Puslapiai

2012-01-28

Bananiniai keksiukai su cinamono trupiniais


Bananas - nuostabus vaisius, šiais laikais prieinamas ištisus metus, nesvarbu kur begyventume. Neskubėkite išmesti pernokusius bananus. Jų minkštimas tinka pyragams ir keksiukams kepti.
Šis keksiukų receptas ypatingas ne tik bananiniu skoniu, bet ir saldžiu cinamoniniu-trupininiu paviršiumi. Keksiukai iškepa nuostabūs: vidus minkšas, nedrėgnas ir nelipnus, turtingas bananiško saldumo, su traškiais cinamoniniais lydyto cukraus krisleliais paviršiuje. Tokie bananiniai keksiukai tinka savaitgalio vėlyviems pusryčiams ar priešpiečiams arba užkandžiui, labai skanu užsigerti pienu arba prie arbatos ar kavos.
Pasinaudojau Lisos Kreft "Banana crumb muffins" receptu, pelniusiu penkias žviagždutes ir susilaukusiu šimtus komplimentų, šiek tiek jį pakeisdama, t.y. nenaudojau kepimo miltelių ir šiek tiek paderinau ingredientų kiekius. Kepiau šiuos keksiukus jau 4 kartus, šiuo metu jie skatosi mano šeimos mėgstamiausi.
Paruošimui reikia turėti 12-18 silikoninių keksiuko formelių, o jei naudojame metalines formeles, jas išklojame kepimo popieriaus krepšeliais. Aš nemėgstu, kai keksiukai išsilieja per kraštus, tai iš aprašyto kiekio gaminau 18 vidutinio dydžio keksiukų.
Ruoša trunka apie 15 min., kepimas 20 min.
Produktai tešlai:
  • 1 ½ stiklinės (190 g) kvietinių miltų
  • 1 arb. š. sodos
  • 1 valg. Š. krakmolo
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ stiklinės (110 g) ištirpinto sviesto arba 1/3 stiklinės (75 g) vynuogių kauliukų aliejaus
  • ¾ stiklinės (150 g) balto cukraus (galima naudoti kiek mažiau)
  • 1 kiaušinis
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 valg. Š. citrinų sulčių arba obuolių acto (5% stiprumo)
  • 3 pernokę bananai: labai minkšti, bet nesupuvę, tokie būna, kai jų žievės tampa rudos, o vidus dar yra gelsvas, be rudų dėmių.
Produktai trupininiam pabarstymui:
  • 1/3 stiklinės (150 g) rudo cukraus
  • 2 valg. Š. kvietinių miltų
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 Valg. Š. ištirpinto sviesto
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. Silikonines formales lengvai ištepame aliejumi.  Jei naudojame metalines formeles, jas išklojame kepimo popieriumi arba įsodiname po popierinį krepšelį.
  2. Dideliame dubenyje sumaišome pirmus keturis sausus ingredientus: miltus, sodą, krakmolą ir druską. 
  3. Kitame dubenyje pirmiausia gerai ištriname ištirpintą sviestą su cukrumi. Įmušame kiaušinį, išplakame. Pridedame šakute suminkštintus bananus, citrinų sultis ir vanilę, gerai išmaišome. Mišinyje gali likti nedideli banano gumuliukai.
  4. Skystą bananinį mišinį įmaišome į miltų mišinį, kol masė taps vientisa. Gauta tešla turi būti lipni, grietinės tirštumo. Jeigu bananai nebuvo sultingi ir tešla gavosi sausa, pilame šiek tiek daugiau aliejaus ir išmaišome.
  5. Paruoštas formeles pripildome tešla, maždaug 2/3 jų tūrio. 
  6. Atskirame dubenėlyje sumaišome pirmuosius tris "Trupininio pabarstymo" ingredientus. Pridedame vanilės ekstrakto ir sviesto, vėl išmaišome. Šiuo trupininiu mišiniu apibarstome keksiukų tešlą formelėse. 
  7. Kepame 18-20 min. Iškepę keksiukai turi būti pakilę apie 2 cm, gražiai parudavę. Tikriname mediniu smeigtuku, kuris, įsmeigus į keksiuko vidų ir ištraukus, turi likti sausas.




















    2 komentarai:

    1. Anonimiškas7/25/2015

      Miela Segebute, dekoju uz jusu receptus, esu isbandziusi ju ne viena, ir visuomet viskas gaudavosi puikiai, kaip ir si karta, kepant bananinius keksiukus. Pasinaudojau jusu receptu, tik vietoj miltu dejau avizu dribsnius, juos pirmiau pasmulkinusi. Gavosi labai skaniai, aciu uz jusu kulinarini dienorasti :)

      AtsakytiPanaikinti