Puslapiai

2010-12-19

Valdorfo salotos





Amerikos virtuvės klasika - Valdorfo salotos (Waldorf Salad - ang.) - buvo sukurtos 1893 niujorkiečio vardu Oscar Tschirky, tuomet dirbusio maître d'hôtel viešbutyje Waldorf Astoria. Pradinis receptas buvo tik iš trijų ingredientų: raudonšonių obuolių, salierų ir majonezo. Graikiniai riešutai prisijungė prie šios kompanijos jau vėliau. Šiandien Valdorfo salotos sutinkamos labai įvairiuose pavidaluose, aplietos nebūtinai majonezu, bet ir jogurtu arba aliejumi su citrinos sultimis. Netgi kyla aršūs ginčai dėl to, kaip teisingiau pagaminti Valdorfo salotas bei ar drastiški pakeitimai vis dar leidžia patiekalui skirti šį vardą.

Ruošiant Valdorvo salotas, reik mokėti pasirinkti tinkamus salierus. Nesugadinkite Valdorfo salotų skonio naudodami tamsius, išorinius saliero stiebus, kurie yra kartesni ir tinka sriuboms bei troškiniams. Salotoms tinka tik šviesūs, vidiniai gūžės stiebai. Prieš pjaustydami nepamirškite pašalinti iš salierų plaušus: tarp peiliuko ašmenų ir nykščio užgnybiame saliero koto išorinės žievelės 2 mm, palengva lupame žemyn - turėtų lyg siūlai išsitraukti plaušai. 
Valdorfo salotos ypač gerai tinka prie paukštienos. Išeiga 4 nedidelės porcijos.

Sudėtis:
  • 1 saldus obuolys
  • 100 g vynuogių (viena kekė) arba 50 g razinų
  • 50 g salierų stiebų (1 didelis stiebas) - nebūtinai
  • 1/2 stiklinės graikinių riešutų, išgvildentų iš kevalų
  • 1 valg. Š. citrinos sulčių 
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. pipirų arba 1 arb. š. čilių marinato - tokios salotos bus be juodų taškelių
  • 3 valg. Š. majonezo, veganezo, nesaldinto jogurto, arba alyvuogių aliejaus
  • 4-6 dideli salotų lapai - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Dubenyje suplakame majonezą (arba jogurtą, arba aliejų) su citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  2. Obuolius išvalome nuo sėklalizdžių, supjaustome 1-2 cm kubeliais, dedame į paruoštą padažą ir išmaišome - taip apsaugosime obuolius nuo oksidavimosi.
  3. Salierų kotus supjaustome smulkiais pusžiedžiais. Vynuoges perpjauname pusiau, išvalome nuo sėklų. Viską sudedame į dubenį, pridedame graikinių riešutų, lengvai išmaišome.
  4. Dubens dugną iškolojame salotų lapais, ant jų išdedame Valdorfo salotas. Arba šalia kepsnio lėkštėje padedame salotų lapą, kaip laivelį, į kurį įdedame gerus 3 valg. šaukštus Valdorfo salotų.

P.S. Man asmeniškai, su alyvuogių aliejumi - veganiškai - yra sakaniausias paruošimo būdas. Be to, labai tinka petražolių prieskonis, aišku kas mėgsta. Su raudonom vynuogėm salotos bus spalvingesnės. Sekmės eksperimentuojant!

1 komentaras:

  1. Labai tokias mėgstu, tik aš vietoj majonezo naudoju graininių riešutų aliejų su citrinų sultimis.

    AtsakytiPanaikinti