Puslapiai

2013-04-08

"Višisvaz" bulvienė su porais


Šią sriubą išpopuliarino prancūzas virėjas Luisas Diatas, 20 amžiaus pradžioje dirbęs Niujorko viešbučio "Ritz-Carlton" restorane. Tai prancūziška kaimiška sriuba, vadinama "Vichyssoise" (tariasi 'višisvaz'). Pagal šefo L. Diato pasakojimą - tai yra jo vaikystės gardėsis. Mama ir močiutė ruošdavo porų ir bulvių tirštą sriubą sultinyje. O mažasis Luisas su broliu, vasaros karštom dienom siekdami sriubą atvėsinti, skiesdavo ją šaltu pienu. Tokia šalta vasarinė tirštsriubė prancūziškai užvardijama "Crème Vichyssoise Glacée". Kadangi L. Diato vaikystė prabėgo kaimelyje netoli Vichy miestelio - pašiame Prancūzijos centre, jo išpopuliarintos sriubos pavadinimas išvertus reiškia "vičizietė".

Kulinarijos istorikai pažymi, kad prancūzų virėjas Jules Gouffé pirmas paskelbė panašų receptą su bulvėmis, porais, vištienos sultiniu ir grietinėle, - savo 1869 m. išleistoje knygoje "Le livre de cuisine" (Karališka virtuvė), tačiau čia minima sriuba yra karšta.

Taip pat kulinarijos pasaulyje yra žinomas panašus karštos sriubos receptas "Potage Parmentier". Patiekalas pavadintas pagerbiant Antoine Auguste Parmentier, kuris dalyvavo "Septynerių metų karo" mūšiuose (1756-1763) ir praleido kelis metus Vokietijos kalėjime. Grįžęs į Prancūziją A. Parmentieras rado badaujančius tautiečius, tad Paryžiuje jis įsteigė vargšų pagalbos virtuves, kuriose buvo tiekiama bulvių-porų tirštsriubė (tikriausiai tai buvo veganiškas receptas).

Pagal tą patį receptą išvirta nesusmulkintų gabalinių ingredientų sriuba yra žinoma "Potage Parisien" pavadinimu.

Taigi, šiame recepte leidžiamas pasirinkimas: galima sriubą virti mėsos arba vegetariškame sultinyje, galima virti piene, galima karštą mėsišką sriubą skiesti šaltu pienuku. Bet kokiu atveju "Višisvaz" nesugadinsite.

Išvirusi sriuba įgauna naudotų porų spalvą, ji gali būti balsva, rusva,  o jiegu porai pasitaiko minkšti ir nereik nupjauti žalių kietų lapų - jie nudažo sriubą gražia žalia spalva. Labai paprastutė sriuba iš kasdieniškų ingredientų, tačiau skani, soti, o kartu ir lengva, tinkanti karštai vasaros dienai alkiui numalšinti, o šaltą žiemos vakarą - pilvui sušildyti.

Ši sriuba yra labai mėgstama mano šeimoje (išskyrus vieną panelę - sriubų nevalgytoją), o kadangi receptas paprastas ir žaibiškas, aš ją ruošiu gana dažnai.

Jeigu ruošite veganišką sriubos variantą, t.y. be buljono ar pieniškų produktų, t.y. tik pilsite vandenį, sriubos skonį labai pagerins 4 skiltelės česnako - jas dedame į puodą įpusėjus daržovių kepimui.

Paruošimui reikia turėti 3 litrų talpos puodą, rankinį blenderį. Išeiga 4 porcijos.

Produktai:
  • 3 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 2 poro stiebai (pašalinus kietus žalius galus turi būti apie 500 g)
  • 3 didelės bulvės (750 g)
  • 1 litras pieno arba/ir buljono (gali būti jautienos, vištienos, kiaulienos arba aš dažnai naudoju kogalvių buljoną); arba vandens + 4 skiltelės česnako - veganams
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Pateikimui 1-2 ingredientai pasirinktinai:
  • 3 Valg. Š. susmulkintų žalių svogūnų laiškų, laiškinio česnako arba žalios minkštos porų dalies
  • sauja duonos skrebučių/krutonų
  • spirgučiai
  • grietinė
  • tarkuotas fermentinis sūris
  • susmulkinti žali lapiniai prieskoniai: krapai, petražolės, čiobrelis, rozmarinas, raudonėlis...
Paruošimas:
  1. Bulves nuskutame ir supjaustome 1 cm dydžio kubeliais. Taip pat smulkiai supjaustome porus.
  2. Puode virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Maišydami kepminame porus ir bulves apie 10 min., iki kol nors vienas daržovių šoniukas paruduos.
  3. Pridedame druskos ir pipirų, pilame buljono, mišinį gerai išmaišome kad nuo dugno pakiltų visi priskrudimai, užviriname. Verdame apie 5-7 min. 
  4. Karštą sriubos turinį suplakame iki tyrelės konsistencijos rankiniu blenderiu. Į stalą tiekiame su pasirinktais priedais. Skanaus!
Taip atrodo puode išvirusi "Višisvaz" prieš plakimą.

Sriubos spalva ją suplakus.


2 komentarai:

  1. Viktorija, jau pasigedau...kur pradingusi taip ilgai buvai?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, Arubos saloje 2 savaites su vaikais buvau. Maitinomės jūros gyviais, salotom, kokosais ir ananasais, restoranuose vakarais po 2 desertus sukirsdavome, visos tos laimės rezultate aš 4 kg svorio priaugau :( Kadangi visad sau randu pasiteisinimus, tai pradėjau filosofuoti: juk lietuvškai "sublogo" - tai reiškia blogesnis pasidarė, o jeigu atvirkščiai - tai gaunasi "pagerėjo", t.y. priaugti svorio reiškias tapti geresniu žmogumi :)

      2 savaites nieko valgyti neruošiau, grįžusi pamiršau net kur mano virtuvėje kokie indai sudėti, atidarau šaldytuvą ir nežinau, kuo čia šeimą galėčiau pamaitinti... Dabar jau pradedu įsivažiuoti į savo rutiną, seni receptų užrašai padeda :)))

      Panaikinti