Puslapiai

2010-11-24

Keptas kalakutas


Pernai Padėkos Dienai pirkau maždaug 6 kg sveriantį ekologišką paukštį-milžiną ir jį iškepusi susilaukiau teigiamo valgytojų įvertinimo. Receptas labai paprastas, tačiau jame slypi dvi paslaptys: 12 val. kalakuto mirkymas sūryme - užtikrinantis mėsos sultingumą, bei pradinis kepimas aukštielninkai - suteikiantis galimybę kalakuto nugarai pasidengti rusva žievele.

Pirmiausia kalakutas ištrinamas druska, nepažeidžiant paukščio odos. Trinimas druska pašalina ant odelės esančią lipnią plėvelę, padaro odelę pralaidesnę prieskoniams. Kalakutas nardinamas į vandenį, kuriame natūraliai ištirpsta visa druska.

Mirkant kalakutą sūryme, būtina turėti pakankamai vietos 15 litrų puodui šaldytuve, arba nešildomame balkone - jei pasisekė, ir lauke temperatūra tarp 0 ir +10°C laipsnių. Aš kalakutą puode įstatau į "kūlerį" - tai yra izoliuota plastmasinė skrynia su sandariu dangčiu, dažniausiai naudojama vasaros metu lauke, šaltiems gėrimams ledukuose atšaldyti. Pakanka nusipirkti vieną 3 kg (7 lb) maišą ledukų ir jais apiberti puodą iš išorės.

Prieš kepant, kalakutas ištepamas riebalais su juose įmaišytais prieskoniais. Aš naudoju tik šviežius prieskonius - juose daugiau skonio ir aromato. Druskos nereikia. Kalakuto mėsa jau yra prisisotinusi druskos nuo mirkymo sūryme. Skaniausia naudoti sviestą. Tačiau, jeigu kažkas yra alergiškas pieno laktozei arba jautienos baltymams, sviestą galima pakeisti antienos ar žąsienos taukais, tyru alyvuogių aliejumi.

Yra receptų, siūlančių kepti kalakutą ant grotelių. Mano patirtimi remiantis, aš siūlyčiau kitaip. Didžiausias kalakuto skonio priešas yra mesos sausumas, tad mano būdas apsaugo kalakutą nuo šio priešo.

Kalakutą dedame tiesiogiai į kepimo indą arba ant skardos. Pirmiausia kalakutą kepame labai karštai nugara aukštyn. To pasekoje kalakuto odelė sustangrėja ir vėliau ji geriau išlaiko drėgmę mėsos viduje. Po to kalakutą apverčiame krūtine auktyn. Šiame žingsnyje patartina turėti iš ankto paruoštų daržovių kubelių: morkų, salierų, svogūno, pastarnoko, razinų - pasirinktinai. Šis daržovių patalas apsaugoja kalakuto skūrą, kad ji nepriliptų prie kepimo indo dugno. Kalakutas vėl grįžta į dar labai karštą orkaitę. Tuo tarpu sumažiname orkaitės kaitros nustatymą. Orkaitė pamažėle vėsta iki vidutiniškos temperatūros, tačiau kalakuto krūtinėlės oda dar turi galimybės sutvirtėti labai karštoje orkaitėje. Tolimesnio kepimo metu kalakuto apatinė dalis yra panirusi iš kepamos mėsios išsiskyriančiose sultyse. Patartina maždaug kas 40-60 min. nedideliu samteliu laistyti kalakutą tuo dugne susikaupusiu sultiniu. Palyginimui - kepant ant grotelių sultinį po kalakutu pasemti įmanoma tik kulinarine švirkštyne - aš kartą labai nusideginau naudodama šį rakandą, to pasekoje nerekomenduoju naudoti šio įrankio.

Paruošimui reikia turėti milžinišką puodą, maždaug 15 litrų talpos, ir didelį metalinį, kepimui orkaitėje skirtą, indą, kuriame tilptų kalakutas.

