Šios salotos priklauso gegužės-birželio mėnesio sezonui, t.y. tam metų laikotarpiui, kai soduose yra sultingų pienių lapų ir kietų braškių, tačiau jei jūs gyvenate pietiniame planetos pusrutulyje, tai pas jumi pienių ir braškių sezonas bus rudenį. Be to, pienių lapai - tai vaistas nuo alergijos žiedadulkėms, kitaip dar vadinamos "šienlige" (man labai aktualu).
Keletą metų bandžiau gaminti įvairius pienių salotų receptus, ir nei vienas neprigijo mano namuose (t.y. neplanuoju gaminti antrąkart). Išimtis - "Pienių salotos su braškėmis". Būtent braškės suteikia pienių lapų kartumui to taip labai reikalingo saldaus skonio išbalansavimo, - šiose salotose pienių lapų kartumas tampa savotiškai pageidautinu. Be to, kadangi aš stengiuosi gaminti visai šeimai, o ne vien tik sau, teko pienių lapus perpus maišyti su špinatais - toks skonis priimtinas ir mano vaikams.
Kad pienių lapai būtų mažiau kartūs, juos patartina apie 30 min. pamerkti labai šaltame vandenyje. Jeigu užmerksite jau supjaustytus pienių lapus, tai pašalinsite daugiau kartumo.
Alternatyvai braškes galima pakeisti mangu. O jeigu norite sočiau, tai labai tinka šias salotas apiberti
kedrų riešutais (dar vadinamais "pinjoliais") arba
gorgonzola sūrio trupiniais.
Paruošimui reikia turėti salotų džiovinimo karuselę, didelį peilį ir lentutę, didelį dubenį salotoms, mažą puodelį ir šluotelę arba šakutę - salotų padažui suplakti.
Produktai:
- 100 g (vienas ryšelis arba 2 didelės saujos) sultingų pienių lapų
- 100 g špinatų lapų
- 8-10 vnt. didelės kietos braškės (300 g)
- 1/2 violetinio svogūno (maždaug 80 g)
- 2 vnt. kieti pomidorai (180 g)
- 6-8 vnt. šviežio baziliko lapelių
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Padažui:
- 2 Valg. Š. Extra Virgin alyvuogių aliejaus (gali būti paskanintas baziliku)
- 1 Valg. Š. balzamiko acto
- 1 Valg. Š. citrinų sulčių arba obuolių acto (5% stiprumo)
Paruošimas:
- Pienių lapus nuplauname po labai šalto vandens srove ir paliekame 30 min. prapjautus kotus įmerkus į šaltą vandenį.
- Pienių lapus supjaustome maždaug vieno kąsnio gabalėliais (2-3 cm) ir gerai išsukame salotų džiovinimo karuselėje.
- Pašaliname špinatų kotelius, lapus supjaustome arba suplėšome vieno kąsnio dydžio šmoteliais.
- Svogūną supjaustome plonomis juostelėmis, braškes - griežinėliais.
- Nedideliame puodelyje šakute suplakame padažo ingredientus.
- Visus produktus sumaišome salotų dubenyje, pasūdome, papipiriname, apliejame padažu.
- Tiekiame į stalą netrukus. Šios salotos išlieka traškios ir gražios tik 1 dieną, deja.
|
Aš krautuvėje perku šitokį ryšelį kultūrinių pienių. Jos yra bordiniais koteliais ir mažiau karčios už kiaulpienes. |
|
Pienės mirksta šaltame vandenyje. |
|
Pienių lapus pjaustome vieno kąsnio gabalėliais. |
|
Pienių salotos, sumaišytos dubenyje. |