Puslapiai

2015-01-11

Agurkinė


Kažinkodėl "Agurkinė" sriuba yra labai mėgstama vaikų? Gal todėl kad dauguma vaikų labai mėgsta agurkus? Mano šeimoje visi mėgstame šią sriubą, o ypač sūnus ir aš.

Agurkinei sriubai virti tinka tiek rauginti, tiek marinuoti agurkai. Aš sunaudoju vienam 5 litrų sriubos puodui 750 ml pirktinių agurkų indelį, palikdama iš jo porą agurkų kitos dienos sumuštiams. Mano recepto "Agurkinėje" nenaudojamos bulvės. Pabandykite taip išsivirti, gal patiks ir jums? Mano manymu, bulvės čia nebūtinos, ir netgi trukdo kitų "Agurkinės" ingredientų tekstūroms ir skoniams patirti.

"Agurkinės" sriubos bazė - tai lengvas (neriebus) sultinys. Jam ruošti pasirinkite vieną iš variantų:

  • mėsos faršo kukuliai (jautiena+kiauliena arba vištiena)
  • vištienos sparneliai ir/arba kogalviai 
  • kiaulienos šonkauliai
  • jautienos kaulas su mėsa
  • inkstai veršienos arba jautienos
Jeigu pasirinkome sriubos bazei inkstus (perspėju: kas niekad jų nevalgė, tai gali nepakęsti kvapo), juos prieš ruošą gerai nuplauname, pašaliname plėves bei riebalus, supjaustome 1 kąsnio gabalais ir bent 40 min. mirkome dideliame kiekyje šalto vandens; po mirkymo tą vandenį išpilame. Veršienos inkstai mažiau kvapnūs, tačiau jautienos inkstus prieš naudojant sultinio virimui patartina vandenyje užvirinti ir tą pirmą vandenį išpilti. Mano mama, kuri teigia kad ši sriuba yra baltų ir salvų vienas seniausių valgių, visada verda "Agurkinę" su inkstais; tėvas tuo metu užsidaro kabinete ir neišeina iš kambario. Aš esu pripratusi prie to kvapo ir žinau, kad skonis bus puikus. Tačiau mano nauja šeima (vyras ir vaikai) iš tolo nepakenčia inkstų kvapo.

Paruošimui reikia turėti 5l talpos puodą, kiaurasamtį, sietelį arba koštuvą, antrą puodą arba dubenį apie 4l talpos. Išeiga maždaug 6-8 porcijos.

Sultinio receptas
Ingredientai:

  • 0,5-0,8 kg (±1 svaras) mėsos iš aukščiau pateikto pasirinkimo sąrašo
  • 1-2 lauro lapai
  • 5-10 vnt. juodųjų ir kvapniųjų pipiriukų
  • 2 arb. š. druskos
Paruošimas:
  1. Puodan pilame apie 3,5 litro tyro vandens, užviriname virš vidutiniškos liepsnos.
  2. Į verdantį vandenį dedame gerai nuplautą mėsą arba suformuotus mėsos faršo kukulius, visus prieskonius. Vėl vandeniui užvirus, sumažiname liepsną iki mažos, uždengiame puodą dangčiu ir verdame 40 min. Su kaulu mėsą patartina virti bent 60 min., mėsos kukuliams pakanka 20 min. virimo.
  3. Dabar mėsą išgriebiame kiaurasamčiu į lėkštę, perkošiame sultinį į kitą indą, puodo kraštus nuplauname, kad neliktų jokių mėsos putėsių likučių. Mėsą nuimame nuo kaulų ir supjaustome 1 porcijos gabaliukais.
Agurkinės sriubos receptas
Ingredientai;
  • 3.5 litro sultinio (maždaug tiek gausis iš auksčiau aprašyto recepto)
  • 1 Valg. Š. aliejaus
  • 1 didelis svogūnas (150 g)
  • 1/2 stiklinės (120 ml) perlinių kruopų 
  • 2 vnt. morkos (150 g)
  • 4 vnt. saliero stiebai (100 g) - nebūtinai
  • 4 vnt. česnako skiltelės, gali būti iš agurkų stiklainio - nebūtinai
  • 450 g raugintų arba marinuotų agurkų su sūrymu (tai maždaug 0,75 litro indelis, arba kiek mažiau)
  • kuokštas petražolių ir krapų lapelių - galutiniam paskaninimui 
Paruošimas:
  1. Svogūną, morkas, saliero kotus ir agurkus supjaustome 1,5x1,5 cm kubeliais
  2. Švariame puode virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, apkepiname iki auksinės spalvos svogūną - tai užtruks apie 5 min.  
  3. Dabar puodan pilame anksčiau paruoštą sultinį, beriame mėsos gabalėlius ir visus sriubos ingredientus, išskyrus petražoles/krapus. Užvirus sumažiname liepsną iki mažos, uždengiame puodą dangčiu ir kunkuliuojame apie 20 min. 
  4. Ragaujame. jeigu trūksta rūgšties, pilame palikusį sūrymą iš agurkų indelio. Jeigu reikia - daugiau sūdome ir paskaniname šviežiai maltais pipirais.
  5. Tiekiame į stalą užbarsčius petražolių ir/arba krapų lapelių. Šalia labai tinka ruginės duonos riekelė. Skanaus!