Kaip išsirinkti kalakutą:
  • Prieš perkant kalakutą, suskaičiuokite valgytojus. Reikia orientuotis maždaug 0,5 kg žmogui.
  • Šviežias paukštis kainuoja brangiau negu šaldytas, tačiau yra nepalyginamai skanesnis. Be to, kas turi vietos šaldytuve tokiam milžinui, ir dar per šventes? Pirkite šviežią kalakutą dieną arba dvi prieš kepant; jeigu įmanoma, palikite pardavėjui išankstinį užsakymą, kad nelikti tuščiomis per šventes.
  • Jeigu pasirinkote šaldytą kalakutą, tai geriausia būtų jį atitirpinti šaldytuve arba pvz. nešildomam garaže ar balkone, kai lauke temperatūra tarp 0 ir +10°C laipsnių. Tirpinti gali tekti 2-4 paras, suplanuokite tirpimo laiką maždaug 2 kg parai. Nepamirškite pridėti 17 val. marinavimui ir kepimui.
  • Dar vienas būdas šaldyto kalakuto atitirpinimui - panardinus į šaltą vandenį vonioje. Toks būdas užtruks apie 80 min. kilogramui. Pasiruoškite tirpinti 7 ar daugiau valandų ir nepamirškite, kad teks dar nors 6 val. pamarinuoti su druska ir 5-6 val. kepti. 
  • Kad kalakutas gerai keptų, nereikia jo prikimšti sausakimšai. Geriau iškepa kalakutas, kai paukščio ertmė yra pustuštė. Aš mėgstu minimalistinį receptą - nieko nededu kalakuto vidun, tik palikusius nuo prieskonių stiebelius, lauro lapą. 
Kepimo trukmės lentelė:

        Kalakuto svoris:               Kepimo laikas neprikimšus:           Kepimo laikas prikimšus:
  • 5-7 kg  (11-15 lb)                    3-3,5 val.                                          4-4,5 val.
  • 7,5-10 kg  (16-22 lb)               3,5-4 val.                                          4,5-5 val.
  • 10-11,5 kg (22-25 lb)               4-4,5 val.                                         5-5,5 val.
  • 12-13 kg (26-29 lb)                  4,5-5 val.                                         5,5-6,5 val.
Produktai:
  • 1 kalakutas 
  • 200-250 ml (1 nepilna stiklinė) rupios druskos
  • 100 g suminkštinto sviesto 
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 kuokštas šviežių čiobrelių
  • 4-5 šakelės šviežio rozmarino
  • 2-3 šakelės šviežio šalavijo - nebūtinai
  • 2 arb. š. paprikos miltelių - nebūtinai
  • 2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 lauro lapelis
  • 1 stiklinė (250 ml) balto vyno - nebūtinai
Produktai "patalui":
  • 2 vnt. morkos arba pastarnokai
  • 3 vnt. saliero stiebai
  • 1 nedidelis svogūnas
  • sauja razinų - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Išimame kalakuto vidurius. Paukštį nuplauname, ištriname druska iš išorės ir iš vidaus. Kalakutą talpiname į puodą, pilame šalto vandens, kad padengtų visą paukštį, paliekame šaltai mirkti sūryme 12 valandų.
  2. Paruošiame 220°C (425°F) karštumo orkaitę. Išpilame sūrymą lauk, kalakutą gerai nuskalaujame, kad neliktų kur užantyse druskos sankaupų; paukštį lengvai nusausiname. Aš nupjaunu kalakuto sparnelių galus, nes jie kepant orkaitėje tik džiūsta ir dega. Nupjautus sparnelius, kaklą ir kogalvius (širdį, skilvį, kepenėles) atskirai panaudosime buljonui ruošti (žiūr. žemiau grybų padažo receptą).
  3. Nubraukiame nuo stiebų prieskonių lapelius, juos susmulkiname žirkėmis arba grūstuvėje. Sutraiškome ir sutriname česnaką. Sviestą sumaišome su česnaku ir kitais susmulkintais prieskoniais. Ištriname kalakutą prieskoniuotu sviestu, sviesto pertekliumi ištriname kalakuto vidų. 
  4. Paukštį dedame į kepimo indą krūtine žemyn. Kalakuto ertmėn įdedame lauro lapą ir palikusios prieskonių stiebelius. 
  5. Pašauname kalakutą į prikaitusią orkaitę ir kepame neuždengus apie 30 min.
  6. Tuo tarpu 1 cm kubeliais supjaustome pasirinktas "patalo" daržoves. Iš viso turi būti apie 1 stiklinė daržovių kubelių. 
  7. Dabar ištraukiame kalakutą su visu kepimo indu. Paukštį apverčiame, kad gulėtų ant nugaros, t.y. krūtine aukštyn. Po kalakuto nugara beriame paruoštas susmulkintas "patalo" daržoves. 
  8. Kalakutas grįžta į orkaitę. Palaukiame kol orkaitės parodymai grįžtą į pradinę kairtą. t.y. 220°C (425°F).  Kepame karštai dar 30 min. 
  9. Dabar sumažiname kaitrą iki 180°C (350°F) laipsnių. Vėl kepame neuždengus dar apie 3 valandas ar ilgiau, t.y. kiek yra likę paskaičiuoto kepimo laiko. 
  10. Kas 40-60 min. kalakutą laistome kepimo dugne esančiu išsiskyrusiu sultiniu. Jeigu kepimo inde neužtenka skysčio - galima kalakutą aplieti baltu vynu. 
  11. Gerai iškepusio kalakuto šlaunies, pasmeigtos kulinariniu termometru iki kaulo, temperatūra turi siekti 80°C (175°F) laipsnių; o pasmeigus krūtinėlę iškiliausioje vietoje iki mėsos vidurio - apie 73°C (165°F) laipsnius. Jeigu temperatūra aukštesnė - kalakutas yra perkepęs, gali būti sausa mėsa. Kitas būdas patikrinti, ar paukštis iškepęs: šakute pasmeigus paukščio šlaunį storiausioje vietoje iki pat kaulo ir po to paspaudus pradurtų skylučių vietą, tekantis mėsos sultinys turi būti skaidrus, be kraujo.
  12. Prieš pjaustant, paukštiena turi pagulėti kambario temperatūroje apie 20 min., kitaip pjaustant labai bėgs sultys ir mėsa liks sausa.
  13. Kalakutą tiekiame į stalą su bruknių, spanguolių arba citrusų uogiene, grybų padažu arba bet kokiu kitu jūsų megstamu mėsos padažu.

Kalakutas ištrintas druska. 

Kalakutas sūryme, puodas "kūleryje", apibertas ledukais. 
Kalakutas, ištrintas prieskoniuotu sviestu, pasiruošęs keliauti į orkaitę.

Paruošiame kalakutui "patalą". Saliero lapeliai keliaus į paukščio ertmę.

Taip atrodo kalakutas po 30 min. kepimo karštai.

Kalakutą apverčiame ir po juo pakišame "patalą".

Taip atrodo pilnai iškepęs kalakutas.

Taip atrodo kalakutas tik iš orkaitės.
Kalakuto pjaustymui gali neužtekti dviejų rankų.
P.S. Jeigu ant kalakuto griaučių po vakarienės paliko mėsa - pasigaminkite pusryčiams skanią mišrainytę "Po baliaus".

Grybų padažas paukštienai

Šis padažo receptas yra mano Izraelietės draugės Galit. Ji ruošia padažą be miltų - tokį mes pripratę valgyti per "Kalakutines", toks mums skaniausias. Jeigu norisi tirštesnio padažo, tai į kepančius svogūnus įdėkite papildomai 1/2 Valg. Š. miltų. Didesniam kalakutui prireiks padažo iš dvigubo recepto kiekio. Reikia turėti 1,5-2 litrų talpos puodą, didelę gilią keptuvę, sietelį.

