Puslapiai

2010-12-19

Kalakutienos-jautienos maltinukai


Mano "košerinis" receptukas. Manau, jis vertas šio vardo, kadangi patiekalo sudėtyje naudoju tik ekologišką maltą kalakuto krūtinėlę, laukinio bizono mėsos faršą, ekologišką vynuogių kauliukų aliejų, bei nenaudoju nei pieno produktų, nei bulkos. Be to, viską sugebu paruošti neprisiliesdama rankomis prie žalios mėsos - faršą maišau ir maltinukus lipdau šaukštu.

Svogūną šiame recepte galima pakeisti žaliu obuoliu, kaip pvz. Granny Smith. Taigi, netgi jeigu kas nedraugaujate su svogūnais, šis patieklas jums irgi patiks. Produktų sudėtyje labai mažai gyvulinių riebalų, tačiau maltinukai gaunasi sultingi ir patvarūs - niekad nesubyra. Šie maltinukai taip labai mėgstami mano šeimynos, jog juos tenka ruošti beveik kas savaitę. Rekomenduoju išmokti šį receptą tiems mėsos valgytojams, kas rūpiasi savo cholesterolio kiekiu.

Iš aprašyto kiekio aš iškepu apie 30 maltinukų. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, didelį dubenį ir tarką.



Produktai:
  • 0,5 kg neriebios maltos jautienos
  • 0,8 kg maltos kalakutienos
  • 1 svogūnas arba 1 nesaldus obuolys
  • 2 didelės bulvės, nuskustos
  • 2 kiaušiniai
  • 1 arb. š. rūpios druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3-5 valg. Š. aliejaus

Paruošimas:
  1. Bulves sutarkuojame sūrio tarka, atsargiai nuliejame paviršiuje susidariusį skystį, bet paliekame baltą krakmolą.
  2. Svogūną sumalame arba labai smulkiai supjaustome. Jeigu vietoje svogūno naudojame obuolį, nuskutame obuolio žieveles ir burokine tarka sutarkuojame obulio minkštimą iki sėklalizdžių.
  3. Dubenyje išmaišome abiejų mėsų faršą, tarkuotas bulves, svogūną arba tarkuotą obuolį, druską, pipirus, įmuštus kiaušinius. Masė turi būti gana minkšta, bet neskysta.
  4. Virš truputį didesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname 1-2 valg. Š. aliejaus. Dideliu šaukštu dozuojame faršo masę ir dedame tiesiog į keptuvę, šaukšto apatine dalimi palyginame maltinukų paviršių, užapvaliname šonus. Visą keptuvės dugną padengiame maltinukais, palikdami 1 cm tarpus.
  5. Kepame apie 5 min. atidengus, apverčiame maltinukus mentele - apkepusi pusė turi būti gražiai parudavusi. Dar kepame 5 min. Dabar sumažiname liepsną iki mažos. Keptuvės dugne turi susidaryti apie 1 cm skysčio, jeigu keptuvė sausa, pilame vandens. Uždengiame dangčiu ir toliau troškiname 20 min. Kartojame procesą, kol iškeps visi maltinukai. Aš nemėgstu juodų skrudulių, todėl po kiekvienos maltinukų partijos keptuvę nuskalauju. 
  6. Maltinukus pateikiame su bulvių purée, virtais ryžiais, grikiais arba makaronais. Galima naudoti įvairius padažus, bet, kaip minėjau, maltinukai gaunasi pakankamai sultingi, užtenka vien krienų pasiskaninimui. Maltinukai, laikomi uždarame inde šaldytuve, išlieka švieži ir skanūs 1 savaitę. 







 

    5 komentarai:

    1. Sveika,

      Tiesiog nuostabus receptas! Butinai ji isbandysiu,nes auginant alergiska vaika svarbu, jog maistas ruostas be pieno ir kvietiniu miltu. Noreciau paklausti, kur perkate ekologiska mesa. Niekur nerandu internete, o kaimo mes neturime...Aciu is anksto!

      Jei galite, atrasykite i aisute13@gmail.com

      AtsakytiPanaikinti
    2. Kalakutiena - jeigu neapdorota chloro tirpalu, yra ekologiška mėsa, nes kalakutai labai lepūs ir išrankūs, nepavaldūs šiuolaikiniams paukštienos manipuliavimo metodams. Patariu pirkti kalakutienos krūtinėlę, ją gerai išplauti ir namie susimalti. Maltą jautieną perku vakuminiuose įpakavimuose, importuota iš Australijos laukinių bizonų, arba vietinę bizonų mėsą (gyvenu JAV). Čia auginami bizonai tik skiepijami ir apvaisinami dirbtiniu būdu, visus metus ganosi stepėse, valgo kas pakliuvo, negauna hormonų ir atibiotikų. Jų mėsa tamsesnė, mažiau riebi, kietesnė. Tokios jautienos faršas pukiai tinka mišinyje su sultinga paukštiena arba padažuose, kaip spagečiai Bolonietiškai "Spag Bol".

      AtsakytiPanaikinti
    3. Likau suzavetas, tokie skanus ir minksti gavosi. Puikiai tiko prie jusu svieziu kopustu salotu . Aciu uz receptus.

      Mindaugas

      AtsakytiPanaikinti
    4. Dėkui už puikų receptą, prisidedu prie liaupsių, nes laaabai skanu buvo, ypatingai su burokėliais. Gaila, kad mano vyras svogūnų nevalgo, gaminčiau dažniau..

      Sėkmės ir ačiū už idėjas.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Svoguna receptose galima keisti tarkuotu rugsciu obuoliu. Turiu drauge, kuri visiskai nevartoja svogunu bet kokioje ju formoje,. Kai laukiame savo namuose sios viesnios, as turiu progos isbandyti receptus su "Granny Smith" obuoliu - visiems valgytojams patikdavo.

        Panaikinti