone.
2. Orkaitėje kepti burokėliai
Prikaitiname 190°C (375°F) orkaitę. Burokėlius dedame į špižinį indą su dangčiu, arba įvyniojame kiekvieną burokėlį į aliuminio foliją. Kepame apie 45 min. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje, jei ne - perpjauname juos pusiau ir dar pakepame orkaitėje, dabar neuždengus, apie 10 min. Burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba paliekame 3 val. aušti išjungtoje orkaitėje - tokie burokėliai bus minkštesni. 3. Šaldyti burokėliai
Burokėlius įdedame į plastikinį maišiuką arba sandarų indelį ir paliekame šaldiklyje 1-4 dienoms.
Indelį su burokėliais iš šaldymo kameros perkeliame į šaldytuvą ir paliekame pamažu tirpti 1-2 dienas.
...
Žalius arba pagal vieną iš aukščiau išvardytų būdų paruoštus burokėlius nuskutame peiliu, virtų ar orkaitėje keptų burokėlių žievelės lupasi labai lengvai, beveik kaip apelsinas. Burokėlius supjaustome griežinėliais, skiltelėmis, kubeliais arba sutarkuojame burokine tarka. Naudojame patiekaluose arba skanaujame be jokių priedų.
Burokėlių tyrelė kūdikiams
Virtas arba orkaitėje keptas burokėlių šaknis sutakruojama smulkia arba sūrio tarka. Galima paskaninti tarkuotu obuoliuku arba sutraiškytu avokado minkštimu.
Marinuoti burokėliai
Išeiga 1,5 litro (du 750 ml stiklainiai) marinuotų burokėlių
Produktai:
1 kg virtų arba orkaitėje keptų burokėlių (4-6 vnt.)
Marinatui:
- 2 stiklinės vandens
- 0,5-1 stiklinė vyno arba obuolių acto 5%, pagal pageidaujamą rūgštumą
- 2 valg. Š. druskos
- 2 valg. Š. cukraus
- 2 lauro lapeliai
- 10 juodųjų pipirų grūdelių - nebūtinai
- 1 arb. š. kmynų - nebūtinai
- 2-3 gvazdikėliai - nebūtinai
Paruošimas:
- Burokėlius atvėsiname ir nulupame, supjaustome griežinėliais, sudedame į sterilus indelius.
- Puode užviriname visus marinato produktus.
- Virdulyje užviriname vandenį.
- Stiklainį su burokėliais statome į puodą, iš išorės iki pusės apsemiam verdančiu vandeniu iš virdulio. Į stiklainį pilame paruoštą karštą marinatą, kad visi burokėliai būtų panirę. Viriname stiklainį 15 min.
- Ištraukiame stiklainį iš vandens, užsukame steriliu dangteliu ir paliekame 6 val. atvėsti kambario temperatūroje.
- Laikome vėsioje, tamsioje vietoje ne mažiau kaip 2 savaites iki vartojimo. Saugome šaltai po atidarymo. Skanaus!
Fantastiškai deranti trijulė, puikios salotos.
Silkė su burokėliais
Amžiaus senumo šeimos receptas, tinka Kūčioms.
Mažiausiai šimtmečio patikrintas geras skonis.
Sveikuoliškos burokėlių salotos
RAW VEGAN: skanumynas norintiems būti sveikais ir gražiais.
Batvininė
Lietuvio širdžiai sušildyti ir svečius nustebinti.
Silkė pataluose aka kailinukuose
Naujametinio stalo klasika.
Lietuviški šaltibarščiai
Vasaros skonis. RAW.
Orkaitėje keptos šaknelės
Daniškas vegetariškas šakniagumbių patiekalas "Rodfrugter i fag".
Ukrainietiški barščiai
Du paruošimo variantai: Vakarų ir likusios Ukrainos dalies.
Keksiukai "Raudonas aksomas"
Madingas ir sveikas desertas meilei švęsti.
Super! Dievinu burokėlius! O čia dar vienoje krūvoje tiek receptų...
AtsakytiPanaikintiAčiū, Odeta! Čia mano anksčiau skelbti receptai sudėti.
AtsakytiPanaikinti