Puslapiai

2013-01-10

Meksikietiškas omletas

Meksikietiškas omletas su marinuotomis "Pimento" čilėmis ir marinuotais česnakų stiebais (Черемша - rus.)
Tai mano viengungiškas patiekalas, kurį sau pasilepinti paruošiu iš šaldytuvo radinių, dėl kurio nereik eiti krautuvėn ir iš anksto jį planuoti. Tačiau vaikai nuolat iš manęs atiminėja "Meksikietišką omletą", tiksliau ragauja tiek, jog man menkai kas lieka pasimėgauti, nors kai pradedu kepti, tai visi užsakinėja kažką kitko.
Mano šaldytuve visad yra salsos: arba mano pačios pasigamintos, arba pirktinės, visad yra kiaušinių, pieno - privalau turėti sūnui, na koks sūrgalis irgi atsiranda. Žemiau aprašytų machinacijų rezultate iš to visko pasigaminu purų, sultingą, nuolat įdomiai skirtingo skonio ir aromato patiekalą. Dažnai jį sumąstau savaitgalio pusryčiams, o kartais jį ir vakarienei pasiruošiu, kai skrandis reikalauja kažko lengvo.
Šiam patiekalui nereikia nei druskos, nei pipirų, stipresnius skonius suteikia salsa ir sūris, o švelnumą palaiko kiaušinio plakinys.
Paruošimui reikia turėti nedidelę keptuvę, tinkančią kepimui orkaitėje, rankinį blenderį, nedidelį dubenėlį. Išeiga 1 porcija.
Produktai:
  • 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 vnt. kiaušiniai
  • 2 Valg. Š. pieno
  • 1-2 Valg. Š. salsos "Pico de gallo"
  • 1 Valg. Š. susmulkinto svogūno/poro/laiškinio česnako
  • 2-3 Valg. Š. tarkuoto sūrio
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
  2. Keptuvėn pilame aliejaus ir pastatome ją kaisti 3-5 min. orkaitėn.
  3. Tuo tarpu dubelėnyje išplakame kiaušinius su pienu. Pridedame salsos, susmulkinto svogūno, išmaišome. 
  4. Į iš orkaitės ištrauktą karštą keptuvę pilame omleto mišinį, viršų barstome sūrio tarkiais. Šauname keptuvę orkaitėn ir kepame nejudinant 15-20 min.
  5. Tiekiame į stalą tuojau pat, galima valgyti tiesiog iš keptuvės.

Nuragautas omletas lėkštėje.
Toks atrodo omletas tik iš orkaitės.
















P.S. Šiam omletui paskaninti tinka visokie švieži žalumynai: petražolės, kalendra, raudonėlis, šalavijas, avokado kubeliai, bazilikas...

Skaniausi meksikietiškiems patiekalams tinkantys sūriai:
  • Queso Quesadilla - švelnus lydomas sūris;
  • Queso Fresco - trupantis sūris;
  • Panela - trupantis sūraus skonio sūris;
  • Queso Blanco - panašus į Monterrey Jack, artimas Mozzarella skoniui;
  • Asadero - stipresnio skonio lydomas sūris;
  • Manchego - geltonas, aštroko skonio lydomas sūris;
  • Oaxaca - panašus į sūrio lazdeles, gerai lydosi;
  • Chihuahua - panašus į švelnaus skonio čederį;
  • Cotija - stipraus skonio sūris, panašus į itališką Parmesan arba lietuvišką Džiugas;
  • Monterey Jack - minkštas, maloniai kvapnus sūris;
  • Hot Pepper Jack - tas pats Monterey Jack, tik su įmaišytomis čilėmis;
  • Cabot Habanero Pepper Chedar - švelnaus skonio kietas čederis su labai aštriais habanero čilės krisleliais;
  • Cheddar - čederis, angliškas savito skonio kietas sūris. 
Naudokite čia paminėtus sūrius arba jų skonio atitikmenis, kaip pvz. tarkuotas Džiugas+susmulkintos sūrio lazdelės+tarkuotas čederis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą