Puslapiai

2010-11-19

Cukatai

Jūsų namai pakvips Kalėdomis, o svečiai bus maloniai nustebinti šio senoviško paprasto deserto skoniu. Cukatus įdėjus į mažus maišiukus bei užrišus kaspineliais turėsite unikalias Kalėdines dovanėles savo artimiesiems.


Sudėtis
  • 2 greipfrutai
  • 3 apelsinai arba 4 citrinos
  • viso 5 stiklinės cukraus: keturios sirupui virti ir viena apvoliojimui; geriausiai tinka labai smulkių kristalų cukrus


Paruošimas
  1. Visus naudojamus vaisius labai gerai išplauname ir nusausiname. Smailiagalio peilio įpjovomis nuo akutės link apačios perskeliame vaisių žieveles į 6–8 dalis.  Pirštais atsargiai žieveles nulupame. Žievelių vidinę pusę išvalome nuo baltų gyslelių palikdami baltą minkštimą – tai bus skaniausia cukatų dalis. Žieveles supjaustome išilgai 5 mm -1 cm pločio juostelėmis. Vaisiai gali būti panaudoti kitiems patiekamas arba supjaustyti gręžinėliais ir pateikti šalia mėsos patiekalų, salotose ar desertuose.
  2. Žieveles sudedame į puodą, pilame šalto vandens tiek, kad jas apsemtų. Užviriname ir nukošiame. Dar dukart pakartojame pastarąjį žingsnį: pilame šalto vandens, užviriname ir vandenį išpilame.
  3. Virš nedidelės liepsnos atskirame puode nuolat maišant ištirpiname 4 stiklines curaus 1 litre vandens. Sirupą užviriname. Kad cukrus nesikristalizuotų ir nesviltų, patartina nuolat puodo šonus apvalyti vandenyje suvilgytu kulinariniu teptuku. Į verdantį sirupą sudedame visas anksčiau paruoštas vaisių žieveles. Sumažiname liepsną iki mažesnės nei vidutiniškos ir viriname apie valandą, kol vaisių žievelių juostelės taps beveik permatomos. Nukeliame puodą nuo ugnies ir paliekame aušti kambario temperatūroje.
  4. Sirupui ataušus, kiaurasamčiu žieveles nuvarviname bei išdedame džiūti ant grotelių virš popieriaus. Žievelės džiūsta mažiausiai 2 val., o geriau per visą naktį. Jeigu ant žievelių kabo sirupo lašiukai, juos nubraukiame popieriniu ranksluosčiu.
  5. Gretimai ant lentutės ar didelėje plokščioje lėkštėje beriame ploną sluoksnį cukraus. Apdžiuvusias žieveles po vieną ridename cukruje ir vėl dedame toliau džiūti ant grotelų. Žievelės ant grotelių turi būti sudėtos vienu sluoksniu, tarpusavyje nesiliečiant. Taip cukatai turi džiūti kambario temperatūroje dar porą valandų.
  6. Cukatai laikomi atvirai nesukietėja 2 savaites, o sandarioje dėžutėje šaldytuve - išliks švieži iki Velykų ir juos bus galima panaudoti Paskos ruošimui.
 P.S. Palikę citrusai gali būti panaudoti "Citrusų salotoms" ruošti, o palikęs sirupas - "Griliažui".





    4 komentarai:

    1. Mažulėlė12/27/2010

      Užtenka džiovinti tik kambario temperatūroje?

      AtsakytiPanaikinti
    2. Mažulėlė12/28/2010

      Skanu. Man patiko. :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Aš džiovinu per naktį virtuvėje visus stalus apdengusi cukatais. Po to sudedu plastmasinėje dėžutėje, sluoksnius perdėjus popieriumi, sandariai uždarau. Saugoju šaldytuve, mat ilgainiui jie gali pradėti pelyti.

      AtsakytiPanaikinti
    4. ka tik isbandziau isejo puikiai didelis ACIU.

      AtsakytiPanaikinti