Puslapiai

2018-10-11

Kopūsto, kale ir obuolių salotos


Šį receptą dedikuoju jums, Segebutės užrašų skaitytojai. Buvau metams apleidusi receptų rašymą, bet nenutrūkstami jūsų laiškai su klausimais bei komentarai po receptais man suteikė naujos motyvacijos tęsti savo receptų aprašinėjimą. Be to, pati pastebėjau, jog ilgainiui pamirštu savo gerų receptų idėjas. Tad ši Segebutės receptų kolekcija paranki ir man pačiai - gerų senų skonių atminimui.

Šviežio kopūsto, kale ir obuolių salotų recepto idėja buvo paskatinta ekologiško maisto prekybos centro Wholefoods gaminamo patiekalo. Tik ten salotos buvo aplietos miso-sojos padažu (nepatariu jo naudoti) ir pabarstytos sojoje troškintos vištienos krūtinėlės gabaliukais (pagal mane - irgi netinkamas priedas). Tačiau man patiko visi kiti Wholefoods salotose esantys ingredientai, tad aš kelis kartus su jais ekperimentavau, derinau padažus ir galų gale gimė maniškis receptas po klasikiniu kopūstams geriausiai tinkančiu padažu: citrinų sultys ir vynuogių kauliukų aliejus.

Šios salotos yra žaliavalgiškos veganiškos, tačiau sotesnės už kitas mano ruošiamas salotas, kadangi jose dosniai naudojamos sėklos: kmynai, sezamas ir juodgrūdė. Aš sugebu vien šiomis salotomis ir juodos duonos riekute sočiai papietauti. Paragaukite, esu tikra, jog patiks ir jums.

Salotų paruošimui prireiks salotų džiovinimo karuselės, didelės lentutės, gero peilio ir pjaustymo mandolinos, didelio dubens salotoms.

Produktai:
  • 150-200 g kale lapinių kopūstų ryšė
  • 1/2 vidutinio dydžio baltagūžio kopūsto, maždaug 0,5 kg
  • 1 vnt. paprika (geriausiai tinka raudonoji, geltonoji arba oranžinė)
  • 2 vnt. halapenjo (Jalapeño) čilės
  • 1 vnt. kietas žalias obuolys arba / ir 1 vnt. kieta kriaušė
  • 2 arb. š. kmynų
  • 2-4 arb. š. sezamo arba/ir juodgrūdės sėklų
  • 1 citrina (arba 1/2 geltonosios citrinos + 1/2 žaliosios citrinos)
  • 1/4 arb. š. džiovintų čilių krislelių - nebūtinai
  • 1 arb. š. druskos
  • 3 Valg. Š. vynuogių kauliukų arba avokadų aliejaus
Paruošimas
  1. Kale lapus nubraukiame nuo stiebų. Nuplauname ir išsukame salotų džiovinimo karuselėje. Kale lapus standžiai susukame į cigaro formos "dešrą" ir ant lentutės supjaustome plonomis, maždaug 3-5 mm pločio, juostelėmis.
  2. Kopūstą supjaustome mandolina arba irgi ant lentutės peiliu - kuo plonesnėmis juostelėmis.
  3. Pašaliname čilių ir paprikos sėklas ir vidines petrvaras. supjaustome skersai kuo plonesnėmis juostelėmis.
  4. Obuolio ir kriaušės žievelių nereikia šalinti. Nuplauname vaisius po labai šaltu vandeniu. Pjauname į ketvirčius ir pašaliname sėklalizdžius. Supjaustome obuolį ir kriaušę plonomis juostelėmis. 
  5. Sūrio tarka lengvai aptarkuojame citrinų žieveles, išspaudžiame sultis. 
  6. Visus ingredientus dedame į salotų dubenį, apiberiame citrinų tarkiais, sezamo ir juodgrūdės sėklomis, čilių krisleliais. Pasūdome, apliejame citrinų sultimis ir vynuogių kauliukų aliejumi. Išmaišome ir paliekame skoniams persisunkti mažiausiai 20 min. 
  7. Šios salotos, laikomos šaltai, išlieka skanios, traškios ir šviežios apie 4 dienas. 




3 komentarai:

  1. Kaip smagu, kad sugrįžot ☺️ Ačiū už jūsù išsamius ir skanius receptus!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vita Laumeyer11/11/2018

    Džiugu, kad sugrįžote! Puikūs receptai!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šias salotas pateikiau svečiams šių metų Padėkos dienai, buvo nepaprastas pasisekimas. Ypatingai skani sėklų kombinacija: juodgrūdė, sezamas ir kmynai. Be to kale lapai ir kopūstas - geriausi draugai, skoniai ir tekstūros labai gerai dera tarpusavyje.

    AtsakytiPanaikinti