Puslapiai

2012-04-30

Prieskoninių žolelių pesto



Kas jau esate ragavę pirktinį "Pesto" padažiuką, tikrai pastebėsite didelį skirtumą, lyginant su naminio "Pesto" skoniu. Pasigaminti labai lengva, o rezultatas - nepakartojamas. Įprasta gaminti "Pesto" vien naudojant baziliką, tačiau man skaniau primaišyti šiek tiek ir kitų žolelių - kas tuo metu auga mano balkono vazonėlyje. Šiame recepte naudojamos tik šviežios prieskoninės žolelės, o jeigu joms "ne sezonas", tada galima naudoti kuokštą bent vieno pirktinio šviežio žalumyno (petražolė ar bazilikas) ir paskaninti keliais žiupsneliais džiovintų rozmarinų, čiobrelių, raudonėlio ar peletrūno.
Mano vaikai, ne iškarto, tačiau jau pamėgo šį užtepą, ypač kai ruošiu skrebučius "Krok".

Kur naudoti šį žalią gėrį? Štai keletas pavyzdžių:
  • karštiems makaronams/pastos patiekalams pagardinti,
  • duonai, fokacijai ar skrebučiui pertepti,
  • "Krok" skrebutyje su sūriu,
  • žaląjai picai pertepti,
  • keptoms krevetėms paskaninti, 
  • ant steiko (didžkepsnio),
  • tepame ant Hamburgerio bandelės,
  • baltų pupelių mišrainėje,
  • žuvies ar vištienos marinavimui,
  • sriubose,
  • prieš kepant įmaišius kiaušinienėje,
  • su keptomis bulvėmis arba bulvių košėje...
Paruošimui patartina turėti maisto procesorių (elektrinį smulkintuvą), česnako spaustuką, silikoninę mentelę. Arba galima viską smulkinti peiliu ir grūstuve. Išeiga:  1 stiklinė "Pesto", aš gaminau iš pusės nurodyto kiekio.
Produktai:
  • 2 didelės saujos (50 g) prieskoninių žolelių, tik lapelių. Pasirinktinai: baziliko, petražolių, česnakinių svogūniukų, rozmarino, čiobrelio, peletrūno...
  • 80 ml (1/3 stiklinės) alyvuogių aliejaus
  • 2 valg. Š. pakepintų kedro riešutų, arba migodlų be skūrelių, arba saulėgrąžų branduolių
  • 2 skiltelės česnako, pertrintos
  • 40 g (1/3 stiklinės) tarkuoto "Džiugo" arba "Parmezano" sūrio
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų - nebūtinai













Paruošimas:
  1. Elektriniame smulkintuve sumalame žalumynus su aliejumi, apie 3 min. 
  2. Pridedame sūrio, česnako, riešutų, druskos ir pipirų, toliau malame iki vientisos tyrės masės.


 Patarimai:

  • Jeigu naudosime su makaronais, "Pesto" praskiedžiame makaronų nuoviru (skysčiu, kuriame virė makaronai).
  • "Pesto" išlieka šviežias iki 2 dienų, jei saugomas sandariame indelyje, šaldytuve. Naudojant daugiau petražolių, pesto išlieka šviežias ilgiau. 
          Nuotraukoje: Alyvuogių tapenade, Prieskonių žolelių pesto, Saulėje džiovintų pomidorų pesto.

4 komentarai:

  1. Mėgstu tokias užtepėles. Šiais metais, nusižiūrėjusi pas Ausrra pasigaminau pesto iš pienių lapelių...atradimas, nerealus:)Rekomenduoju:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Et, kada gi tas sodinių žalumynų sezonas prasidės... Pernai daugumą jų šaldėm, bet šįmet, matau, turėsim ir kitų sunaudojimo būdų!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi pasigaminau pienių lapelių pesto pagal Ausrra, būtinai aprašysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai graziai sumala pasjus ,koks blenderis ''modeliukas''?

    AtsakytiPanaikinti