Prancūzai juos vadina crêpe ir išdidžiai skelbia savo kulinarijos išradimu. Aš drįsčiau šiam teiginiui paprieštarauti, mat esu valgiusi puikius lietinius paruoštus pagal rusų, graikų, Sibiro tautų ir lenkų virtuvės tradicijas. Kaip ir kiti kulinarai, išdidžiai teigiu, jog mano lietuviškas receptas pats skaniausias ir tikriausias: minkšti ir tamprūs, švelnaus skonio lietiniai, nė lašelio vandens - grynas puikumėlis.
Šis receptas nuo daugumos kitų internetinių skiriasi tuo, jog aš riebalus įmaišau į blendinį (skystą tešlą) ir visiškai nenaudoju riebalų ant keptuvės - tik pirmam lietiniui tenka šiek tiek sviestuko.
Išeiga 12 lietinių. Kepimo trukmė: 25 min. Tačiau patartina blendinį (skystą tešlą) prieš kepant palikti brinkti bent 20 min. kambario temperatūroje - kviečiuose esančiam glitimui suaktyvėti; tokie lietiniai bus tampresni ir sumažės rizika suplyšti juos apverčiant keptuvėje.
Šie lietiniai skanūs patys savaime, tačiau juos galima paįvairinti su įdarais, žiūr. įdarų receptus įrašo apačioje.
Kepimui geriausiai tinka labai lygaus dugno nesvylama 30 cm skersmens keptuvė. Aš turiu vieną keptuvę, dedikuotą būtent tik blynams ir lietiniams. Dar reikia turėti mikserį arba plakimo šluotelę, 100 ml talpos samtį, 2 dubenis, mentelę.
Produktai:
- 75 g sviesto
- 400 ml (1.6 stiklinės) auksčiausios rūšies kvietinių miltų
- ½ arb. š. rupios druskos
- 2 arb. š. cukraus
- 500 ml+100 ml pilno riebumo pieno, kiek šiltesnio negu kambario temperatūros
- 3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
- 100 ml augalinio aliejaus, geriausiai tinka vynuogių kauliukų aliejus
Paruošimas:
- Virš vidutiniškos liepsnos įkaitintote keptuvėje ištirpiname sviestą, kepiname iki kol sviestas taps švelniai rudos spalvos,- tai priduos lietiniams riešutiško prieskonio. Svarbu nesudeginti! Paliekame sviestą keptuvėje šiek tiek ataušti.
- Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską.
- Atskirame dubenyje suplakame kiaušinius ir 500 ml pieno.
- Trečdalį skysto mišinio pilame į miltų mišinį, gerai išmaišome mikseriu. Pilame likusį pieno-kiaušinių mišinį, ištirpintą sviestą ir išplakame iki kol gautas blendinys (skysta tešla) bus be gumuliukų. Paliekame sviestuotą keptuvę vėlesniam panaudojimui.
- Uždengiame dubenį ir paliekame blendinį brinkti kambario temperatūroje apie 20-30 min.
- Išbrinkęs blendinys šiek tiek sutirštės, taps ištirbusių ledų konsistencijos. Į blendinį pilame likusius 100 ml pieno ir 100 ml aliejaus. Viską dar kartą išplakame tuo pačiu mikseriu.
- Į virš vidutiniškos liepsnos įkaitusią tą pačią sviestuotą keptuvę samčiu pilame blendinį. 1 samtis = 1 lietinis. Keptuvę vartome sukamuoju judesiu, kad blendinys plonu sluoksniu padengtų visą jos paviršių. Kepame 1-1.5 min., kai tik lietinio paviršius atrodo sausas iki pat vidurio ir po juo pradeda kilti oro burbulai, mentele apvedame apie kraštus, kad lietinis atšoktų nuo keptuvės paviršiaus. Tada lietinį vienu mentelės judesiu apverčiame ir dar 1 min. kepame ant kitos pusės. Iškepęs lietinis turi būti tamprus, šviesus su rusvais taškais, kraštai minkšti ir nesausi.
