Puslapiai

2011-02-03

Gruzdinti kalmarų žiedai


Kalmarų žiedai - vaikų mėgstamas, suaugusių vertinamas, egzotiškas, ypatingo skonio užkandis. Mano dukrytės užsakymu gaunu jį ruošti kas savaitę ir jau šis patiekalas man pradeda tapti kasdienybe. Patys kalmaro žiedai neturi daug skonio, jų ypatingumas yra tekstūrų junginyje: tamprios mėsos žiedas traškiame apvalkale. Daugiausia skonio patiekalui suteikia padažas, turbūt vien dėl jo mano šeimyna eina iš proto.
Paruošimui reikia turėti nedidelę keptuvę, kulinarines žnyples, popierinio rankšluosčio arba gorteles.
Produktai:
  • 1 kg kalmarų mėsos (gali būti šaldyta atitirpinta; čiuptuvai irgi tinka, bet nebus išlaikyta forma)
  • 1/2 -1 stiklinė augalinio aliejaus
  • 1 stiklinė ir daugiau kvietinių miltų
  • 1 stiklinė alaus
  • 2 arb. š. krakmolo arba 1 kiaušinis
  • 1/4 arb. š. sodos
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos - nebūtinai
Padažui:
Paruošimas:
  1. Kalmarus nuplauname, ištraukiame kremzlę - vienintelį kalmaro kaulą-spyglį, nusausiname. Kalmaro mėsą supjaustome 7 mm pločio žiedais, apibarstome sausais miltais.
  2. Keptuvėn pilame 1.5 cm aliejaus, kuo platesnė naudojama keptuvė, tuo daugiau teks pilti aliejaus. Aliejų įkaitiname iki 180º C (375º F). Jei neturite kulinarinio termometro, karštumą tikrinkite mediniu šaukštu: panardinus medinio šaukšto galą, apie jį turi pradėti inirtingai kilti burbuliukai.
  3. Dubenėlyje sumaišome 1 stiklinę miltų, krakmolą, valgomąją sodą ir druską. Pilame alaus, įmušame kiaušinį (tik jeigu nenaudojame krakmolo), pridedame česnako, gerai suplakame tešlą.
  4. Toliau patiekalą ruošiame partijomis po 6 žiedus. Kalmaro žiedus apvoliojame tešloje ir atsargiai dedame į įkaitintą aliejų, tarp žiedų paliekame 2 cm tarpus. Gruzdiname po 2 min. iš abiejų pusių, apverčiame kulinarinėmis žnyplėmis arba šakutės ir mentelės pagalba. Gražiai parudavusius žiedus ištraukiame ir padedame nuvarvėti ant popieriniu rankšluosčiu iškolotos lėkštės arba ant grotelių. Kepimą kartojame su likusia kalmaro mėsa.
  5. Paruošiame padažą: dubenėlyje šakute suplakame saldžiarūgštį padažą su majonezu.
  6. Kalmarus pateikiame papuošę citrinos skiltelėmis šalia padažo dubenėlyje.
P.S. Jeigu kepate didesnį kiekį kalmaro mėsos, anksčiau iškepusius kalmarus laikykite praviroje orkaitėje nustatytoje min. kaitrai. Taip laikomas patiekalas išliks karštas ir traškus 30 min.

2 komentarai:

  1. Anonimiškas2/03/2011

    nuostabu:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, turėtų būti skanu. Saldžiarūgštis padažas - kas tai. Parduodamas parduotuvėje ar reikia pasigaminti pačiam ir kokie turėtų būti produktai.

    AtsakytiPanaikinti