Puslapiai

2012-02-05

Lietuviškos salotos

Jau ne kartą teko man girdėti panašių pasakojimų iš užseniečių, praleidusių nors kelias savaites Lietuvoje. Istorija maždaug tokia:
"Lietuviai gamina nuostabias salotas, tai labai lengvas ir gaivus patiekalas. Jūs nepatikėsite: padažui jie naudoja ypatingą grietinę, kuri su daržovėmis "santuokoje" pavirsta nepakartojamo skonio padažu. Aš manau, jog bet kokia grietinė čia netiks, tik Lietuvoje gali nusipirkti tos ypatingos grietinės"...
Patiems lietuviams, gi, pavadinimas "Lietuviškos salotos" dažniau asocijuojasi su "Balta mišraine", kitataučių vadinama "Russian Salad".
Aš manau, jog tikros "Lietuviškos salotos" yra būtent su grietine, ir, sezonui leidus, su salotų lapeliais - tais švelniais žalsvaisiais, kurie želia vasaros pradžioje tik Lietuvos daržuose, kurie apkarsta peraugę, bet vistiek lieka valgomi ir su ta "ypatinga" grietine tiesiog nepakartojami.
Taigi, tiems kas nežino "Lietuviškų salotų" paslapties paaiškinu: šiam receptui tiks bet kokia grietinė, kurios sudėtyje yra tik pieno produktai. Išmtis yra "įmantrioji", 0% riebumo grietinė, sutirštinta krakmolu ir kitais neištariamais ingredientais - tokia netinka. O tas nepakartojamas padažas pasigamina druskos, grietinės ir šviežių daržovių sąlytyje.
Mano šeimoje, be išimčių, šios salotos yra mėgstamos, mylimos, pasiilgstamos ir visad pageidaujamos, ypač prie karštų bulvių.
Išeiga 4 porcijos.
Produktai:
  • 300 g agurkų
  • 300 g ridikų arba pomidorų
  • 200 g žalių svogūnų (saldieji Vidalia - skaniausi)
  • 12-16 salotų lapelių - nebūtinai
  • 2-3 šakelės krapų - nebūtinai
  • 3-5 valg. Š. grietinės
  • 1/2 arb. š. druskos
Paruošimas:
  1. Agurkus, ridikus arba pomidorus supjaustome 1-2 cm kubeliais. Svogūną 5 mm storio žiedais. Pasūdome, pridedame grietinės ir išmaišome. Paliekame 5-10 min. daržovių sultims išsiskirti. 
  2. Vėl salotas išmaišiome. Apibarstome žirklėmis sukarpytais krapais. Pateikiame ant salotų lepeliais išklotų lėkštelių. Skanaus!


 
         Nuotraukoje "Lietuviškos salotos" su "Kiaulienos maltinukais" ir "Traiškytomis bulvikėmis".

2 komentarai:

  1. koks čia žaliavalgiškas patiekalas, jei įeina grietinė? Mačiau kažkuriam ale žaliavalgiškam recepte naudojote ir majonezą, tai arba jūs nepakankamai žinot apie žaliavalgystę arba žmonėm bandote blogą informaciją pateikti apie žaliavalgišką mitybą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sigita, aš pastebėjau, jog Lietuvoje pripažįstama tik veganiška žaliavalgystė (raw vegan). Vakarų valsybėse RAW žaliavalgiai valgo ne tik žalias daržoves ir vaisius, bet ir iki 70°C temp. apdorotus grūdus ir pupeles, nepasterizuotus pieno produktus, termiškai neapdorotus ekologiškus kiaušinius, žalią mėsą ir žalią žuvį.

    AtsakytiPanaikinti