Puslapiai

2011-02-09

Kumpio kaulo sriuba


Visiems yra gerai žinoma kumpio kaulo sriuba su lęšiais. Bėda tame, jog dauguma šiuolaikinių išlepintų vaikų, maniškiai - ne išimtis, nemėgsta lęšių ir tą sriubą valgyti gauna tik tėveliai, kai tuo tarpu vaikams belieka badauti. Mano receptas - be lęšių, skirtas ir mažiems, ir dideliems. Kumpio kaulo sriubos virimas labai užkvepina namus ir suteikia ypač jaukų pojūtį šaltą žiemos dieną.

Šiai sriubai virti tinka rūkytos kiaulienos kumpio kaulas, kremzlės, odos, palikę apdžiuvę kumpio galiukai, rūkytos dešros likučiai ir panašiai.

Išeiga 8-10 porcijų. Paruošimui reikia turėti mažiausiai 3 l talpos puodą, koštuvą ir blenderį - nebūtinai.

Produktai:
  • 1 didelis kiaulienos kumpio kaulas 
  • 400 g rūkytos kumpio mėsos, gali būti likučiai
  • 1 lauro lapelis
  • 1 svogūnas
  • 4 bulvės
  • 4 morkos
  • 4 saliero stiebai
  • 4 skiltelės česnako - nebūtinai
  • 2  arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
  1. Kaulą su kumpio mėsos likučiais dedame į puodą, pilame vandens tiek, kad apsemti kaulą mažiausiai 5 cm, pridedame lauro lapelį ir verdame apie 1 val.
  2. Nuskutame bulves, morkas, išlukštename svogūną ir česnaką. Visas daržoves, įskaitant salierą, smulkiai supjaustome.
  3. Ištraukiame ant sriubinės lėkštės apvirusį kaulą bei lauro lapelį. Mėsa turi lengvai atsiskirti nuo kaulo. Lauro lapelį ir kaulą išmetame. Mėsą paliekame kambario temperatūroje aušti apie 10 min.
  4. Visas supjaustytas daržoves sudedame į sriubą. Verdame apie 30 min, kol visos daržovės bus labai minkštos. Paskaniname druska ir pipirais. 
  5. Mėsą supjaustome mažais kubeliais. Aš tam reikalui naudoju kulinarines žirkles ir neteplioju lentutės.
  6. Sriubą nukeliame nuo liepsnos, perkošiame per koštuvą, tirščius suplakame blenderyje porcijomis po 400-500 ml. arba šauktu pertriname per koštuvą. Atsargiai, neapsitaškykite karštu skysčiu!
  7. Pertrintus tirščius ir skystymą pilame atgal į puodą, pridedame kumpio kubelius, užviriname ir paverdame dar 3 min.
  8. Sriubą pateikiame moliniuose dubenėliuose abibarstę susmulkintais laiškiniais česnakais, prieskoniniais šalavijais, petražolėmis, skrebučiais (krutonais) arba su riekute duonos.
 

    2 komentarai:

    1. Gera čia ta tavo sriuba, rodos, ir kvapą jau užuodžiu, ir seilė tysta.

      AtsakytiPanaikinti
    2. Vaikai - negailestingi kritikai. Jeigu jie sriubą valgė, ir dar dvi dienas iš eilės (!!!), reiškias tikrai "vertas grieko" patiekalas.

      AtsakytiPanaikinti