Puslapiai

2015-01-09

"ABLT" arba "ABSP" sumuštinis


Jungtinėse Amerkos Valstijose yra tokia jau visą šimtmetį užsitęsusi "mada" naudoti kuo daugiau akronimų, t.y. sutrumpinimų panaudojant tik pirmąsias žodių raides. Tuo amerikiečiai pralenkia savo brolius britus, nors pastarieji irgi stengiasi nelikti senamdiškais. Inžinerijoje (mano karjeros sritis) specialistai sakinyje sugeba panaudoti tris ar net daugiau akronimus, dažnai net nežinodami kokia yra tų sutrumpinimų paraidinė reikšmė. Aš kartais mėgstu per dantį patraukti tokius "protukus", paklausdama ką tos visos raidės reiškia. Į ką gaunu atsakymą: labai ilgą pauzė... "-Na, gali pasitikrinti Google".

"ABLT" - tai akronimas iš kulinarinės srities; kaip žinia, kurlinarai neatsilieka nuo visų kitų madų. Paraidžiui visa tai reiškia Avocado Bacon Lettuce Tomato. Vakarinėje JAV pakrantėje kartais tie patys žodžiai trumpinami kita tvarka - "BLAT". Lietuviškai visa tai skambėtų "ABSP" - Avokadas, Bekonas (šaltai rūkyta šoninė), Salotlapis, Pomidoras. Ar yra kažkas panašaus Lietuvos kavinių meniu? Aš nesu dar mačiusi, bet gal kas pakomentuos iš savo patirties? Gal yra ir savitas lietuviškas šio sumuštinio pavadinimas?

Mano šeimoje mes visi esame šio sumuštinio gerbėjai. Aš sau asmeniškai gaminu šį sumuštinį be "B", t.y. gaunasi "ALT sandwich" arba "ASP sumuštinis" - vegetariškai; man visiškai netrūksta nei skonio, nei sotumo gaminant šį sumuštinį be mėsos. Vaikai labai godžiai valgo šį sumuštinį su dvigubu kiekiu bekono - "ABBLT". Ragaukite, bandykite, tikiuosi, kad patiks ir jums.

Apie avokadą jau esu rašiusi anksčiau. Pirkdami pasirinkite didelį ir kietą, be rudų dėmelių, be minkštų įdubimų. Palaikius 2-4 dienas virtuvės temperatūroje avokadas natūraliai šiek tiek suminkštės: sumuštiniui tinkančio avokado žievelė turi vos vos pasiduoti spustelėjus. Ant mano virtuvės stalo dubenyje dažnai puikuojasi kokie 6 avokadai; pirmieji pora greičiau suminkštėjusių gražuolių panaudojami šiam receptui arba salotoms, o likę keturi, kurie sunoksta vėliau - vaikų dievinamai guakamolei

Paruošimui reikia turėti kulinarines žnyples, mažą dubenėlį, keptuvę ir tosterį. Duoną galima skrudinti orkaitėje ar net keptuvėje, tačiau tosteris (skrudintuvas - tiems kas nemėgsta tarptautinių žodžių) yra greitesnis ir visų paprasčiausias prietaisas duonos riekelėms tolygiai skrudinti. 

Išeiga 2 porcijos - tiek gaunasi sunaudojus vieną avokadą. Nemėgstu palikinėti ruduoti ir minkšėti prapjauto avokado, tad man šis sumuštinis yra "tete a tete" patiekalas (tariasi "tėt a tėt" - reiškia prie 4 akių, t.y. dviese vykdomas veiksmas).

Ingredienati 4 porcijoms.
Ingredientai:
  • 4 vnt. jūsų mėgsatamos baltos ar pilkos kvietinės duonos riekučių (aš naudoju pilnų grūdų ekologišką duoną),
  • 1 vnt. avokadas, vos pradėjęs minkštėti,
  • 2 vnt. (200 g) kieti, bet sunokę pomidorai,
  • 2 salotlapiai, aš naudoju "Romėniškas" salotas,
  • 4 griežinėliai (35-40 g) šaltai rūkytos šoninės,
  • 2 Valg. Š. majonezo (aš naudoju alyvuogių aliejaus majonezą),
  • 1-2 arb. š. čili padažo - nebūtinai,
  • druska+pipirai - pagal skonį, aš apsieinu be jų.
Paruošimas:
  1. Virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname sausą keptuvę. Vienu sluoksniu lygiagrečiai sudedame bekono (šaltai rūkytos šoninės) griežinėlius. Kepame maždaug po 2-3 min. iš abiejų pusių. Man skanesnis tamprus išlikęs bekonas, bet kai kuriems patinka ilgiau pakepinti iki traškumo, tačiau bekonas neturi pradėti juoduoti, išgaukite jūsų mėgstamą rudumą ir traškumą. Bekoną apverčiame kulinarinėmis žnyplėmis. Iškepusį bekoną išdedame į rėtuką arba ant popierinio rankšluosčio - riebalams nuvarvėti.
  2. Tosteryje iki švelnaus rudumo apskrudiname duonos riekeles. Jeigu naudojame orkaitę, tai grotelių lentyną perkeliame į pačią aukščiausią lygį, orkaitę įkaitiname iki 200°C (400°F) karštumo. Duonos riekes dedame tiesiog ant grotelių (arba ant metalinės kepimo blėkutės), paliekame orkaitės dureles šiek tiek praviras. Kepame viso 4 min. - vidury kepimo žnyplėmis riekutes apverčiame. Duonos riekes galima kepti ir sausoje labai karštai prikaitintoje špižinėje keptuvėje - po 2 min. iš abiejų pusių. 
  3. Dubenėlyje sumaišome majonezą su čili padažu. 
  4. Lipdome sumuštinius, tiksiau suvožtinius, mat vienai porcijai prireiks 2 riekių duonos:
    • riekė duonos, pertepta majonezo-čili padažu,
    • pusės avokado griežinėliai,
    • bekono 2 gabalėliai (t.y. anksčiau paskrudinta rūkyta šoninė),
    • salotų lapas,
    • pomidoro 2-4 griežinėliai,
    • druska ir pipirai - pagal skonį,
    • užvožiame kita riekute duonos, pertepta majonezo-čili padažu, sausu paviršiumi aukštyn,
    • pasmeigiame sumuštinį dviem smeigeliais ir pjauname į dvi dalis - nebūtinai. 
  5. Mėgaujamės sumuštiniais tuojau pat, šalia karštos arbatos arba latte kavos. 

Žirklėmis smulkiai sukarpau keptą šoninę - vaikams mažiau rizikos, jog valgant ABLT sumuštinis subyrės.

Vienas mano vaikas nevalgo pomidorų, juos recepte puikiai pakeičia agurkas ir net galima paskaninti svogūnu. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą