Puslapiai

2012-06-11

Alyvuogių tapenade

Alyvuogių tapenade - tai Ispanijos virtuvės valgis, kurio atmainos paplitusios ir Italijoje bei Prancūzijoje. Patiekalo esmę sudaro pasirinktų alyvuogių skonių derinys, o visi kiti priedai skirti paskaninimui, tačiau jie irgi labai svarbūs. Aš dažniau naugoju šviežias prieskonines žoleles, auginamas vazonėlyje, tačiau tinka ir sausi prieskoniai - bet tada reik bent parą paruoštą tapenadę šaltai palaikyti, kad atsiskleistų prieskonių skonis.
Tapenade gali būti smulkinama peiliu, kapokle (žiūr. nuotraukoje viršuj), grūstuve arba maisto procesoriumi (elektriniu smulkintuvu). Kam patinka užtepai, tiems geriau pasirinkti maisto procesorių, tačiau spalva ir konsistencija bus nelabai išvaizdi. Aš pasirenku rankinę maisto kapoklę - bent jau alyvuogėms, ir rezultate niekam nekyla klausimų, kokie yra patiekalo ingredientai.
Šis užtepas įprastai servuojamas mažame dubenėlyje, šalia šviežiai paskrudintų kvietinės duonos riekučių ar krekerių. Alyvuogių tapenade tinka pateikti užkandžio pavidale prieš karštą valgį (hors d'oeuvre), arba ji gali dalyvauti tarpe kitų smulkių užkandėlių pikniko metu ar švediško stalo (buffet) pobūvyje. Sausi vynai labai skaniai dera prie šio patiekalo. 

Smagurio patarimas: nepaprastai skanu ant minkštos kvietinės duonos riekutės pirma užtepti minkšto ožkos pieno sūrio, uždėti kauburėlį alyvuogių tapenadės, papuošti petražolės lapeliu. Tokie du-trys sumuštiniai kartu su "Cezario salotomis" atstoja pietus.

Išeiga pusantros stiklinės "Alyvuogių tapenadės". Receptas pagal Wolfgang Puck. 
Produktai:

  • 1 indelis (200 g) Kalamata arba Niçoise alyvuogių - be kauliukų
  • 1 indelis (200 g) smulkių žalių alyvuogių, kaip Picholine - be kauliukų
  • 1 valg. Š. sūdytų kaparėlių
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 vnt. ančiuvio filė
  • 2-4 vnt. saulėje džiovintų pomidorų puselių
  • 1/2 valg. Š. susmulkinto baziliko
  • 1/2 valg. Š. susmulkinto čiobrelio
  • 1/2 valg. Š. susmulkintų petražolių
  • 1/4 valg. Š. susmulkinto raudonėlio
  • 4 valg. Š. alyvuogių aliejaus Extra Virgin
Paruošimas:
  1. Alyvuoges ir kaparėlius susmulkiname kapokle arba peiliu. Česnakus ir ančiuvius sutriname iki tyrelės. Pomidorus su prieskoniais ir aliejumi sumalame maisto procesoriuje.
  2. Visus ingredientus sumaišome. Pateikiame tuojau pat arba smaguriaujame po šaukštuką visą savaitę.
  3. Paruoštą patiekalą saugome šaltai, sandariame indelyje, 7 dienas.  
       Nuotraukoje: Alyvuogių tapenade, Prieskonių žolelių pesto, Saulėje džiovintų pomidorų pesto.


Alyvuogių tapenade naudojama dar ir: 
  • Prieš kepant, "Alyvuogių tapenade" įdaromos vištienos krūtinėlės arba suktinukai;
  • Ant grilio kepta žuvis jau lėkšėje paskaninama "Alyvuogių tapenadės" dribsniukais;
  • Tapenade įdarytos pievagrybių kepurėlės - gali būti šaltos arba karštos, užkeptos po sūrio plutele;
  • Mišinyje su Feta sūrio trupinėliais "Alyvuogių tapenade" pateikiama keptuose tešlos krepšeliuose arba ant skrebučio;
  • Užkandiniuose sumuštinukuose: kvietinė bandelė + mozzarella griežinėlis arba tepamas grietinėlės sūris + slyvinio pomidoro griežinėlis + "Alyvuogių tapenadės" kauburėlis;
  • Salotose: žalių lapelių mišinys + keli šaukštai "Alyvuogių tapenadės" + truputėlis aliejaus;
  • Įmaišome į kiaušinį prieš kepant kiaušinienę;
  • Ant karštų spagečių, kartu su susmulkintais pomidorais ir šviežio baziliko lapeliais;
  • Ant skrebučio tepame hummus'o, uždedame kauburėlį "Alyvuogių tapenadės".

2 komentarai:

  1. Anonimiškas1/29/2014

    O jei nedeti anciuviu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. galima ir nedėti ančiuvių, ančiuviai - tai tik cinkelis, prieskonis šiame patiekale

      Panaikinti