Pastaruoju metu keksiukai "Red Velvet" yra JAV kulinarinės mados viršūnėje. Mano vaikai, ypač visokių madų veikiami, nori nenori mane priverčia gaminti tai, kas dabar madinga kitų vaikų gimtadieniuose ir pasižaidimuose. Pati kepu keksiukus todėl, jog pirktiniai keksiukai, nors ir labai geri bei pigūs, tačiau pagaminti su kepimo milteliais, cheminiais dažikliais, GMO kukurūzų saldikliais ir galioja 2 metus. Mano naminis receptas iš paprastų ekologiškų ingredientų - ne tik skanus, bet ir sveikas, tačiau galioja tik savaitę.
Pagrindinė taisyklė "raudono aksomo" spalvai išgauti: soda - šarminis ingredientas, o natūrali kakava ir citrinos rūgštis arba actas - rūgštiniai. Burokėlių spalvai tapti raudona, reikia, kad rūgštinės terpės būtų daugiau, negu šarminės, todėl nemažinkite rūgšties kiekio recepte. Kakavos milteliai burokėlių skonį paverčia "aksominiu", o burokėlių spalvos raudoniui suteikia gilumo. Be kakavos šie keksiukai būtų "burokėliniai", tad galima kakavos dėti ir daugiau.
Iškepusių keksiukų skonyje vistik jaučiasi burokėliai. MB nežinojo sudėties, tai jis neatspėjo, o vaikai matė visą patiekalo ruošą ir žinojo, kas viduj raudonas įdėtas. Tad keksiukus kepiau mažulyčius, nes jų daug nesuvalgysi. Labai svarbu kremo gamybai naudoti migdolų ir vanilės ekstraktus, kaip to reikalauja klasikinis "Red Velvet" kremo skonis. Tada tas burokėliškumas mažiau jaučiamas.
Išeiga 12 vidutinio dydžio keksiukai, arba 24 mažulyčiai.
Paruošimui reikia turėti mikserį, 2 dubenis, maisto procesorių arba smulkią tarką, keksiukų formeles: silikonines arba metalines su popieriniais įdėkliukais.
Produktai tešlai:
- 50 g sviesto, kambario temperatūros
- 50 g tepamo sūrio be prieskonių (kaip Philadelphia)
- 1/2 stiklinės (125 ml) cukraus
- 1 kiaušinis
- 1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
- 3 valg. Š. citrinų sulčių, arba 2 valg. Š. obuolių ar vyno acto 5% stiprumo
- 1/2 stiklinės + 2 valg. Š. (150 ml) baltų kvietinių miltų
- 1/2 valg. Š. bulvių krakmolo
- 1/2 arb. š. sodos
- 1/2 valg. Š. kakavos miltelių
- 1 nedidelis virtas burokėlis (120 g)
- Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. Jei naudojame metalines formeles, jas išklojame kepimo popieriumi arba įsodiname po popierinį krepšelį.
- Nemetaliniame dubenyje iki vientisos masės išmaišome pirmus 6 ingredientus.
- Atskirame dubenyje sumaišome sausus ingredientus: miltus, krakmolą, sodą ir kakavą.
- Sausus ingredientus beriame į skystą masę, gerai išmaišome tešlą.
- Kuo smulkesne tarka sutarkuojame burokėlius (aš naudoju maisto procesorių /elektrinį smulkintuvą ir malu iki tyrės). Mentele arba mediniu šaukštu įmaišome burokėlių masę į tešlą.
- Tešlą iškrečiame į plastikinį maišiuką ir pro prakirptą kampuką spaudžiame į paruoštas formeles. Tešlos turi būti tik 2/3 formelės tūrio.
- Kepame 18-20 min. Iškepę keksiukai turi būti pakilę apie 1-2 cm, gražiai parudavę. Tikriname mediniu smeigtuku, kuris, įsmeigus į keksiuko vidų ir ištraukus, turi likti sausas. Keksiukus atvėsiname kambario temperatūroje.
Produktai sūrio kremui:
- 50 g tepamo sūrio be prieskonių (kaip Philadelphia)
- 25 g sviesto, kambario temperatūros
- 50 g (4 valg. Š.) cukraus pudros - gali būt mažiau
- 1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
- 1/2 arb. š. natūralaus migdolų ekstrakto
- Visus kremo ingredientus gerai išplakame mikseriu, masė turi būti vientisa, puri.
- Spaudžiame kremą ant keksiukų per žvaigždutės antgalį, įstatytą į plastikinio maišiuko prakirptą kampuką. Keksiukai turi būti pilnai atšalę.
- Vieno iškepusio keksiuko ketvirtadalį sutrupiname (kas liko - ragaujame). Trupinius lengvai padžioviname orkaitėje. Šiais trupiniais apibarstome kremines keksiukų "kepures".
- Prieš pateikiant, keksiukus šaldome šaldytuve mažiausiai 10 min.
Pabaigai Tonis Benetas dainuoja apie
Šauniai sugalvota dažus pakeisti natūraliu produktu! Planuose turiu Raudono aksomo tortą, jau ir dažų nusipirkau. Kad taip anksčiau būčiau pamačiusi šitą variantą... :)
AtsakytiPanaikintiKokie gražučiai :) Aš irgi esu vieną keksiukų receptą su burokėliais nusižiūrėjusi, bet dar nekepiau, tai nežinau ar tokia pat graži spalva kaip taviškių gausis, labai tinka Valentino dienai:)
AtsakytiPanaikintiDalia: aš radusi man patikusį receptą dažniausiai kombinuoju, t.y. pakeičius nenatūralius produktus į paprastus, pirmykščius. Bandau keletą kartų, kol turiu reikiamą rezultatą. Taip gimė dauguma mano receptų.
AtsakytiPanaikintiRennie: dėkoju už komplimentą. Kuo daugiau naudojame su burokėliais rūgšties, tuo gaunama spalva yra raudonesnė. Soda, kepimo milteliai - paverčia burokėlius violetiniais, o ilgiau kepant - burokėliai pradeda ruduoti. Tad svarbu neperkepti.
kaip įdomiai. seniai laužiau kuo pakeisti raudonus dažus tokiuose pyragaičiuose - labai jau tos chemijos nesinori...
AtsakytiPanaikintitikrai, jaučiasi burokėlių skonis. bet nieko, visus suvalgėme.
AtsakytiPanaikintiN.
Gal tiesiog burokeliu maziau reikia, kad nesijaustu skonis? Juk ju ir mazas kiekis labai ryskiai nudazo.
AtsakytiPanaikintiNors pati istisai darau tortus, saldumynus, bet i biskvita tikrai neisdrisciau pilti dazu, net jei prasytu kas... Net baisu daros, ziurint i ryskius raudonus tortus. Papuosimu dazytu nebutina valgyt, o biskvito juk nekrapstysi is torto...
Ačiū už patarimą. Iš maistinių dažų pačios nuodingiausios (kenksmingiausios sveikatai) spalvos yra oranžinė ir violetinė. Aš esu nusipirkusi indiškų natūralių maistinių dažų, pagamintų iš ekologiškų valgomųjų augalų, tad galiu pukius raudonus keksiukus kepti ir be burokėlio, bet man buvo įdomu pabandyti pačiai išgauti gilią bordinę spalvą. Reiks man kitąkart bandyti su puse burokėlio. Esu kepusi su braškėmis, tai iškepusi keksiuko tešla buvo gražiai rožinė ir labai skani, tiktų pavadinti "Rausvas aksomas". Nors mano vaikai nemėgėjai burokėlių, bet po 2-3 mažus "Burokėlinius keksiukius" suvalgė, tad nėra labai jau atrgrasus tas burokėlių skonis.
AtsakytiPanaikintiSegebute, o norint kepti spalvotus Macarons, kaip pasiūlytumėt spalvint? Nes spalvoti dažniausiai kepami su sintetiniais dažais... Ačiū.
AtsakytiPanaikintiEkologiškų dažiklių galima nusipirkti, jie gaminami iš augalų sulčių. Indija - pagrindinė šių dažiklių tiekėja. http://www.euphoriababy.com/blog/healthy-living/natural-food-coloring-for-baking/
AtsakytiPanaikintiGalima maistą spalvinti ir margučius marginti kitų daržovių sultimis, tyrelėmis, nuovirais. Geltoni atspalviai - cyberžolė, šafranas, morkos, ramunėlės, svogūnų lukštai.
Žalia - špinatai, žalioji arbata, dilgelės.
Raudona - avietės, burokėliai+rūgštis, braškės, kinrožė.
Mėlyna - melynieji kopūstai, mėlynės, gervuogės, burokėliai+soda.
Ruda - šokoladas, svogūnų lukštai, sojos padažas, degintas cukrus.
Pilka - vynuogių sultys+soda arba kinrožių arbata+soda.
Segebute, o Philadelpia eina ir i tesla ir i krema/ Ar tik i krema? :))
AtsakytiPanaikintipo 50 g grietinėlės sūrio, kaip Philadelphia reikia naudoti tešlai ir kremui.
PanaikintiLabadiena, nusižiūrėjau šitą receptą, bet skaitydama komentarus pradėjau jaudintis, kad per daug nesijaustų burokėlių skonis. Ką patartumėte daryti? :)
AtsakytiPanaikintiGaminkite tik nedidelį kiekį, iš 1 kiaušinio, kaip nurodyta recepte. Jeigu dėsite daugiau kakavos, burokėliai jausis mažiau, bet spalva bus mažiau raudona, labiau rudesnė. Man šie keksiukai skanūs, ypač miniatiūriniai - maždaug vieno kąsnio dydžio. Būna kartais desertai, kuriais mėgautis pakanka nedidelio kiekio. Tai tinka būtent netipinio, neįprasto skonio desertams: su moliūgu, su imbieru, su papaja, su saldžia bulve, na ir su burokėliais. Kai skonio receptoriai pripratę, tai to skonio pasiilgstama, norisi daugiau.
Panaikinti