Produktai:
  • sparneliai, kaklas ir kogalviai (skilvis, širdis, kepenėlės) iš kalakuto
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 lauro lapas
  • 30 g sviesto
  • 40 ml neutralaus skonio aliejaus
  • 1/2 svogūno (80 g)
  • 1/2 Valg. Š. miltų - nebūtinai
  • 1/4  arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 2 arb. š. čiobrelių /arba 2 Valg. Š. susmulkintų petražolių 
  • 100 g pievagrybių arba grybų mišinio
Paruošimas:
  1. Kalakuto kogalvius, sparnelius ir kaklą dedame puodan, pilame 0,7 litro vandens, užviriname. Kiaurasamčiu nuo paviršiaus nugriebiame pilkas putas. Pasūdome, papipiriname, dedame lauro lapelį, puodą uždengiame ir verdame virš mažytės liepsnos apie 1 val.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, jame išlydome sviestą. Pradžioje iki sidabrinės spalvos (3 min.) apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną, pasūdome, papipiriname. Jeigu norime tirštesnio padažo, į keptuvės turinį apibarstome miltais ir maišant pakepiname, iki kol miltai pagels. 
  3. Dabar į keptuvę keliauja plonais griežinėliais supjaustyti grybai. Juos vartant kepiname iki kol jie pradės minkštėti ir nors vienas grybų gabaliukų šoniukas parus (apie 5 min.). 
  4. Per sietelį pilame keptuvėn maždaug 1 stiklinę sultinio. Beriame čiobrelių arba petražolių lapelių, maišant užviriname ir pakunkuliuojame 2 min. Nukeliame nuo liepsnos. 
  5. Geriau, kad padažas liktų kiek skystas, nes aušdamas jis vis tirštės, be to, prieš tiekiant į stalą, gali tekti padažą dar kartą užvirinti (o tai gali įvykti po 3-4 val. priklausomai kiek ilgai kepa mūsų kalakutas).
  6. Į stalą tiekiame padažą karštą, indelyje su samteliu.
Pradžioje apkepiname svogūnus ir grybus.


Pagardiname padažą žalumynais ir pilame sultinio. 5 min. pakunkuliavęs padažas jau paruoštas.

Padažas keliauja į stalą pas kalakutą.

45 komentarai:

  1. Anonimiškas2/15/2011

    Tobulas receptas. Internete peržiūrėjau daugybę receptų, pasirinkau šitą ir neapsirikau. Kalakutas iškepė sultingas viduje ir su ruda odele. Ačiū Jums.
    Monika

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mindaugas1/02/2012

    Pavyko ! Pavyko !
    7,5 kg kalakutas buvo patiektas 2012 Metų sutikimo šventei. Visi (išskyrus kalakutą) liko labai patenkinti :)
    Ačiū !

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas1/05/2012

    O mano užaugintas kalakutas svėrė 15 kg. Kur ir kaip tokį iškepti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mindaugai: Sveikinu! :)

    Anonimiškas: Jeigu kalakutas netelpa į orkaitę, tai galima pagal receptą kepti tik kalakuto krūtinę (būtinai išmirkyti, nes bus labai sausa mėsa). Iš likusios mėsos galima gaminti faršą ir kepti maltinukus, receptas čia: http://segebute.blogspot.com/2010/12/kalakutienos-jautienos-maltinukai.html

    Kaulus verdame su prieskoniais 90 min., po to sultinį naudojame sriubai, padažams, arba sušaldome ledo kubeliais - ateičiai.

    Kepta/virta kalakuto krūtinėlė labai skani mišrainėse. Aš taip darau: po baliaus kas lliko mėsos nuplėšau nuo kaulų ir supjaustau kubėliais, iškart pridedu dosniai majonezo, kad nedžiūtų per naktį, o kaulus verdu sultiniui. Kitą dieną prie mėsos su majonezu pridedu: susmulkinto šviežio kalafioro, kukurūzų arba žirnelių iš skardinės, šviežių petražolių, virtų morkų, rauginto agurko. Labai skani mišrainė gaunasi. Vaikai ant duonos užsideda ir valgo kaip sumuštinius.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas11/22/2013

    Sveika Viktorija, dariau pagal tavo recepta kalakuciuka, maniskis buvo tik 2 kg, bet marinavau per nakti suriam vandeni kaip priklauso. Tai vienu prisedimu seima viska ir suvalge, koks skanus gavosi. O kaulus sriubai palikau, rytoj virsiu....

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas12/01/2013

    jau du metai taip kepam super

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas12/17/2013

    ar negalima vandenyje istirpinti druska ir tada panardinti kalakuta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ištrinant druska kalakuto oda praranda tam tikrą lipnią plėvelę. Sūriam vandenyje mirkstant ši plevelė atsiskiria ir vėliau pašalinma, kai sūrymas išpilamas.

      Panaikinti
  8. Anonimiškas12/10/2014

    Sveiki, ar i blekute nereikia pilti vandens?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškas12/14/2014

    gal as akla,bet niekur nerandu konkretu marinato recepta. Kaip gaminti aprasyta,o kaip marinuoti,tai tik laikas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kalakutas ištrinamas druska (kad suardyti riebalinę plėvelę, dengiančią visą odą) ir nardinamas į vandenį. Gaunasi marinatas - sūrus vanduo: druska nuo kalakuto odos + vanduo. Tokiame sūryme kalakutas yra mirkomas, kad po to iškelpęs būtų minkštutis ir sultingas. Jokių kitų prieskonių šiam sūrymui/marinatui nereikia, visi prieskoniai (išskyrus druską) kalakutui suteikiami prieš pat kepant.

