Ant paskrudintos pitos paplotėlio visi mano mėgstamiausi ingredientai ir "Baltasis padažas". |
Tahini receptas
Tahini tyrė - tai sezamo sėklų produktas. Tahini tyrės yra nusipirkti nedideliuose stikliniuose indeliuose, arba galime pasigaminti patys, smulkiai iki vientisos masės sumalus sezamo sėklas maisto procesoriuje arba grūstuvėje. Labai sausas sezamo sėklas prieš malant patartina nuplikyti verdančiu vandeniu ir palikti bent 30 min. rėtuke vandens pertekliui nuvarvėti.
Malant sezamo sėklas pilame nedidelį kiekį (priklausomai nuo sezamo sėklų sausumo) tyro aliejaus: tinka vynuogių kauliukų aliejus arba kuo šviesesnis alyvuogių aliejus. Proporcijos maždaug tokios: 1 stiklinei sezamo sėklų tenka 2-4 Valg. Š. aliejaus. Tahini tyrės gamybai pasirinkite:
- baltas išvalytas nuo išorinės žievelės sezmo sėklas - skonis bus švelnesnis,
- lengvai pakepintas sezamo sėklas - skonis bus riešutiškesnis,
- rudas sezamo sėklas - skonis bus kartesnis,
- bepradedančias dygti sezamo sėklas - skonis bus "mėsingesnis".
Saugome namų gamybos "Tahini" tyrę steriliame uždarame indelyje, šaldytuve, 2-3 mėn. Ilgainiui Tahini paviršiuje atsiskira aliejai (sezamo sėklų ir pridėtinis aliejus) - tai normalus reiškinys. Prieš vartojant patiekaluose ir padažuose, Tahini tyrę gerai išmaišome.
Baltojo padažo receptas
(jis gali būti ir žalsvas)
"Baltasis padažas" tiekiamas su vegetariškais sumuštiniais, su į pitos duonelę įviniota vištiena ar aviena, jame skanu pamirkyti šviežių daržovių gabalėlius: morkas, pomidoriukus, brokolio ar kalafioro žiedalizdžius, saliero kotus, rūgštaus obuolio skilteles, svogūno gabalėlius, jaunos cukinijos griežnėlius, kepto baklažano juosteles...
Baltasis padažas gaminamas nesaldinto jogurto pagrindu. Geriau pirkti pilno riebumo ekologišką graikiško tipo jogurtą. Mano mėgstamiausias yra Fage - neekologiškas, bet darau jam išimtį, vien dėl man patikusio skonio. Kitų ingredientų kiekį galite derinti pagal savo skonį, kai kuriuos ingredientus galima keisti, o kai kuriuos ingredientus išvis galima pašalinti iš recepto. Kuo dažniau gaminsite "Baltąjį padažą", tuo labiau jūsų skonio receptoriai jį pamėgs ir tuo tobuliau derinsite ingredientus pagal savo pageidavimą.
Paruošimui reikia turėti nedidelį maisto procesorių arba didelę grūstuvę su piestele.
Produktai:
- 200 g indelis nesaldinto jogurto
- 1-2 Valg. Š. "Tahini" tyrės
- 2 Valg. Š. (1/2 citrinos) sulčių (gali būti geltonoji ar žalioji citrina)
- 1 arb. š. (nuo 1/2 citrinos) citrinos žievelės tarkių (gali būti geltonoji ar žalioji citrina) - nebūtinai
- 1-2 skiltelės česnako - nebūtinai
- žalsvam padažui: kuokštas petražolių arba kitų šviežių žolelių mišinio (tinka kalendra, raudonėlis, saliero lapai, gražgarstės, arba net pusė avokado) - nebūtinai
- pagal skonį smulkios jūros druskos - nebūtinai
- 1/2 arb. š. balto cukraus - nebūtinai
Paruošimas:
Visus ingredientus iki vientisos konsistencijos sumalame maisto procesoriuje arba grūstuvėje. Saugome steriliame uždarame indelyje, šaldytuve, apie savaitę.
Baltojo padažo ingredientai. |
Baltasis padažas malamas iki vientisos konsistencijos. |
Baltasis padažas pagerintas žolelėmis. |
Graikiško skonio sumuštinių idėjos
Mano kasdieniški, bet nepaprastai mėgstami sumuštinių ingredientai. |
Graikiški vegetariški užkandėliai. |
Graikiškas sumuštinis ant paskrudintos pitos duonelės. Šalia mėgstamiausių ingredientų dar yra suplėšyta vištienos krūtinėlė ir mango salsa, atkeliavusi iš mano karibietiškų receptų kolekcijos. |
Graikiškas sumuštis, pagerintas gražgarstėmis ir alfalfos daigais. |