Puslapiai

2013-02-03

Šparaginė sriuba

Su šia sriuba teko ekperimentuoti net keletą kartų, kol radau man skaniausią variantą. Šparagai (arba smidrai) yra labai švelnaus skonio daržovė, suvirę jie praktiškai praranda savo konsistenciją, tad striuba verkiant reikalauja priedo sutirštinimui. Miltų ir krakmolo aš nemėgstu naudoti sriubose; morkos - persaldžios ir pakeičia sriubos spalvą į rudumą; pastarnokas - nors ir sriubos spalvos nepagadina, bet irgi saldus, nustelbia švelnų šparagų aromatą. Išvadoje - geriausiai su šparagais sriuboje draugauja bulvė. Tereikia tik vienos bulvės ir sriuba bus ideliai tiršta, skonis švelnus, patiekalas sotesnis. Net ir mano bulvių-nevalgioji dukrelė be problemų mėgavosi šia šparagine sriubyte.
Šparagų skaniausia dalis - jų floretės (žiedus primenantys galiukai). Floretės sriuboje turi išlikti nesubyrėjusios, traškios, jas į sriubą dedame tik likus 1 min. iki virimo pabaigos.
Paruošimui reikia turėti 3 litrų talpos puodą, rankinį blenderį. Išeiga 4 porcijos.
Produktai:
  • 1 vnt. (150 g) didelis svogūnas (baltas arba saldusis - rudais lukštais)
  • 0,5 kg žalių šparagų
  • 2 Valg. Š. sviesto
  • 1-2 vnt. skiltelės česnako - nebūtinai
  • 1 litras sultinio - vištienos, kiaulienos arba vegetariško
  • 1 bulvė (100 g)
  • 1 stiklinė (250 ml) grietinėlės
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. maltų baltųjų pipirų /arba 1 Valg. Š. čilių marinato
Pateikimui:
  • 1 vnt. citrina
  • 2 Valg. Š. Extra Virgin alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
  1. Nuskutame ir kubeliais supjaustome bulvę. Pašaliname šparagų kietus baltus galiukus.
  2. Nupjauname apie 4 cm ilgio šparagų floretes (žiedus primenančius galus) - jas pataupome dubenėlyje. Jeigu šparagai labai stori, floretes galima pasmulkinti išilgai pusiau. 
  3. Puode įkaitiname sviestą ir apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną apie 5 min. Pridedame česnako (jei pasirinkome), pasūdome, papipiriname ir kepiname dar 1 min. 
  4. Į puodą pilame sultinio ir sudedame kubeliais supjaustytą bulvę. Sriubai užvirus, ją dar kunkuliuojame virš nedidelės liepsnos 10 min. Dabar sudedame šparagų stiebus ir dar paverdame 5 min. Bulvės ir šparagų stiebai turi tapti minkšti.
  5. Rankiniu blenderiu suplakame visą puodo turinį iki vientisos tyrės. 
  6. Dabar į sriubą pilame grietinėlės, sudedame anksčiau atidėtas šparagų floretes (žiedgumbius) ir tik priartėjus skysčiui iki virimo - nukeliame nuo liepsnos.
  7. Prieš tiekiant į stalą sriubą apšlakstome citrinos sultimis ir alyvuogių aliejaus lašeliais (šie priedai būtini, be jų prarasite pusę skonio). 
P.S. Labai skanu  sriubą tiekti apibrasčius žalumynais (svogūnai, petražolės, šalavijas, raudonėlis) ir/arba duonos skrebučiais - krutonais.

6 komentarai:

  1. Mielai suvalgyčiau porciją vieną kitą:) Labai mėgstu šparagus:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas3/03/2013

    ar galėčiau gauti jūsų kontaktą? el. paštą! ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas11/19/2013

    Kamane. Esu begaline Jsu puslapio gerbeja. Nezinau tik kaip uzsiregistruoti. Galetumete patarti? Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reikia turėti Gmail arba Googlmail sąskaitą. Tada dešinėje paraštėje reik spausti žydrą "mygtuką" su užrašu "Prisijungti prie svetainės". Arba tiesiog galite prisijungti prie pokalbių Facebook svetainėje "Segebutės receptai", bet vėlgi, reikia turėti Facebook sąskaitą.

      Panaikinti
  4. Anonimiškas11/19/2013

    Kamane.Labai aciu uz info. Pasinaudosiu. Siandien viriau sia sparagu sriuba, Skonis dieviskas! Receptas nerealus. Ir ne tik sriuba-siandien is Jusu receptu pagaminau 6 naujus patiekalus. Super! Kad ir ka gaminciau-viskas labai skanu. Dar moliuga dariau siandien. Viskas labai patiko! Aciu, kad jus esate.

    AtsakytiPanaikinti