Mano pusseserė R. gyvena Italijoje. Kartą mano vakariene besivaišindama palyginmui ji tarė: "o mes valgyti darome paprastai". Na nežinau, ką reiškia "paprastai"... Išbandžiau R. receptą, namai pakvipo nuostabiai, o iškepus minkštam puriam apkepui, vaikai kaip vanagai puolė jį ragauti ir išvalgė daugiau pusės. Laukiu daugiau tokių "paprastų ir neprastų" patiekalų receptų.
Taigi, jūsų dėmesiui Italo-Lituano receptas - "Varškės apkepas" arba "Tortino di ricotta"...
Palikau kai kuriuos itališkus žodžius, nes kepdama praktikuoju savo italų kalbos žinias, juk negli žmogus lankyti giminaičius ir nesusišnekėti net virtuvėje.
Paruošimui reikia turėti mikserį, 2 dubenis, silikoninę mentelę, keptuvę arba keramikinę pyrago formą, tinkančią kepti orkaitėje. Išeiga 4 porcijos arba 8 užkandžiai.
Produktai:
- 0,5 kg varškės arba "Rikotos" sūrio (di ricotta)
- 4 kiaušiniai (quattro uova)
- 3-4 Valg. Š. sviesto (burro)
- 3 Valg. Š. cukraus (zucchero)
- 5 Valg. Š. manų kruopų (di semola fine)
- ½ stiklinės (125 ml) pieno (di latte)
- 2 Valg. Š. tarkuotų džiuvesėlių / pyrago ar sausainių trupinių / sumaltų riešutų (pane grattugiato)
- 1/4 arb. š. druskos (sale)
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto (estratto di vaniglia)
- Manų kruopas apliejame šiltu pienu ir paliekame brinkti 15 min.
- Paruošiame 182°C (360°F) karštumo orkaitę. Orkaitėje pašildome kepimo formą, į ją įdėjus gabaliuką sviesto. Ištirpusiu sviestu ištepame formos dugną, kas neprilipo - pilame į dubenį.
- Atskiriame baltymus nuo trynių (separate i tuorli dagli albumi).
- Trynius dedame į dubenį su sviestu, ten pat keliauja varškė/Ricotta, cukrus, vanilė, išbrinkusios manų kruopos - viską išmaišome.
- Pridėję žiupsnelį druskos, švariu mikseriu iki standžių putų išplakame baltymus.
- Mentele švelniai sumaišome baltymų plakinį su varškės/Rikotos mišiniu - gali likti vietomis matomi balytmų gumulai, svarbiau kad mišinys nesukristų. Išdedame visą mišinį į kepimo indą, lengvai apibarstome džiuvesėliais/riešutais, ir šauname į prikaitintą orkaitę.
- Kepame 50-55 min. Apkepą tiekiame į stalą karštą, su mėgstamiausia uogiene. Bon appétit!
P.S. Paįvairinimui džiuvesėlius galima sumaišyti su cinamonu.
Mmmm, ryt kepsiu - taip panorau pas Tave pamačius :)
AtsakytiPanaikintiAš šiandien paskutinį gabaliuką pabaigiau, su rožių uogiene. Gaminau iš skanios varškės, bet ateity pirksiu ir Ricotta - vaikams palepinti.
PanaikintiPuikiai pavyko!Labai aciu uz recepta!
AtsakytiPanaikintiSaluti!
PanaikintiNerealiai gavosi! Aciu uz recepta!
PanaikintiSuper! Tikrai labai skanus, tik sukraus idejau daugiau (5s.) :)
AtsakytiPanaikintisveiki,
AtsakytiPanaikintidu kartus bandėme ir abu kartus ištraukus iš orkaitės susmego.
gal ne taip kažką padarėme
Šis patiekalas yra beveik kaip soufflé (suflė) - jo purumą palaiko plakti baltymai. Visas gražumas yra apkepą tiekti į stalą tuojaupat iš orkaitės ir stebėti, kaip jis pamažėle smenga. Susmegęs jis lieka puikaus skonio, minkšas ir purus viduje, nelipnus. Jeigu tiksliai pagal receptą matavote visus ingredientus (neperdaug pieno), tai apkepas neturėtų labai stipriai susmegti. Nedėkite daug riešutų ant paviršiaus - aš pastebėjau, kad susmulkintais džiuvesėliais barstytas apkepas susmenga mažiau, o nuo riešutų svorio mažiau iškyla. Dar gali įtakoti Rikotta sūris (varškė) - jeigu labai šlapias, tai patartina skystį iš sūrio nuvarvinti. Mano Rikotta buvo grietinės tirštumo, be atsiskiriančio skysčio.
PanaikintiTobulas receptas! Labai ačiū, tiesiog tirpsta burnoje! Tai ne tik nuostabus būdas panaudoti varškę, bet taip pat ir pritraukti vaikus, kurie nelabai mėgsta apkepus (prisiminus mokyklos laikus) :)
AtsakytiPanaikinti