      Panaikinti
  10. Super receptas,Segebute ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Anonimiškas12/01/2015

    Kepiau pirma karta kalakuta.Pasirinkau si recepta...Tiesiog be zodziu.Nuostabus gavosi,minkstas,ne sausas..vel siemet kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Anonimiškas12/13/2015

    Viso recepto dar neperskaičiau, sužavėjo sakinys "5kg kalakutas milžinas" :D Nematėt ryškiai kalakutų. Kalakutas milžinas gali vadintis apie 30 kg. :D O jūsiškis 5kg - mažulėlis viščiukas :D
    Skaitysiu toliau, gal dar kokių įdomybių rasiu :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš mačiau didelius kalakutus, vaikystės ir paauglystės vasaras praleidau Lietuvos kaime; buvo kalakutai, nuo kurių tekdavo tekinom bėgti, dėl jų dydžio ir agresyvumo... Tačiau as visada perku ekologišką, jauniklį kalakutą. Sakydama "milžinas", turėjau omenyje didelę paukščio rūšį, lygindama su kitais žmonių valgomais paukščiais. Aišku, ir stručiai yra valgomi, jie dar milžiniškesni, bet man teko tik stručio faršo arba krūtinėlės "steikų" nusipirkti, nemačiau "cielo" stručio pardavime ir, esu tikra, jis į jokią orkaitę netilpų. Tad mano virtuvėje tik vienas milžinas yra ruošiamas "cielas" - būtent kalakutas.

      Panaikinti
  13. Kiek laiko galima kalakuta laikyti skystame marinate lauke prie +8-9 laipsniu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu pirktas kalakutas buvo šviežias, tai galima 2 paras laikyti sūryme, prie temperatūros iki +10°C. Jei lauke (ar garaže) šilčiau negu +10°C, arba jei paukštis nebuvo labai šviežias jį perkant ir jūs jaudinatės, kad nepašvinktų, tai pridėkite į marinavimo indą ledukų (galima nusipirkti ledo maišą parduotuvėje). Mano praktikoje toks buvo atvejas, kai lauke ir garaže buvo +15°C ir marinavau kalakutą ilgiau negu parą, o jis netilpo į šaldytuvą... Aš turiu didelį kūlerį (cooler - angl.), tai tiesiog jame marinavau kalakutą ir įdėjau visą maišą ledukų, kai ledai ištirpo (kitą dieną), dėjau jau tik 1/2 maišo ledukų, kad nebūtų 3 dieną, kai kepiau klakutą, paukštis įšalęs.

      Panaikinti
  14. Anonimiškas12/21/2015

    Ar galima kepti rankovėje? Tuomet greičiau iškeptų

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nerekomenduoju naudoti plastikinių kepimo "rankovių", plastikinių indų... ypač prie aukštų temperatūrų. Plastikas išskiria plastifikatorius (plasticizers - angl.) ir polimerus, kurie patenka į maistą. Plastiko gamintojai jus užtikrins, kad jų produktai yra saugūs. Jei paskaitysite tyrimus, iš plastmasių į masitą patekę teršalai žmogaus organizmo yra priimami kaip hormonai, kai kurie prisijungia prie ląstelių ir imituoja estrogeną (sukelia ankstyvą brendimą vaikams, didėja krūtys tiek moterims, tiek vyrams...). Šie teršalai ilgai nepasišalina iš organizmo ir ilgainiui sukelia chroniškas ligas ir net vėžį. Puikiai maistą galima ruošti keraminiuose ir metaliniuose induose. Kepimo greitumą lemia temperatūra ir jos pasiskirstymas kaitinamame kūne. Kepant atvirai, paukštiena gražiai ruduoja. Nežinau, kiek jūs norite laiko sutaupyti, - aš taupyčiau sveikatą.