- Kartojame kepimą su likusiu blendiniu. Tarp kepimų keptuvės nereikia taukuoti, užtenka riebalų iš blendinio.
- Iškepusius lietinius vieną ant kito dedame ant plokščios didelės lėkštės. Lietiniai tinka valgyti tik iš keptuvės arba juos uždengus plėvele (arba po kita plokščia lėkšte) galima šaldytuve laikyti iki 7 dienų, ir vėliau atšildyti ant sviestu pateptos keptuvės.
Lietiniai tampa blynais, kai į juos įvyniojamas įdaras ir apkepinama iš abiejų pusių ant sviestuko. Jeigu kepsite keptuvėje be dangčio, blynai bus traškesni; po dangčiu kepant - geriau įkaista įdaras. Didesnį kiekį iš anksto paruoštų blynų patariu kepti 15 min. ant blėkutės orkaitėje, 175°C (350°F) temperatūroje. Įdaro į lietinius dedame po 2 Valg. Š. Maždaug 30-čiai lietinių pasirinkite vieną įdaro variantą:
- Virta 1 vištos krūtinėlė, sumalta + aliejuje pakepinta 1/2 svogūno + druska + pipirai. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine su žiupsneliu druskos.
- 200 g varškės + 200 tarkuoto fermentinio sūrio + 1 arb. š. kmynų (nebūtinai) + druska + pipirai. Lietinius suvyniojame į vamzdelius. Užkepame orkaiteije ir pateikiame su karštu sviesto + grietinės padažu.
- 300 g virtų plaučių + 100 g rūkytos dešros + aliejuje pakepinta 1/2 svogūno. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine su žiupsneliu druskos.
- 400 g varškės + 2 žali kiaušiniai (nebūtinai) + cukrus + vanilė arba cinamonas. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine ir apibarstę cukrumi.
- 200 g varškės + 100 g susmulkintų špinatų + susmulkintas kuokštas prieskoninių žalumynų + druska + pipirai. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję karštu sviesto + grietinės + grybų (nebūtinai) padažu.
- 1 stiklinė troškintų kopūstų + 2 virti kiaušiniai, susmulkinti + susmulkintos petražolės ar kt. prieskoniai + druska + pipirai. Lietinius lankstome vokeliu. Apkepiname ir pateikiame aplieję grietine su žiupsneliu druskos.
- 8 obuoliai, supjaustyti kubeliais + sauja razinų + 4 valg. Š. cukraus +2 valg. Š. romo (nebūtinai). Viską pakepiname keptuvėje su sviestuku. Dedame į lietinio vidurį, suimame kraštus į rišulėlį ir pasmeigiame mediniu smeigtuku. Kepame orkaitėje. Pateikiame šalia ledų kamuoliuko arba plaktos grietinėlės bokštelio.
- 300 g grybų + didelis svogūnas + druska + pipirai. Daržoves supjaustome, pakepiname, jegu labai skystas įdaras - įdedame džiuvesėlių. Dedame į lietinio vidurį įdaro, suimame kraštus į rišulėlį ir pasmeigiame mediniu kaištuku. Kepame orkaitėje. Pateikiame su grietine ir žiupsneliu druskos.
- 200 g kumpio + 200 g fermentinio sūrio + susmulkintų petražolių (nebūtinai). Lietinius lankstome vokeliu arba vyniojame į vamzdelį. Pakepiname keptuvėje ant sviestuko arba orkaitėje iki kos sūris apsilydis. Pateikiame aplieję grietine.
Mano beveik visi įdarų variantai yra nesaldūs. Dievinu puikius desertus, bet pavalgyti mėgstu sūriai ir aštriai.
Būtų įdomu sužinoti, kokius įdarus mėgstate Jūs. Laukiu komentarų.
Blyneliai su vištiena, pagal įdaro variantą Nr. 1.