"Mimoza" vadinama sluoksniuota daržovių ir žuvies mišrainė. Pavadinimo kilmė siejama su geltonosios mimozos žiedais, kurių vaizdą primena mišrainės viršus, apibarstytas kiaušinio trynio trupinėliais. Tai vienas iš Sovietmečio deficito ekonomikos kulinarijos šedevrų, išpopuliarėjęs visose buvusios TSRS šalyse. Kaip ir kiti Sovietmečio patiekalai - "Silkė pataluose/kailinukuose" ir "Balta mišrainė alla Olivje" (užsienyje vadinama "Russian Salad"), - "Mimoza" dažniausiai ruošiama šventiniam stalui: Naujiesiems Metams, Velykoms, gimtadieniams ir kt. Produktai paprasti ir prieinami, o prezentacinė išvaizda puiki.
Jeigu švenčiate Kovo 8-ąją, tai rekomenduoju šį patiekalą būtent moters dienos progai. Mat Italijoje Kovo 8-tąją vyrai moterims dovanoja po mimozos šakelę.
Aš siūlau man labiausiai patikusį ir pavykusį recepto variantą, kur paruošiamos trys prieskoniais papildytos mišrainytės, kurios išdedamos sluoksniais, lengvai apliejamos palikusiu majonezu pro prakirptą maišelio kampuką, o sekančią dieną patiekalo viršus tik papuošiamas tryniais bei žalumynais. Toks ir paruošimas paprastesnis, ir skonis subtilesnis.
Šią mišrainytę paruošti yra lengva ir smagu. Skoniams persisunkti būtina "Mimozą" nors keletą valandų palaikyti šaldytuve, o geriau per naktį.
Paruošimui reikia turėti 3 nedidelius puodus, 6 dubenėlius, plokščio dugno lėkštę ir formą-indelį (nebūtinai). Aš naudoju plastmasinį nuo ledų palikusį indelį, maždaug 2 l talpos. Dar tinka "Mimozą" sluksniuoti skaidraus stiklo dubenyje, jeigu tokį turite.
Produktai:
Aš "Mimozai" naudoju šį konservą. |
- 1 indelis (350 g) konservuotos lašišos savo sutyse (tinka tunas, šprotai, menkių kepenėlės)
- 300 g bulvių (2 didelės)
- 200 g morkų (3 didelės)
- 4 vnt. kiaušiniai
- 100 g švelnaus skonio fermentinio sūrio (aš naudoju tarkuotą mozzarella)
- 1 skiltelė česnako
- 1/2 saldaus svogūno (dideli rudų lukštų svogūnai)
- 1/2 stiklinės (125 ml) majonezo
- 1 kuokštas petražolių, arba krapų, arba žalių svogūnų laiškų
- 1 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų pipirų
- Bulves nuplauname ir verdame su lupenomis 20 min.* Morkas nuplauname ir verdame su lupenomis apie 13 min.* Išvirusias daržoves ataušiname sausai, t.y. išpilame visą vandenį ir paliekame aušti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
- Kiaušinius verdame 9 min.* Perliejame šaltu vandeniu, galima pridedėti ledukų - atauš greičiau. Išlukštename, askiriame trynius nuo baltymų.
- Burokine tarka 5-se atskiruose dubenėliuose sutarkuojame bulves, morkas, sūrį, kiaušinių baltymus, trynius. Trynius tuojau pat užsandariname ir paliekame šaltai.
- Smulkiai supjaustome svogūną, koštuve arba rėtuke jį nuskalaujame po šalto vandens srove, nusausiname. Nuskalautas svogūnas neturės metališko skonio, mišrainė bus skanesnė.
- Žuvį nukošiame, atskiriame nuo kaulų; žuvies file susmulkiname šakute. Dubenėlyje sumaišome žuvį, svogūnus, po žiupsnelį druskos ir pipirų, 1-2 Valg. Š. majonezo.
- Kitame dubenyje sumaišome morkas su pertrintu česnaku, žiupsneliu druskos, 1 Valg. Š. majonezo.
- Trečiame dubenyje sumaišome bulves su susmulkintomis petražolėmis ar krapais, žiupsneliu druskos ir pipirų, 1-2 Valg. Š. majonezo.
- Sluoksniuojame ingredientus tolygiai paskirstydami ant plokščios lėkštės ir išlygindami jų paviršių sekančia tvarka:
- žuvis su svogūnu,
- bulvės,
- apliejame majonezu,
- sūris,
- morkos,
- apliejame majonezu,
- kiaušinio baltymai.
- Jeigu patiekalas ruošiamas formelėje, iš kurios vėliau perkeliamas į lėkštę dugnu aukštyn, - tai sluoksniavimo tvarka bus atvirkštinė: pradedant baltymais ir baigiant žuvimi.
- Paruoštą patiekalą uždengiame ir paliekame šaldytuve stingti ir persisunkti skoniams 2-12 val.
- Jeigu patiekalas ruošiamas formelėje, sustingusį patiekalą iškratome iš formelės ant plokščios lėkšės. Puošiame prieš pat tiekiant į stalą: lengvai apliejame majonezu (1-2 Valg. Š. spaudžiame per prakirptą polietileninio maišiuko kampuką), pabarstome kiaušinio trynio trupinėliais, papuošiame žalumynais.
* - virimo laikas skaičiuojamas nuo vandens užvirimo momento.
Sluokniuota "Mimoza" tik iškratyta iš formos. |
"Mimoza" papuošta trynių trupiniais ir žalumynais. |
Labai puosniai ir sventiskai atrodo, reikes butinai pagaminti sveciams :)
AtsakytiPanaikintiLabai labai skanu, pas mus ruošiama per kiekvienas Velykas ir ne tik :)
AtsakytiPanaikinti