Puslapiai

2012-01-28

Aštriai įdaryti pomidorai

Šiuo patiekalu mane pirmąkart vaišino Eva (giminaitė), seniau nei prieš du metus, rodė seną rusiško žurnalo iškarpą (recepto šaltinį) bei leido man stebėti visą patiekalo gamybos eigą. Nieko neužsirašiau, bet viską įsidėmėjau, o vėliau sėkmingai atgaminau. Patiekalas veganiškas, aštrokas, nepaprastai skanus. Prie karštų bulvių ar virtų ryžių - pats tas. "Aštriai įdarytus pomirodus" gaminau praėjusioms Kūčioms ir gavau nemažai komplimentų.
Paruošimui reikia turėti keptuvę, nedidelę blėkutę ar indą aukštais kraštais, tinkamą kepimui orkaitėje, apvalų skaptuką vaisiams.
Šiam patiekalui gali būti naudojami paprasti apvalūs arba pailgi slyviniai pomidorai (liaudyje dar vadinami tomatais). Perkant patartina pasirinkti tokius, kurie "stovėtų" vertikaliai, pastačius ant akutės (kur paliko nuo kotelio). Pirkite pomidorų tiek, kad kepimo blėkutė būtų pilna, kitaip jie bekepant kris ant šono. Su apvaliais pomidorais mažiau vargo: mat jie negriuvinėja ant šono, na ir "kepurės" jiems nereikalingos: pašaliname kotelio akutę, išskaptuojame pomidorą ir kepame prikimšus įdaru atvira anga aukštyn.
Užkandžio porcijai užtenka 1 pomidoro, taigi: išeiga yra tiek porcijų, kiek naudosite pomidorų.
Neišsigąskite, jog recepte naudojama daug morkų. Ruošiamas įdaras labai susitraukia ir net galite jo pritrūkti.
Produktai:
10 vnt. slyvinių pomidorų
8-10 vnt. morkų
2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
1 arb. š. susmulkintų raudonųjų pipirų arba 1 čilė (aitrioji paprika)
1 arb. š. druskos
1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
kuokštas žalumynų: petražolės, čiobreliai, česnakiniai svogūnai - papuošimui
Paruošimas:
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę.
  2. Nupjauname pomidorų viršūnėles ir dedame šalia pomidoro, kad nesupainioti, kokiam pomidorui kuri skirta "kepurė". Apvaliu skaptuku į nemetalinį dubenėlį išskobiame pomidorų "vidurius".
  3. Nuskutame ir burokine tarka sutarkuojame morkas.
  4. Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Pirma apkepiname morkas apie 5 min., kol morkos gražiai paruduos. Pasūdome, papipiriname, pridedame pomidorų "vidurius" su visu skystymu. Maišant kepame dar apie 5 min., kol beveik visas skystis nugaruos. Pridedame susmulkintus česnaką ir čiles, maišant kepiname dar 2 min. 
  5. Arbatinio šaukštelio pagalba, paruoštu karštu įdaru prikemšame pomidorus ir užvožiame "kepurėmis". Sudedame pomidorus ant aliejumi išteptos blėkutės (arba į tą pačią taukuotą nuo morkų kepimo palikusią keptuvę, jei tik ji tinkama kepimui orkaitėje).
  6. Kepame 15 min. Iškepę pomidorai turi likti standūs, beveik nesusiraukšlėję, "kepurės" lengvai parudavusios. Pateikiame apibarstę susmulkintais žalumynais.













P.S. Žalumynus galima sumaišyti su keptų morkų įdaru ir juo prikimšti pomidorus.

2 komentarai:

  1. Anonimiškas2/05/2012

    aciu uz receptus veganams. jau ne viena isbandziau, visi geri. Sitie pomidorai irgi labai skanus, astrumas patiko, gaminsim dar.
    S.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Eivinas11/19/2015

    Nuostabus patiekalai, labai skanūs pomidorai. Žmona dažnai gamina pagal šį receptą.

    AtsakytiPanaikinti