Puslapiai

2012-06-30

Vaisių salotos

Mūsų šeima jau taip įpratę, jog negalime nei 2 dienų išgyventi be vaisių ir uogų. Kad paįvairinti vaisių suvartojimo būdus, sukuriu įvairias salotas, kuriose ingredientus derinu pagal jų spalvas ir skonius. Vaisių salotas ruošti labai pravartu pinigų, sveikatos ir laiko taupumo sumetimais, nes:
  • vaisių salotų porcija suteikia dienos vitaminų racioną;
  • tą dieną nebūtina ruošti atsibodusias daržovių salotas;
  • nereikia pirkti ar ruošti sudėtingo deserto - jeigu kokia šventinė proga ar savaitgalis ir visi tikisi kažko nepaprasto - vaisių salotos nenuvils lūkesčių;
  • be to, vaisių salotų ruošimas yra labai smagus darbas, tinkantis mažųjų princesių ir princų piršteliams...
Vaisių salotose svarbiausia, kad visi gabaliukai būtų atpažįstami, t.y. stambiai supjaustyti ar išdalinti skiltelėmis, savo natūralios spalvos. Galima derinti vienos šeimos vaisius, kaip pvz. mano anksčiau aprašytos "Citrusų salotos"  arba naudoti keletą skirtingų vaisių bei uogų, ir kitų priedų:
  • žele kubeliai (blėkutėje sustingdome 1,5 cm gilumo vaisinio želatino masę ir supjaustome kubeliais);
  • riešutai arba saulėgrąžų branduoliai, sezamo sėklos, kokoso drožlės;
  • prieskoniai: gvazdikėliai, pipirai, muškatas, cinamonas, citrusų žievelių tarkiai, imbieras, cukrus - naudojami labai saikingai;
  • žolelės: mėtos, bazilikas, prieskoninis šalavijas...

Desertinėse vaisių salotose naudojami 1-2 ingredientų padažai:
  • citrusų sultys - citrinos, laimo (žaliosios citrinos), greipfruto ar apelsino sultys - labai tinka obuoliams, kriaušėms, avokadui, bananui ir kitiems linkusiems į rudą oksidavimąsi vaisiams aplieti;
  • medus - naudojamas rūgštiems vaisiams paskaninti, arba ananase esančiam bromelinui neutralizuoti - enzimui, nuo kurio gelia liežuvį;
  • aliejus - vynuogių kauliukų, alyvuogių, avokado, migdolų arba graikinių riešutų - naudojamas labai saikingai, rekomenduojamas aplieti vaisiams, kurie džiūsta; arba jeigu salotose naudojami prieskoniai;
  • alkoholis (likeris, konjakas, brendis, romas...) - tik suaugusiems;
  • jogurtas - tik jogurto gerbėjams.
Skanios salotos gali būti pagaminamos ir iš vieno vaisiaus ingrediento, kaip pvz. "Ananasas marinate". Vaisių salotos gali būti tiekiamos su plakta grietinėle, vazelėje ant kekso kubelių, arba su sūrio griežinėliais prie vyno ir pan.

Mano nuotraukoje pateiktos salotos yra iš šių ingredientų:
  • 1 obuolys
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 pomelas
  • 1 mangas
  • 1/2 granato
Paruošimas:
  1. Nuskutame obuolio žievelę ir pašaliname sėklalizdžius. Supjaustome 2-3 cm kubeliais. Apliejame citrinos sultimis. 
  2. Šaldytuve palaikyto pomelo skilteles išvalome nuo žievelių ir membranų, sulaužome 3 cm gabaliukais.
  3. Nuskutame mango žievelę, minkštimą supjaustome 3-4 cm kubeliais. 
  4. Išrenkame granato sėklikes.
  5. Visus ingredientus sumaišome dubenyje. Tiekiame į stalą tuojau pat, arba laikome šaltai 2-3 val. 


P.S. Šalto spaudimo alyvuogių aliejus "extra virgin" nepaprastai skaniai tinka su pasaldintomis braškėmis arba persiko/nektarino/abrikoso skiltelėmis.

3 komentarai:

  1. Anonimiškas12/02/2012

    Gal pažaidžiame? http://skanestai.wordpress.com/2012/12/02/vienuolika/ ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O granatų sėklos nesukelia nepatogumo valgant? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. granatų sėklas valgome su kauliukais, juos gerai sukramtome. Granatų kauliukuose esantis aliejus - skanesnis už bet kokį riešutą, panacėja žarnynui, jaunystės ir sveikatos eliksyras. Savo vaikus nuo mažens išmokinau taip granatų sėklas valgyti, net neįsivaizduojame, kad gali būti kažkoks diskomfortas.

      Panaikinti