Puslapiai

2012-05-01

Salsa "Pico de gallo"

Salsa "Pico de gallo" (tariasi "piko de gaijo", isp. reiškia gaidžio snapas) - tai Meksikos virtuvės klasikinės salotos-užtepas, gaminamos iš smulkiais gabalėliais kapotų pomidorų, kalendros, svogūno ir jalapeño arba serrano čilių (aitriųjų paprikų). Jeigu nemėgstate kalendros, ją galima pakeisti petražolėmis arba baziliku, bet tai jau bus "Brusketa" (Bruschetta - it.), nes kalendros skonis - salsos "Pico de gallo" visa esmė. Paprasčiausia ir elementariausia salsa - tai smulkiai kapoti pomidorai, svogūnai ir čilės. Jokio aliejaus, vien citrinos arba laimo sultys.
Patiekalo tirštumui labai tinka pridėti aštraus padažo kaip "Louisiana Hot Sauce" arba bet kokio tirštesnio raudono aštraus meksikietiško padažiuko. Jeigu tokio neturite, tada 1/3 pomidorų sumalkite arba sutrinkite grūstūvėje, o likusią dalį smulkiai supjaustykite.
Salsa valgoma kaip priedas su sekančiais patiekalais:
  • su kukurūzų čipsais,
  • su paskrudintais tortiljos (tortilla - isp.) trikampėliais,
  • ant fermentinio arba varškės sūrio griežinėlio,
  • su varške,
  • ant kiaušinienės arba omleto,
  • salsa įdarytos virto kiaušinio baltymo puselės,
  • ant orkaitėje keptų bulvių, kartu su grietinės "kepure", mmmm...
  • ant suplėšytų salotų lapelių salsos kauburėlis - tai ir salotų dalis, ir padažas,
  • ant keptos vištienos arba kalakutienos krūtinėlės,
  • ant keptos lašišos,
  • salsa įdaryti žaliosios paprikos "laiveliai" - šaltas užkandis prie tekilos,
  • ant hikamos (jicama - isp.) griežinėlių,
  • ant agurko,
  • su virtomis pupelėmis,
  • įmaišius į paruoštą šiltą kuskusą arba kinvą (quinoa),
  • su virtu ar keptu kalafioru,
  • su garintu brokoliu, 
  • su keptais aguročiais arba cukinijomis,
  • ant kepto baklažano griežinėlio,
  • su Meksikos virtuvės patiekalais: taco, quesadilla, enchilada, burrito, fajitas, nacho...
Paruošimui reikia turėti daržovių kapoklę, arba labai aštrų peilį.

Produktai:
  • 1-2 vnt. "Serano" arba "Halapenjo" čilės pipiriukų
  • 1 skiltelė česnako
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 0.5 kg pomidorų
  • kuokštas kalendros (silantro) lapelių
  • 1/4 baltojo arba mėlynojo svogūno
  • 2 valg. Š. žaliosios citrinos (laimo) sulčių
  • 2 valg. Š. aštraus padažo, kaip "Louisiana Hot Sauce" - nebūtinai
Paruošimas:
  • Pašaliname iš čilių sėklas - tai sumažins patiekalo aitrumą.
  • Česnako skiltelę iki tyrelės sutriname su druska.
  • Pomidorus, išvalytas čiles, kalendros lapelius ir svogūną supjaustome 5 mm kubeliais arba sukapojame kapokle. Visus ingredientus dubenyje apliejame citrinų sultimis ir, jei pasirinkome, Luizianos padažu, lengvai išmaišome ir tuojau pat pateikiame. 
  • Salsa išlieka šviežia apie 2 dienas, jei saugoma šaldytuve.
P.S. Man labai patikęs Giedriaus įrašas meksikietiškos vakarienės tema, aš identiškai ruošiu ir pateikiu "Fajitas", tik šalia tekilos dar pasiūlau naminio žaliųjų citrinų limonado. Giedriaus svetainėje radau daugiau panašumų su savo maisto ruošimo stiliumi, matyt, mūsų skonio receptoriai panašūs :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą