Puslapiai

2010-12-29

Grybų užkandėlė


Kai pirmąkart paragavau šio patiekalo, jis man buvo pristatytas rusišku pavadinimu "Изреэльская штучка" - izraelietiškas daikčiukas. Skonis nepakartojamas, nuo šventinio stalo šis užkandis nušluojamas greičiau, nei bet koks kitas patiekalas. Jei paruošimui naudosite veganezą (t.y. majonezas be kiaušinio) arba tahini, tai patiekalas bus tinkamas ir Kūčių stalui. Minkštas ožkų pieno sūris irgi tinka pakeisti majonezui recepte.

Išbandžiau tris variantus šios užkandėlės, man skaniausia - su majonezu arba veganezu; antroje vietoje - su ožkos sūriu; su tahini - tikras Izraelietiškas variantas, bet nustelbiamas grybų švelnus aromatas - man mažiausiai patiko.

Kam patinka aštresnis skonis, tai susmulkintą česnaką dėkite į užkandėlę ruošimo pabaigoje, įmaišykite į jau iškeptus auštančius gybus. Švelnesnis skonis gaunamas, jei dėsite česnaką į kepuvę dar grybams bekepant.

Paruošimui reikia turėti nesvylamą keptuvę ir rankinę kapoklę arba mėsmalę.

Produktai:
  • 500 g baltų pievagrybių, arba bet kokių jūsų mėgstamų šviežių grybų
  • 30 g džiovintų grybų - nebūtinai
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 2 Valg. Š. sviesto
  • 100 g  (1/2 galvos didelio) ropinio balto svogūno
  • 2-4 skiltelės česnako
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 arb. š. čiobrelio lapelių
  • 1/3 stiklinės chereso ar šerio (Jerez - isp., Sherry - angl.), arba balto vyno+1 arb. š. cukraus
  • 3 Valg. Š. majonezo / veganezo / ožkų sūrio / tahini
  • kuokštelis petražolių ir spanguolės arba bruknės - papuošimui
Paruošimas:
  1. Jeigu pasirinkome naudoti džiovintus grybus, jie suteiks patiekalui gilesnio skonio. Džiovintus grybus pirmiausia susmulkiname grūstuvėje, arba suvyniojame į lininį rankšluostį ir mušame plaktuku. Dabar grybų trupinius dubenėlyje apliejame verdančiu vandeniu ir paliekame apie 20-30 min. brinkti. 
  2. Svogūną ir šviežius grybus labai smulkiai supjaustome, o greičiau ir lengviau sukapoti rankine kapokle.
  3. Įkaitiname keptuvėje aliejų, ištirpiname sviestą. Pirma apkepiname svogūnus, po to pridedame grybus, prieskonius ir išbrinkintus grybus. Maišydami kepiname tol, kol keptuvėje nugaruos visas vanduo, apie 10 min.
  4. Dabar pilame vyno, vėl maišydami kepiname kol nugaruos didesnė dalis skysčio - apie 5 min.
  5. Paruoštus grybus sumaišome su ožkų sūriu/majonezu/tahini (vienu produktu pasirniktinai) ir su sutrintu česnaku.
  6. Grybų užkandėlė pateikiama šilta arba šalta: maždaug 1 arb. š. dydžio kamuoliukai uždedami ant krekerių (tešlainių), paskrudintos bagetės riekučių (baguette -pranc.) arba sluoksniuotos tešlos krepšeliuose. Puošiame petražolės lapeliais ir spanguolėmis arba bruknėmis.
Grybų masė, laikoma sandariame indelyje, šaldytuve, išlieka skani ir šviežia 10 dienų - patikrinta. 

Kitų metų "Grybų užkandėlė" ruošta Kūčioms. 
Jeigu jūsų namuose įvyks "Kalėdinis stebuklas" ir grybų masės liks kitai dienai, pasilepinkite prašmatniais pusryčiais. Paskrudinkite 5 min. kvietinės duonos riekutes tosteryje arba 200°C (400°F) laipsnių orkaitėje. Užtepkite grybų masės ir mėgaukitės prie karštos arbatos ar kavos.

Grybų masė prie turkiškos "Pidė" duonos.
Kalėdiniai pusryčiai.


    6 komentarai:

    1. Anonimiškas1/01/2011

      Sveiki,

      Labai gražiai atrodo grybų užkandėlė, manau, kad ir labai skani.

      Žaviuosi Jūsų didžiuliu darbu, kuriant šį blog'ą.

      Marta

      AtsakytiPanaikinti
    2. Anonimiškas1/01/2011

      koks grozis

      AtsakytiPanaikinti
    3. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

      AtsakytiPanaikinti
    4. sveiki, kas tie isbrinkinti grybai paruosimo antram sakiny?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Džiovinti grybai susmulkinti ir apiplikyti verdančiu vandeniu. Maždaug per 30 min. jie išbrinksta. Ačiū už pastabą, nuodugniau aprašysiu receptą.

        Panaikinti