Puslapiai

2010-11-21

Lietuviškai kepti grybai


Grybas, kaip žinia, - pats seniausias ir tikriausias Lietuvos valgis. Manding, kad kai tik ledynai atslūgo ir susidarė taip vadinama Baltijos jūra, tai jos pakrantėse pirmiausiai suviešėjo samanos ir jose išdygo grybai. Grybai Lietuvoje klesti ir šiandien. Nerasi pasaulyje antros tokios tautos, kaip lietuviai, šitaip puikiai nusimanančios apie grybus, jų paieškos, rūšiavimo, ruošimo ir skonio paslaptis.

Viena, ką galiu parekomenduoti grybų mėgėjams: įsigykite būtent grybams valyti pritaikytą šepetėlį su minkštais ilgais šeriais. Mat, plaunant grybai prisisunkia vandens ir tokie jie tinka tik sriubai virti. Kepimui ir troškinimui grybai turi būt sausi: grybų paviršių nuvalome šepetėliu, kietus juodulius pašaliname peiliu, grybą nuplauname trumpai po plona vandens srovele ir iškart nusausiname. Jeigu grybavote miške patys, tai plauti vandeniu nebūtina, - užtenka apšluostyti grybus drėgna popierine servetėle. Kazlėkams ir ūmedėms nuo kepurėlių nulupus skūrelę ruošiamas patiekalas bus šviesesnis.
Žemiau pateiktas grybų ruošimo receptas - tai galimybė parduotuviniams nelietuviškiems grybams suteikti lietuvišką skonį.

Sudėtis:
  • 200 g pievagrybių
  • 100 g kitos rūšies grybų, aš naudojau šitakius
  • 50 ml aliejaus
  • 100 g sviesto
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 stiklinė (250 ml) grietinėlės

Paruošimas:
  1. Grybus nuvalome, kotelius supjaustome smulkiau, o kepurėles supjaustome stambiau.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Sviestui suputojus ir nurimus, sudedame sausus pjaustytus grybus. Pasūdome ir papipiriname. Kepame apie 10-15 min. atviroje keptuvėje, vis pamaišant.
  3. Kai grybukai pradės gražiai ruduot, pilame grietinėlės. Užviriname ir maišant paverdame apie 1-3 min, kol padažas taps norimo tirštumo.
  4. Pateikiame grybais su padažu aplieję virtas arba keptas bulves, makaronus-spagečius, cepelinus, vėdarus, įmaišę į virtus ryžius ar kitas kruopas, ant mėsos kepsnių arba kaip atskirą patiekalą su riekute duonos.

Lietuviškai kepti grybai - padažas ant jautienos didkepsnio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą