"Kyšas" (
Quiche - pranc.) - tai prancūzų virtuvės atviras nesaldus pyragas, kurio pagrindą sudaro
kapotos tešlos paplotėlis ir įdaras: susmulkintų daržovių, kumpio ar kitokios mėsos, tarkuoto sūrio, grietinėlės ir kiaušinio plakinys. Kitais žodžiais tariant, "Kyšas" - tai labai pagerintas prancūziškas omletas, keptas orkaitėje.
Jeigu pašalinsime kapotos tešlos paplotėlį, ruošimas supaprastės, kepimas sutrumpės, o rezultatas vadinsis "
Fritata" (
Frittata -it.) - pagerintas itališkas omletas.
Klasikinis visiems plačiai žinomas kyšas yra "Quiche Lorraine" (tariasi
kyš lorain) - su tarkuotu
Gruyere sūriu ir bekonu (karštai rūkyta šonine). Čia jums pateikiu biskį kitonišką, mano mėgstamo kyšo receptą, kiek lieknesnį - vietoj bekono naudoju kumpį, vietoj grietinėlės - pieną; ir dar: lengvumo ir skanumo mano kyšui suteikia kepinti špinatai - be jų nekaip apsieinu.
Šiam patiekalui naudojamas sūris, kuris dažniausiai nestokoja sūrumo, dėl to nepatariu pridėti druskos - kad išlaikyti subtilesnį skonį. Pasirinkite skanų, jūsų megstamiausią kumpį, arba galima naudoti lengvai parūkytą (karšto rūkymo) šoninę. "Kyšas" arba "Fritata" tiekiami į stalą šilti, šalia šviežių daržovių salotų arba galima gabaliuką įsodinti į rūgčiai-saldų padažą (žiūr. "
Burokėlių padažas").
"Kyšas" ir "Fritata" tinka valgyti pusryčimas, priešpiečiams, pietums ar vakarienei. Priklausomai nuo progos, prie šių patiekalų derinamas gėrimas gali būti šampanas, baltas arba rausvas vynas, muskatinis putojantis vynas, "
Mimosa" kokteilis (šampanas su apelsinų sultimis), vynuogių sultys, naminis ar pirktinis limonadas, įvairios arbatos, netgi kava tinka.
Taigi... pradedam! Skubantiems arba nekantraujantiems rekomenduoju išsikepti "Fritatą" - be tešlos. Kepimo formą arba keptuvę išklokite kepimo popieriumi, ir kepkite viską pagal žemiau nurodytą receptą, praleiskite recepto punkus "2" ir "3".
Na, o jeigu artėja ypatinga proga, nepatingėkite paruošti "
Kapotą tešlą" - galima iš vakaro dieną prieš, galima prieš 1-2 valandas (mat tiek kapotai tešlai reik šalti šaldytuve). Ir
padažiuką pasigaminkite, arba bent jau šviežių daržovių
salotas.
Paruošimui reikia turėti kepimo formą arba 22-23 cm skersmens gilią keptuvę, tinkaničią kepimui orkaitėje, kočėlą, dubenį, dar vieną didelę keptuvę su dangčiu - daržovėms kepti, indelį arba didelį puodelį kiaušiniams plakti, sūrio tarką. Išeiga vienas 22-23 cm skersmens 2-3 cm storumo "Kyšas" - jo užtenka 4 žmonėms sočiai pavalgyti, arba 8 užkandžiams.
Ingredientai "Kyšui":
|
Šių produktų užteko sykiu keptiems "Kyšui" ir "Fritatatai"(23 cm skersmens) |
- 1 gabalas (pusė kiekio) ankstesniame recepte aprašytos nesaldintos "Kapotos tešlos", atšaldytos
- 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1 vnt. (100 g) poras - pašalinus tamsiai žalius galus, arba tiks 1 didelis svogūnas
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 200 g šviežių špinatų (tik lapelių, be kotų)
- 3 vnt. kiaušiniai
- 1/2 stiklinės (125 ml) pieno, arba grietinėlės
- 1/8 arb. š. (žiupsnelis) muškato riešuto tarkių - nebūtinai
- 100-120 g fermentinio sūrio, geriausiai tinka Gruyere, arba tiks šveicariškas sūris (Swiss cheese - angl.)
Paruošimas:
- Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
- Tešlą iškočiojame iki maždaug 4-5 mm storumo. Tešlos sluoksniu padengiame kepimo indo dugną (tepti niekuo nereikia). Apipjaustome tešlą palei briauną, paliekame gan aukštus kraštus (kapotos tešlos kraštai kepant traukiasi žemyn); galima pirštais kraštelį sugofruoti ar pabanguoti. Tešlos dugną gana tankiai subadome šakute. Indą su tešla statome į šaldiklį, maždaug 5 minutėms.
- Atšaldyta kepimo inde tešla tiesiai iš šaldiklio keliauja į orkaitę. Kepame 30-35 min. Aš mėgstu ilgiau (35 min.), kad tešla būtų šiek tiek parudavusi, traški.
- Atskitoje keptuvėje virš liepsnos įkaitiname aliejų. 3-4 min. kepiname smulkiai supjaustytus porus (ar svogūnus), papipiriname. Pridedame špinatų pusę reikiamo kiekio, uždengiame dangčiu ir patroškiname garuose 1 min. kol špinatai susitrauks. Pridedame likusią dalį špinatų, visas daržoves keptuvėje išmaišome, uždengiame dangčiu ir savo garuose pakaitiname dar apie 2-3 min. Nukeliame keptuvę nuo liepsnos, atidengiame dangtį ir paliekame taip aušti kambario temperatūroje.
- Indelyje lengvai suplakame kiaušinius su pienu (arba grietinėle). Į atskirą lėkštę sutarkuojame sūrį. Ant lentutės smulkiai supjaustome kumpį arba šoninę.
- Ištraukiame iškepusį tešlos padą iš orkaitės (paliekame jį kepimo inde). Sluoksniuojame įdarą sekančia tvarka:
- kumpis + sūris,
- apiberiame muškato riešuto tarkiais - nebūtinai
- apliejame kiaušinių-pieno plakiniu.
- Statome formeles į orkaitę ir toliau kepame 30-35 min. Gerai iškepusio "Kyšo" paviršius bus gražiai parudavęs, iškilęs.
- Iškepusį "Kyšą" traukiame iš orkaitės, paliekame kambario temperatūroje 5 min. atvėsti. "Kyšas" vėsdamas šiek tiek sukris, tai normalu - nuo to nenukenčia patiekalo kokybė. Pjaustome skiltelėmis ir tiekiame lėkštėse, aplietose padažu arba šalia salotų.
|
"Fritata" pjūvyje. |
|
"Fritata" šalia salotų. |
- "Kyšo" ir "Fritatos" ingredientų pasirinkime galima visa įvairovė produktų. Špinatų sluoksnį galima keisti tiesiog kepintais svogūnais, grybais, pomidorais, paprikomis, lapiniais kopūstais (kale - angl.), plokščialapiais kopūstias (collard greens - angl.), pašalinus iš jų kietus stiebus, troškintais artišokais, šparagais ir panašiai. Arba galima apsieiti išvis be daržovių.
- Sūris gali būti bet koks jūsų mėgstamas sutarkuotas fermentinis sūris, netgi tinka "Feta" arba "Chèvre" ožkos pieno sūris - sutrupintas. Gali būti naudojami tepamo sūrio krisleliai, tik svarbu, kad kepinio paviršius būtų apibarstytas fermentiniu gražiai besilydančiu sūriu, šiam tikslui, mano manymu, labai tinka gražiai besilydantis "Havarti" sūris.
- Arba galima apsieiti išvis be sūrio. Kiaušinio plakinys irgi labai gražiai paruduoja orkaitėje, tačiau bus gražiau, jeigu daržovės ir kumpis neišlenda iš kiaušinio plakinio paviršiaus.