Puslapiai

2011-05-05

Maskarponės kremo desertas

Maskarponės kremas šiame recepte yra ne kas kita kaip Tiramisu torto kremas. Jeigu mėgstate Tiramisu, tai liksite sužavėti ir šiuo desertu. Ypač rekomenduoju išbandyti šį receptą pradedantiems kulinarams, kadangi paruošimas paprastų paprasčiausias, o rezultatas - skaniausias ir prašmatniausias. Recepto šaltinis - mano jauna lenkaitė draugė Joanna. Ačiū!
Kadangi aš paniškai bijau salmoneliozės, tai visada naudoju tik ekologiškus labai šviežius kiaušinius. O destertams, kuriuose naudojamas mažai termiškai apdorotas kiaušinis, juos nuplaunu su indų plovimo muilu, įdėjusi rėtuke aplieju 2 litrais verdančio vandens, staigai atšaldau tekančio šalto vandens srove, ir nusausinu popierine servetėle.
Paruošimui reikia turėti plaktuvą arba mikserį.
Desertas labai sotus. Išeiga 8 porcijos.
Produktai:
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 4 švieži, ekologiški arba kaimiški kiaušiniai
  • 100 g cukraus pudros
  • 400 g aviečių (šviežių arba šaldytų)
  • 3 Valg. Š. skysto medaus (neaštraus skonio, tinka liepžiedžių, akacijų, dobiliukų medus)
  • 1 Valg. Š. citrinos sulčių
Paruošimas:
  1. Perskeliame kiaušinius ir atskiriame baltymus nuo trynių. Dubenyje ištriname trynius su cukrumi, statome dubenį virš puodo su verdančiu vendeniu, sumažiname ugnį ir, kaitindami trynių mišinį, plakame apie 10 min. Paruošta masė - "Zabaljone" - turi būti tiršta, citrinos geltonumo. Masę atšaldome.
  2. Gražiausias avietes paliekame papuošimui. Likusias uogas sumaišome su medumi ir citrinos sultimis, paliekame 10 min. sultims išsiskirti. Šaldytas uogas patartina virš nedidelės liepsnos puode užvirinti, po to atvėsinti. Dalį aviečių sulčių atskiriame nuo tirščių, maždaug 100 ml. - papuošimui.
  3. Į "Zabaljone" kremą pridedame maskarponės sūrio ir lengvai išmaišome iki kol tekstūra primins purią grietinėlę.
  4. Mažose desertinėse vazelėse arba skaidraus stiklinio indo apačioje dedame aviečių tirščių sluoksnį, jį padengiame anksčiau paruoštu maskarponės kremu.
  5. Paliekame šaldytuve maždaug 1-12 val. Prieš patiekiant apliejame palikusiomis aviečių sultimis ir papuošiame paliktomis uogomis. 
P.S. Iš palikusių baltymų pasiruoškite baltyminį omletą.  


    Esu tikra, jog šio deserto paragavę, jį ruošite dar ne vieną kartą. O kai Jums nusibos avietės, tai jas puikiai šiame deserte pakeičia šie variantai:
    • persikai
    • gervuogės
    • mėlynės
    • braškės + mėtos lapeliai, viskas sumalta
    • 3-4 kiviai + 5 baziliko lapeliai, viskas sumalta
    • uogų mišinys
    Paruošimui tinka tiek šviežios, tiek šaldytos uogos ir vaisiai. Kartais šaldytos uogos savo išvaizda netinka papuošimui, tokiam atvejui pasirenkame vieną šių deserto papuošimo variantų:
    • plaktos grietinėlės "bokštas"
    • migdolai ar kiti riešutai
    • citrinos žievelės tarkiai
    • žaliosios citrinos žievelės tarkiai
    • apelsino žievelės tarkiai
    • šokolado trupiniukai
    • šokoladinis kremas
    • kakavos milteliai
    • mėtos lapelis
    • mažas sausainiukas arba sausainio trupinėliai
    Na, o jeigu jau ruošite maskarponės desertą daugiau negu 10-tą kartą, tai galite į kremą papildomai įmaišyti vieną iš sekančių priedų:
    • 1 valg. Š. kiaušininio likerio 
    • 2 valg. Š. maltų migdolų
    • dubens dugną ir kraštus galima apdėti biskvito ar kekso riekelėmis, sausainiais ir t.t. ir panašiai.
    Sekmės eksperimentuojant!

    5 komentarai:

    1. Anonimiškas4/24/2012

      Sakykit,o is kur tokiu indeliu gavote mazyciu? :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Pirkaw :o) Kadangi neturiu daug vietos įvairiems indams laikyti, tai dažniau perku tuos, kurie turi bent dvejopą pritaikymą, pvz. taurės tinkamos gėrimui ir desertui, gražus puodas maisto ruošimui ir pateikimui ant stalo, lėkštelės užkandžiams/salotoms ir desertams. Dabar labai ieškau nusipirkti iš akmens molio indelių su dangteliais, kurie tiktų čenachams ir francūziškai svogūno sriubai, būtų atsparūs karščiui ir tiktų tiekti ant stalo.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Šituose indeliuose galima pateikti konjaką, žele, kreminius desertus, tiramisu, įvairius užkandžius, kaip pvz. mištainytes arba trintą sriubytę su mažais šaukšteliais.

      AtsakytiPanaikinti
    4. dovilė6/21/2013

      Sveiki tik dabar atradau jusu svetaine ir negaliu atsidžiaugti, tik noriu paklausti uogas su medumi reikia sutrinti kad liktu visiškai skysta masė?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Na jo, aš pertrinu šaukštu uogas, bet nevisiškai iki tyrės, gabaliukai lieka didesni ir mažesni. Svarbu kad susidarytų skystas uogų sulčių+medaus sirupas.

        Panaikinti