2015-01-09

"ABLT" arba "ABSP" sumuštinis


Jungtinėse Amerkos Valstijose yra tokia jau visą šimtmetį užsitęsusi "mada" naudoti kuo daugiau akronimų, t.y. sutrumpinimų panaudojant tik pirmąsias žodių raides. Tuo amerikiečiai pralenkia savo brolius britus, nors pastarieji irgi stengiasi nelikti senamdiškais. Inžinerijoje (mano karjeros sritis) specialistai sakinyje sugeba panaudoti tris ar net daugiau akronimus, dažnai net nežinodami kokia yra tų sutrumpinimų paraidinė reikšmė. Aš kartais mėgstu per dantį patraukti tokius "protukus", paklausdama ką tos visos raidės reiškia. Į ką gaunu atsakymą: labai ilgą pauzė... "-Na, gali pasitikrinti Google".

"ABLT" - tai akronimas iš kulinarinės srities; kaip žinia, kurlinarai neatsilieka nuo visų kitų madų. Paraidžiui visa tai reiškia Avocado Bacon Lettuce Tomato. Vakarinėje JAV pakrantėje kartais tie patys žodžiai trumpinami kita tvarka - "BLAT". Lietuviškai visa tai skambėtų "ABSP" - Avokadas, Bekonas (šaltai rūkyta šoninė), Salotlapis, Pomidoras. Ar yra kažkas panašaus Lietuvos kavinių meniu? Aš nesu dar mačiusi, bet gal kas pakomentuos iš savo patirties? Gal yra ir savitas lietuviškas šio sumuštinio pavadinimas?

Mano šeimoje mes visi esame šio sumuštinio gerbėjai. Aš sau asmeniškai gaminu šį sumuštinį be "B", t.y. gaunasi "ALT sandwich" arba "ASP sumuštinis" - vegetariškai; man visiškai netrūksta nei skonio, nei sotumo gaminant šį sumuštinį be mėsos. Vaikai labai godžiai valgo šį sumuštinį su dvigubu kiekiu bekono - "ABBLT". Ragaukite, bandykite, tikiuosi, kad patiks ir jums.

Apie avokadą jau esu rašiusi anksčiau. Pirkdami pasirinkite didelį ir kietą, be rudų dėmelių, be minkštų įdubimų. Palaikius 2-4 dienas virtuvės temperatūroje avokadas natūraliai šiek tiek suminkštės: sumuštiniui tinkančio avokado žievelė turi vos vos pasiduoti spustelėjus. Ant mano virtuvės stalo dubenyje dažnai puikuojasi kokie 6 avokadai; pirmieji pora greičiau suminkštėjusių gražuolių panaudojami šiam receptui arba salotoms, o likę keturi, kurie sunoksta vėliau - vaikų dievinamai guakamolei

Paruošimui reikia turėti kulinarines žnyples, mažą dubenėlį, keptuvę ir tosterį. Duoną galima skrudinti orkaitėje ar net keptuvėje, tačiau tosteris (skrudintuvas - tiems kas nemėgsta tarptautinių žodžių) yra greitesnis ir visų paprasčiausias prietaisas duonos riekelėms tolygiai skrudinti. 

