Šis receptas buvo užlaikytas, kadangi priklausė prie mano bandymų su egzotiškais vaisiais, kurių atlikau daugybę, bet vis niekaip neprisiruošiau juos gražiai surūšiuoti, aprašyti bei Jums pateikti. Mat, aš savo originaliose salotose naudojau pomelą - tokį sausesnį, traškesnį, lengvai išdarinėjamą grepfruto pusbrolį, kuriuo likau ne tik sužavėta, bet pamilau jį visa širdim, skrandžiu ir kepenim.
Skubu Jums pristatyti šias salotas, kol neatėjo sezonas šviežių agurkų/ridikėlių/pomidorų, ir tuoj į burokėlius iki pat Kūčių jau nieks žiūrėti nenorės.
Salotų lapelių, burokėlio ir pomelo (arba greipfruto) trijulė taip nuostabiai dera tarpusavyje skoniais, spalvom ir tekstūrom, jog nieko čia daugiau nei pridėsi, nei atimsi, nebent svogūno - aštrumynų mėgėjams. Aš jau n-tąjį kartą ruošiu šias salotas, dažniau su greipfrutu, tačiau jeigu tik gaunu nusipirkti pomelo, sau galvos nekvaršinu eksperimentais ir žinau tiksliai, ką skaniausio iš jo galima paruošti.
Produktai:
- 70 g salotų lapelių mišinio
- 1 virtas, keptas arba šaldytas burokėlis (150-200 g)
- 1/2 pomelo arba greipfruto
- 1/4 ar mažiau raudonojo svogūno - nebūtina
- 1.5 valg. Š. alyvuogių aliejaus "extra-virgin"
- 1.5 valg. Š. balzamiko arba raudono vyno acto
- 1/2 arb. š. rupios druskos
- 5-6 juodieji pipiriukai
- 4-5 šakelės šviežio čiobrelio, tik lapelių - nebūtina
- Šaltą burokėlį supjaustome pusriekutėmis, išbėgusias sultis pataupome padažui.
- Sluoksniais ant lėkštės išdėliojame salotų lapelius, burokėlio pusriekutes, pomelo arba greipfruto minkštimo gabaliukus, svogūno juosteles.
- Čiobrelį, druską ir pipirus sugrūdame grūstuve, sumaišome su aliejumi, burkėlių sultimis ir actu. Šakute išplakame padažą ir juo apliejame salotas.
Patarimai:
Burokėlius su lupenomis galima virti 40 min. vandenyje, bet skaniau išsikepti orkaitėje. Prikaitiname 190°C (375°F) orkaitę. Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles, nepažeidžiant burokėlio žievelės. Burokėlio vidus neturi matytis, nes kepant ištekės sultys. Kepame apie 45 min. orkaitėje, ugniai atspariame inde su dangčiu, arba įvynioję į foliją. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje, jei ne - perpjauname juos pusiau ir dar pakepame orkaitėje, dabar neuždengus, apie 10 min. Burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba paliekame aušti išjungtoje orkaitėje - tokie burokėliai bus minkštesni.
Norint lengviau išpjaustyti greipfruto / pomelo skiltelių minkštimą, nuluptą vaisių palaikome 20-60 min. šaldytuve, kol baltos membranos susitrauks ir sukietės. Dabar pirmiausia nupjaustome aštriu peiliu baltą išorinę membraną, po to peliu išpjaustome minkštimo segmentus.
P.S. Mano nuotraukoje salotos ruoštos su pomelu, - jis atrodo puikiai, mažiau rūgštus, traškesnis. Greipfrutas dvigubai sultingesnis, tačiau jo gabaliukai atrodo mažiau įspūdingai. Salotoms rinkitės POMELĄ!
Man patiktų :)
AtsakytiPanaikintitikra tiesa ,viena kart issikepus burokelius,virti daugiau nesinores :)!!!
AtsakytiPanaikintiLabai tiko šios salotos prie tuno. Dėkui už puikias idėjas! Prie rūgštesnio greipfrukto tinka obuolių actas su manuka medumi (cider vinegar with manuka honey) - vietoje balzamiko acto, priduoda šiek tiek saldumo. Pomelas pas mus saldus, tai užpilas tiko rūgštesnis, su balzamiko actu.
AtsakytiPanaikintiAš šias salotas bent kartą į mėnesį ruošiu, nes greipfrutas, burokėlis ir čiobrelis - mano mėgstamiausi ingredientai.
AtsakytiPanaikintiBandžiau ir aš labai patiko niekada nebučiau pagalvojusi kad burokėlis ir greifruktas taip tinka ačiū už idėja
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad patiko.
Panaikinti