Puslapiai

2013-10-18

Čiopino marinara


Šio patiekalo kūrėjai - Kalifornijoje gyvenantys italai žvejai. Receptas pats paprasčiausias: puode užvirinamas "Marinara padažas", jis kiek suskystinamas nedideliu kiekiu vandens, sudedami neišparduoti tos dienos jūros gėrybių likučiai: krabų kojos, žuvies galai, midijos, geldukės, šukutės, krevetės - visi ir bet kokie jūroje gyvenantys valgomi gyviai. Patiekalas trumpai pavirinamas ir tuojau pat tiekiamas dubenėliuose. Tai tarpinis produktas tarp sriubos ir troškinio - tirštymą labai skanu lyg kempinėle surinkti čiabatos (ciabatta - it.) duonos gabalėliu, arba galima patiekalą valgyti šaukštu. 

Aš naudoju šaldytus produktus  - nes tik tokiame pavidale gaunu nusipirkti "Wild" ("lauknis" angliškai) ženkleliu pažymėtas jūros gėrybes. Visad naudoju įvairius produktus, pagal tai, ką tą dieną pavyko "sužvejoti" parduotuvėje. Kartais atitirpinus, žuvis tiesiog subyra į gabalėlius, tokia ji tinka tik žuvies kotletams, žuvienei arba troškiniui, koks ir yra "Čiopino marinara". 

Šį kartą aš turėjau tik tiginių krevečių ir Aliaskos pakrantės menkių, abiejų po pusę kilogramo. Tad panaudojau grybus - skoniui praturtinti ir pakramtymui. Jeigu pasirinksite naudoti grybus, juos lengvai apkepinkite prieš pilant į puodą padažą. Galima naudoti neišlukštentas krevetes, midijas ir geltukes šviežias, neprasivėrusias, jų kevalėliuose. Tada jūriško skonio sriuboje bus daugiau, tačiau teks iš tiršto raudono padažo rankioti visas nevalgomas dalis, - ne pats švariausias darbas. Aš neprasivėrusioms šviežioms galdukmės ir midijoms pasirenku balto vyno-česnako-sviesto padažą (aprašysiu vėliau).

Patiekalo "Čiopina marinara" skonis - turtingas, gardus, pomidoriškai -žuviškas, sunku su kažkuo palyginti, reik paragauti. Mano visa šeima mėgsta šį patiekalą. Mano dukra, žymioji sriubų nemėgėja, suvalgo tik 2-3 Valg. Š., bet juk valgo! 

Jeigu turite paruošto ar skanaus pirktinio "Marinara padažo", tai vietoj recepte paminėtų 7 pirmųjų ingredientų naudokite 750 ml minėto padažo + 1/2 stiklinės vandens; ruošos aprašyme praleiskite "2"-"4" punktus.

Paruošimui reikia turėti 3 litrų talpos puodą, kulinarines žirkles, mentelę, rėtį. Išeiga 6 porcijos. 

Produktai:
  • 4 Valg. Š. alyvuogių aliejaus "Extra Virgin"
  • 1 svogūnas
  • 4 skiltelės česnako
  • 3 vnt. pievagrybių, arba kitokių grybų -  nebūtinai
  • 1 Valg. Š. "Itališko prieskoniių mišinio": raudonėlis, bazilikas, mairūnas, rozmarinas...
  • 800 g indelis konservuotų kapotų pomidorų savo sultyse
  • 100 ml balto sauso vyno
  • 1-4 vnt. čili pipiriukų (kaip "Pekvin" pvz.; chile pequin - angl.) - nebūtinai
  • 1 kg (iš viso) šaldytų žuvies gėrybių, be kevalų: midijų, šukučių, krevečių, baltos žuvies...
  • ¼ stiklinės susmulkintų šviežių petražolių arba baziliko - nebūtinai
  • 1 arb. š. druskos
Paruošimas:
  1. Žuvį supjaustome 1 kąsnio gabalais (aš sukarpau kulinarinėmis žirklėmis - žuvis nesubyra ir lentutės nereik terlioti). Visas pasirinktas šaldytas jūros gėrybes plauname rėtyje po šalto vandens srove, kol atitirps apledėjimas. 
  2. Svogūną ir česnako skilteles supjaustome 1 cm kubeliais, grybus supjaustome 1 kąsnio gabaliukais.
  3. Virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos puode įkaitiname 2 Valg. Š. aliejaus. Pradžioje pakepiname svogūnus apie 3 min. Pridedame česnaką, grybus, "Itališkus" prieskonius. Maišant kepiname dar apie 2-3 min., kol lengvai apskurus. 
  4. Pomidorus indelyje susmulkiname kulinarinėmis žirklėmis. Pilame visą indelio turinį į puodą, pilame vyno, išmaišome, užviriname, sumažiname liepsną ir pakunkuliuojame apie 10-20 min., kol padažas šiek tiek sutirštės. Šis padažas yra ne kas kita, kaip "Marinara padažas" - tik mažiau sutirštintas.
  5. Dabar į verdantį "Marinarą padažą" beriame visas jūros gėrybes, išvalytas nuo kevaliukų ir kiautelių. Puodą uždengiame ir verdame apie 4-6 min. Ragaujame, jei reikia pasūdome. Svarbu jūros gėrybių nepervirti - krevetės turi likti opakiškos (opaque -angl.) - t.y. pusiau permatomos, žuvies gabaliukai nesubyrėję, midijos ir geldelės - nesusitraukusios. 
  6. Nukeliame puodą nuo ugnies. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, užbarstome smulkintų petražolių  arba baziliko ir tiekiame į stalą. Šalia jūros gėrybių sriubos tinka paskrudinta čiabatos riekutė, galima užsigerti baltu vynu. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą