Puslapiai

2012-06-15

Plakta kiaušinienė su keptais pomidorais


Pomidoras - kupinas prieštaringų nuomonių produktas - tai uoga ir daržovė. Pomidoras turtingas siera, kaliu, kalciu, magniu, geležimi, jodu, cinku, variu, vitaminu C ir kt. Svarbiausias pomidoro gerumas - antoksidantuose, t.y. sveikatos eliksyras širdžiai, nervams bei smegenims. Vienas antoksidantų, palaikantis raudoną pomidoro spalvą - likopenas, yra priešvėžinė panacėja, ypač vyrams (prostatos panacėja). Svarbiausias pomidoro negerumas - jo rūgštingumas. Termiškai apdorotas pomidoras turi žymiai daugiau likopeno, bet ir žymiai rūgštesnis. Taigi, peršasi išvada: valgykime daugiau pomidorų kartu su rūgštingumą mažinančiais priedais, pvz.: mozzarella sūriu, kvietine duona ir pasta/makaronais, kiaušiniais. 

Kepti pomidorai su plakta kiaušiniene - labai sotus ir sveikas patiekalas, tinka pusryčiams ar greitiems priešpiečiams. Nepaprastai skanu su duonos riekele, kurios minkštimu sugeriams skanus pomidoriškas aliejukas lėkštėje. Aš kiaušinių nesūdau, mėgaujuosi jų netraliu skoniu šalia ryškaus pomidoriško kontrasto.

Lietuviškuose įrašuose radau gerą "Tinginiai irgi verda" receptą. Ten nuotraukos super-įspūdingos. Tačiau, jeigu jau pasiryžote rizikuoti kažką ruošti prisižiūrėję mano neprofesionalių nuotraukų, tai galit būti tikri, jog nenusivilsite, nes jūsų lėkštėje rezultatas bus tik gražesnis.

Receptas 2 asmenims. Paruošimui reikia turėti nesvylamą keptuvę, o geriau dvi: aš vienu metu kepu ir pomidorus ir kiaušinienę, kad išvien abu ingridientai būtų karšti.

Produktai:
  • 3 kiaušiniai
  • 3 Valg. Š. pieno
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis pomidoras, arba 2 tomatai
  • 1/8 arb. š. druskos
  • 1/8 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1/4 arb. š. itališko prieskonių mišinio
  • sauja susmulkintų laiškinių svogūnų arba česnakų - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname 1 Valg. Š. aliejaus. Dubenėlyje lengvai išplakame (galima šakute) kiaušinius ir pieną. Mišinį pilame keptuvėn ir nuolat mentele vartydami kepame apie 3-5 min.  Kiaušiniėnė turi pavirsti puriais geltonais šmoteliais. 
  2. Gerai iškepta kiaušinienė turi būti be rudų dėmelių, drėgna, lyg kempinėlė vandens prisisunkusi, bet be tąsių neiškepusio kiaušinio lašų. Išdedame kiaušinienę į lėkštes. Keptuvę nuskalaujame vandeniu, kad neliktų kiaušinio likučių.
  3. Vėl keptuvėje įkaitiname 1 Valg. Š. aliejaus. Pomidorą supjaustome 0.5 cm storio griežinėliais. Pomidorą kepiname 1-2 min., apverčiame, pasūdome, pabarstome pipirais ir prieskoniais, dar pakepiname 1-2 min., išdedame ant lėkščių šalia kiaušinienės. Pomidoras turi suminkštėti, bet nesubyrėti. 
  4. Pateikiame apibarstę susmulkintais laiškiniais svogūnais arba česnakais.

P.S. Idealiai iškepta plakta kiaušinienė turi būti be rudų plėmukų, drėgna. To pasiekiame nuolat gramdant nuo keptuvės dugno kiaušinienę mentele. Tik išnykus skystos kiaušinienės blizgesiui iškart išdedame ją ant lėkščių - ilgiau kepant kiaušinienė bus sausa. Kol ieškojau po namus fotoaparato, mano kiaušinienė pradėjo rudoti, oh well...

Šitaip atrodo ideliai iškepta kiaušinienė.

2 komentarai:

  1. Viktorija, kita karta pabandyk kiausiniu neplakti; tik suleisk juos i keptuve, ir po to jiems kepant atsargiai maisyk mentele; gaunasi nenurungiami scrambled eggs;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinau, neplaktą bet maišytą kiaušinienę irgi kepam. Mano prosenelė taip darydavo: maišydavo kiaušinį be pieno tiesiog keptuvėje.

      Panaikinti