Puslapiai

2010-12-29

Citrusų salotos

Šiam receptui paskta tapo Kalėdinių cukatų virimas, kai paliko galybė nuluptų greipfrutų, apelsinų ir citrinų. Iki Kalėdų buvo likę dar savaitė, tad sudėjau nuluptus citrusus į sandarų maišelį ir pakavojau šaldytuve. Na, o per Kalėdas šalia keptos mėsos citrusų salotos dera nuostabiai.

Pasirinkite kuo didesnę įvairovę citrusų, mano recepte aš apsiribojau 3 rūšimis, bet iš 5 rūšių salotos bus įspūdingesnės.

Produktai:
  • 2 greipfrutai
  • 5 mandarinai arba 2 apelsinai, geriau tiktų raudonieji
  • 1 citrina
  • 1/2 arb. š. rupios druskos
  • 2 valg. Š. aliejaus, aš naudojau vynuogių kauliukų

Papildomi priedai, pasirinkite vieną arba du:
  • 1 valg. Š. smulkiai supjaustytų šviežių mėtų, peletrūno (tarragon) arba kalendrų (cilantro) lapelių
  • 1 valg. Š. susmulkintų pistacijų - gausis Marokietiškai
  • 1 valg. Š. džiovintų spanguolių arba razinų
  • 1 arb. Š. malto cinamono
  • 1 skiltelė česnako, kuo smulkiau supjaustyta arba sutraiškyta
Paruošimas:
  1. Citriną pjauname pusiau, išspaudžiame sultis.
  2. Nuo likusius citrusų nulupame žieveles, paliekame juos šaldytuve keletui valandų, mat nuo apdžiuvusių ir sušalusių citrusų žymiai lengviau nupjaustomos baltos membranos.
  3. Aštriu peiliu nupjaustome išorines baltas membranas iki sultingo minkštimo. Statmenai šerdžiai supjaustome vaisius 0,5 cm griežinėliais. Bepjaustant, peilio galiuku pašaliname visas sėklas. Kaitaliodami įvairių rūšių citrusų griežinėlius išdeliojame keliais sluoksniais ant lėkštės.
  4. Suplakame aliejų, citrinos sultis ir, jei pasirinkome, česnako tyrelę. Salotas pasūdome, apliejame paruoštu padažu, apibarstome pasirinktais priedais.
  5. Paruoštos citrusų salotos šaldytuve išlieka gražios ir šviežios 2-3 dienas.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą