Lengvai paruošiamas prabangus desertas. Rekomenduoju šį receptą pradedantiems kulinarams. Kai kurie tėveliai vengia "Tiramisu" duoti mažyliams, kadangi jame yra žalio kiaušinio, alkoholio ir kavos. Mano pateiktame recepte kiaušinio tryniai termiškai apdorojami, tačiau patariu prieš skeliant kiaušinius juos gerai nuplauti, rėtuke aplieti 2 litrais verdančio vandens, po to iškart ataušinti šalto vandnes srove ir nusausinti.
"Tiramisu" - tai klasikinis itališkas desertas, pateikiamas vazelėse, torto arba pyragaičių pavidale. Jis kildinamas iš viduramžių laikų Treviso - miesto šiaurinėje Italijoje. Tačiau rašytiniai šaltiniai patvirtina "Tiramisu", kokį mes jį žinome šiandien, atsiradimą ir išpopuliarėjimą tik 1970-71 metais.
Mano pateiktas supaprastintas receptas, kepti nereikia, tešlą atstoja sausainiai "Ponių piršteliai"
(
LadyFinger - angl
., Savoiardi - ital., arba
"Biscuit à la cuillère" et "Boudoirs" - pranc.).
"Zabaljonė" (
zabaglione - ital.) kremas gaminamas iš kiaušinių trynių,
maskarpone sūrio ir plaktos grietinėlės. Paprastai "Zabaljonė" kremas ruošiamas be prieskonių, tačiau jį galima paskaninti šlakeliu Marsala vyno, vanilės ekstraktu, citrnų žievelių tarkiais.
Torto skoniui ir papuošimui tradiciškai naudojama kava, šokoladas ir kakavos milteliai. Alternatyviniame recepte gali būti naudojamos uogos: braškės, avietės, gervuogės, (vietoje kakavos su šokoladu) ir jų sultys (vietoje kavos). Šį kartą pateikiu klasikinį receptą su kava, šokoladu ir kakavos milteliais.
Išeiga 16 porcijų. Porcijos dydis nuotraukoje, įrašo apačioje. Palikusius kiaušinių baltymus panaudokite
baltyminiam omletui ruošti.
Paruošimui reikia turėti puodą ir už jį didesnį dubenį, mikserį arba plakimo šluotelę, daržovių skustuką, silikoninę mentelę, sietelį, didelį stiklinį indą arba desertines vazeles.
Produktai:
- 6 kiaušinių tryniai
- 250 ml (1 stiklinė) cukraus
- 500 ml (2 indeliai) maskarponė sūrio
- 450 ml (1 3/4 stiklinės) plakamosios grietinėlės (25% riebumo), šaltos
- 400 g (2 pakeliai) sausainių "Ponių piršteliai"
- 70 ml (1/3 stiklinės) espresso kavos, atšaldytos
- 1-3 Valg. Š. alkoholio (tinka romas, konjakas, kavos skonio likeris)
- 1 arb. š. grynos kakavos miltelių
- 50 g (1/2 plytelės) tamsaus, kartaus šokolado
Paruošimas:
- Dubenyje ištriname trynius su cukrumi, statome dubenį virš puodo su verdančiu vendeniu, sumažiname ugnį ir, kaitindami trynių mišinį, plakame apie 10 min. Paruošta masė - Zabaljonė - turi būti tiršta, citrinos geltonumo. Masę atšaldome.
- Į atvėsusią Zabaljonę sudedame maskarponė sūrį, išmaišome ir toliau šaldome šaldytuve.
- Atskirame dubenyje iki standumo išplakame grietinėlę, ją suvečime į sūrio-kiaušinių masę ir silikonine mentele lengvai išmaišome, grietinėlė neturi sukristi. Kremas paruoštas.
- Puodelyje sumaišome šaltą kavą su alkoholiu.
- "Ponių piršeliais" išklojame torto indo dugną bei apdedame šonus (galima sausainius laužti pusiau). Šaukštelio pagalba apšlakstome išdėliotus sausainius kavos ir alkoholio mišiniu.
- Ant drėgnų sausainių išdedame pusę kremo masės, paviršių išlyginame.
- Kartojame sluoksnį sausainių, vėl sausainius šlakstome kavos-alkoholio mišiniu, uždengiame likusiu kremo sluoksniu, vėl paviršių išlyginame. Uždengiame tortą maistine plėvele ir šaldome šaldytuve 6-12 val.
- Šokolado briauną virš lėkštelės nugramdome skustuku. Kad šokoladas netirpų tapr pirštu, patariama prieš tai rankas nuplauti po labai šalo vandens srobe ir gerai nusausinti.
- Prieš tiekiant į stalą, torto paviršių apibarstome kakavos milteliais - per sietelį, ir pasigamintais šokolado tarkiais - šaukštu.
|
Į gerai atšaldytą "Zabaljonės" ir maskarponės masę įmaišoma plakta grietinėlė. |
|
Plataus dubens dugną išklojame sausainias "Ponių piršteliai". |
|
Sausainius sulaistome kavos-likerio mišiniu ir sluoksniuojame pakaitomis su kremu. |
|
Prieš tiekaint į stalą tortą barstome šokolado tarkiais. |
|
"Tiramisu" tortas pjūvyje. |
|
"Tiramisu" torto porcija lėkštėje. |
Sausainiai "Ponių piršteliai"
Dar vadinami Ladyfingers arba Savoiardi
Receptas iš "Le Cordon Bleu namuose". Išeiga apie 24 dideli (12 cm ilgio) arba 28-30 maži (6-8 cm ilgio) sausainiai. Paruošimui reikia turėti mikserį, silikoninę mentelę arba medinį šaukštą, kulinarinį maišelį su paprastu apvaliu antgaliu arba polietileninį maišelį, sietelį, dvi kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi arba silikoniniu lakštu.
Produktai:
- 3 kiaušiniai, atskirti tryniai nuo baltymų
- 6 šaukštai (75 g) smulkaus granuliuoto cukraus
- 3/4 stiklinės (95 g) aukščiausios kokybės kvietinių miltų, išsijotų
- 2 valg. Š. krakmolo
- 5 valg. Š. (50 g) cukraus pudros
Pruošimas:
- Paruošiame 175°C (350°F) karštumo orkaitę.
- Mikseriu kiaušinių baltymus suplakame iki standžių putų. Toliau plakame ir palaipsniui pridedame visą granuliuotą cukrų. Plakame iki kol ištirps visas cuktus, morengo (kiaušinių baltymų) masė taps standi ir blizgi.
- Mažame dubenėlyje šakute lengvai išplakame kiaušinių trynius, pilame į morengo masę ir lengvai išmaišome silikonine mentele.
- Miltus sijojame virš paruošto mišinio, švelniai išmaišome mentele. Svarbu nepersistengti maišant, tešla turi būti labai puri, baltymai neturi sukristi.
- Kulinarinį maišelį su paprastu apvaliu antgaliu arba tiesiog plastikinį maišelį pripildome tešlos, sukerpame 1 cm pločio kampuką. Ant paruoštų kepimo paviršių spaudžiame 8-12 cm ilgio ir 2 cm pločio juosteles, paliekant 2 cm tarpus.
- Per sietelį apiberiame sausainius cukraus pudra, maždaug puse viso cukraus pudros kiekio. Paliekame kambario temperatūroje 5 minutes. Cukrus kristalizuosis į mažus perliukus, sudrėks ir taps blizgus. Dabar pabarstome likusiu cukraus pudros kiekiu. Šis žingsnis padeda pasiekti "Ladyfingers" sausainiams būdingą traškumą.
- Lengvai pakeliame kepimo popieriaus kampą ir atsargiai pašaliname cukraus pudros perteklių iš sausainų tarpų.
- Kepame orkaitėje 10 minučių. Dabar kepimo skardas apsukame 180° ir kepame dar 5 minutes. Gerai iškepę sausainiai bus auksinės rusvos spalvos ir vis dar minkšti.
- Sausainius vėsiname kambario temperatūroje, neišėmus iš kepimo skardos, mažiausiai 5 min. Metaline mentele perkeliame sausainius ant grotelių ir paliekame juos pilnai atvėsti. Sandariame indelyje laikomi "Ladyfingers" sausainiai išlieka švieži 3 savaites.
|
Tiramisu? |