      Panaikinti
  15. Anonimiškas12/22/2015

    Sveiki, ar kalakuto apvynioti su folija nereikia? Aciu uz atsakyma is anksto

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nereikia folijos. Mano receptuose nėra naudojama nei folija, nei plastikinės kepimo rankovės, nei kiti kenksmingi dalykai.

      Panaikinti
  16. Anonimiškas12/22/2015

    Nesuprantu koks tas marinatas , kuriame laikyti kalakuta? Vanduo ir druska?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalakutas ištrinamas druska ir nardinamas vandenyje. Ta druska ištirpsta vandenyje ir tampa sūrymu arba marinatu, kurime mirksta kalakutas.

      Panaikinti
  17. Anonimiškas12/24/2015

    Mano kalakutas buvo saldytas ir ji atsaldziau. Kiek laiko reikia laikyti marinate?
    Roma

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rekomenduojama maždaug 12 valandų. Galima ilgiau. Kiek laiko iki Kalėdų liko, tiek ir mirkykite, iki pat kepimo.

      Panaikinti
    2. Anonimiškas12/24/2015

      Aciu, uz atsakyma....Ir su Sventemis, mielos moterys!

      Panaikinti
  18. bandysiu jūsų receptą , tik nežinau kokia orkaitės programa kepti grilis , apačia -viršus ? ačiu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Orkaitė turi kaisti visu tūriu. Jeigu turite du kaitinimo elementus orkaitėje, junkite abudu. Jeigu galima tik vieną įjungti, tada turi kaisti apačia - šiluma kyla aukštyn ir pasiskirsto visame orkaitės tūryje.

      Panaikinti
  19. Ar neišdžius mėsytė jeigu kepsiu stikliniame dideliame inde su dangčiu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Po dangčiu tikrai neišdžius, tačiau odelė bus mažiau paskrudusi. Be to, mano liūdna patirtimi remiantis, stikliniai indai (skirti kepimui orkaitėje) atlaiko kaitrą tik kepant 175-190°C (350-375°F) temperatūroje.

      Panaikinti
  20. Sveiki, kiek maždaug druskos reikėtų 4 kg kalakutui?

    AtsakytiPanaikinti
  21. sviestas neisitrina i kalakuta...nesiskleidzia nors kalakutas nusausintas.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sviestas turi būti kambario temperatūros. Be to, sviestą puikiai pakeičia tyras (šviesus) alyvuogių aliejus arrba vynuogių kauliukų aliejus. Aš turiu draugų, kurie nevartoja pieno produktų, tai kepiau kalakutą išteptą aliejumi, buvo labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sigita3/31/2018

    Ačiū už puikų receptą.Kalakutą kepam du kartus per metus jau 6 metus ir tik pagal šį receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Pries 3 ar 4 metus Kalediniam stalui kepiau kalakuta pagal Jusu recepta,gavosi puikiai,nepaisant to kad kepiau VISA kalakuta pirma karta!Seimynai taip pat paliko nepamirstama ispudi!
    Aciu kad dalinates su mumis savo patirtimi :)

    AtsakytiPanaikinti
  25. O kaip zinoti ir patikrinti kad kalakutas iskepe pirma karta kepsiu 6kg ��.termometro neturiu ��

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalakuto yra viena vieta, kur didžiausia rizika, jog mėsa bus nepakankamai iškepusi - tai klubo sąnarys, kur koja jungiasi su kūnu. Kalakutas turi gulėti ant nugaros. Jeigu neturitė termometro, bet kalakutas atrodo jau gražiai parudavęs ir nenorite, kad jis būtų persausas,- tai peiliu pjaukite iki pat klubo sąnario (pjauti reikia nuo priekio pusės, ne nuo nugaros pusės). Jeigu yra tik nedidelis mėsos rausvumas - tai mėsa tinkama, o jeigu daug raudonos mėsos - tai dar reikia kepti. Tada po 20-40 min. dar pakepus (pagal jūsų nuožiūrą) lieka dar viena galimybė - antras klubas pjovimui ir tikrinimui. Linkiu sekmės!

      Panaikinti
  26. Pirma karta kepiau gavosi tooooooobulai begalinis aciuuuuuu

    AtsakytiPanaikinti
  27. Anonimiškas4/15/2022

    10 balu, pirma karta pavyko nuostabiai iskepti kalakuta. Aciu labai!

    AtsakytiPanaikinti