Išeiga 2 porcijos - tiek gaunasi sunaudojus vieną avokadą. Nemėgstu palikinėti ruduoti ir minkšėti prapjauto avokado, tad man šis sumuštinis yra "tete a tete" patiekalas (tariasi "tėt a tėt" - reiškia prie 4 akių, t.y. dviese vykdomas veiksmas).

Ingredienati 4 porcijoms.
Ingredientai:
  • 4 vnt. jūsų mėgsatamos baltos ar pilkos kvietinės duonos riekučių (aš naudoju pilnų grūdų ekologišką duoną),
  • 1 vnt. avokadas, vos pradėjęs minkštėti,
  • 2 vnt. (200 g) kieti, bet sunokę pomidorai,
  • 2 salotlapiai, aš naudoju "Romėniškas" salotas,
  • 4 griežinėliai (35-40 g) šaltai rūkytos šoninės,
  • 2 Valg. Š. majonezo (aš naudoju alyvuogių aliejaus majonezą),
  • 1-2 arb. š. čili padažo - nebūtinai,
  • druska+pipirai - pagal skonį, aš apsieinu be jų.
Paruošimas:
  1. Virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname sausą keptuvę. Vienu sluoksniu lygiagrečiai sudedame bekono (šaltai rūkytos šoninės) griežinėlius. Kepame maždaug po 2-3 min. iš abiejų pusių. Man skanesnis tamprus išlikęs bekonas, bet kai kuriems patinka ilgiau pakepinti iki traškumo, tačiau bekonas neturi pradėti juoduoti, išgaukite jūsų mėgstamą rudumą ir traškumą. Bekoną apverčiame kulinarinėmis žnyplėmis. Iškepusį bekoną išdedame į rėtuką arba ant popierinio rankšluosčio - riebalams nuvarvėti.
  2. Tosteryje iki švelnaus rudumo apskrudiname duonos riekeles. Jeigu naudojame orkaitę, tai grotelių lentyną perkeliame į pačią aukščiausią lygį, orkaitę įkaitiname iki 200°C (400°F) karštumo. Duonos riekes dedame tiesiog ant grotelių (arba ant metalinės kepimo blėkutės), paliekame orkaitės dureles šiek tiek praviras. Kepame viso 4 min. - vidury kepimo žnyplėmis riekutes apverčiame. Duonos riekes galima kepti ir sausoje labai karštai prikaitintoje špižinėje keptuvėje - po 2 min. iš abiejų pusių. 
  3. Dubenėlyje sumaišome majonezą su čili padažu. 
  4. Lipdome sumuštinius, tiksiau suvožtinius, mat vienai porcijai prireiks 2 riekių duonos:
    • riekė duonos, pertepta majonezo-čili padažu,
    • pusės avokado griežinėliai,
    • bekono 2 gabalėliai (t.y. anksčiau paskrudinta rūkyta šoninė),
    • salotų lapas,
    • pomidoro 2-4 griežinėliai,
    • druska ir pipirai - pagal skonį,
    • užvožiame kita riekute duonos, pertepta majonezo-čili padažu, sausu paviršiumi aukštyn,
    • pasmeigiame sumuštinį dviem smeigeliais ir pjauname į dvi dalis - nebūtinai. 
  5. Mėgaujamės sumuštiniais tuojau pat, šalia karštos arbatos arba latte kavos. 

Žirklėmis smulkiai sukarpau keptą šoninę - vaikams mažiau rizikos, jog valgant ABLT sumuštinis subyrės.

Vienas mano vaikas nevalgo pomidorų, juos recepte puikiai pakeičia agurkas ir net galima paskaninti svogūnu.