Puslapiai

2010-11-21

Varškės apkepas

Prancūzai turi savo "quiche", vokiečiai "Kuchen", žydai turi "Knich", na o lietuviai didžiuojasi savo varškės apkepais. Varškės apkepas - patiekalas tinkantis šventiniams pusryčiams arba pietums, vaikus nudžiuginti, svečius pamaloninti ir savo pilvą palepinti. Ačiū mano draugei Brigitai už recepto idėją.
Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkantį dubenį arba gilią keptuvę.
Sudėtis:
  • 20 g sviesto
  • 4 kiaušiniai
  • 1/8 arb. š. (žiupsnelis) druskos
  • 400 g varškės, sausos arba grūdėtosios, kuo riebesnė, tuo skaniau. Aš naudojau 16 oz indelį cottage cheese.
  • 2-4 Valg. Š. miltų, priklausomai nuo varškės skystumo. Kuo sausesnė varškė, tuo mažiau miltų.
  • 2-3 Valg. Š. cukraus
  • 2 Valg. Š. aguonų - nebūtinai
  • 1 arb. š. vanilės arba cinamono - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Paruošiame 180°C (350°F) karštumo orkaitę. Kepimo indo vidų ištepame sviestu.
  2. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Baltymus gerai išplakame pridėjus žiupsnelį druskos.
  3. Atskirame dubenyje šaukštu gerai ištriname (išmaišome iki vienstisos masės) kiaušinių trynius, varškę, cukrų ir miltus. Pridedame vanilės arba cinamono, įberiame aguonų, tešlą išmaišome.
  4. Išplaktus baltymus dedame į tešlą. Dabar atsargiai mentele tešlą vartome taip, kad baltymai tolygiai pasiskirstytų tešloje, bet nesukristų. Tešloje vis dar turi būt matomi baltymai, nereikia išmaišyti iki vientisos masės.
  5. Tešlą supilame į kepimo indą ir kepame apie 50-55 min. Iškepusio apkepo viršus bus parudavęs, o įsmeigus į apkepo centrą ir ištraukus medinę lazdelę, ji turi likti sausa.
  6. Varškės apkepą pateikiame su skystom uogienėm, pavyzdžiui vyšnių, klevų sirupu, šviežiom uogom, plakta grietinėle arba apkepo gabaliuką apliejame grietine ir apibarstome cukrumi.
Grūdėtosios varškės apkepas su aguonomis.

Varškės apkepo tešla iškepta keksiukų formelėse.
Iš pusės recepte norodyto kiekio, silikoninėse keksiukų formelėse, per 30-40 min. iškepa 6-8 varškėtukai. Kas mėgsta plutelę, tiems varškėtukai patiks labiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą