Puslapiai

2016-01-18

Kriaušienė


Ši kriaušienė nuo kitų receptų skiriasi tuo, jog ji yra mažiau saldi ir kriaušės joje yra kietos. Tokią kriaušienę būtina saugoti šaldytuve ir suvartoti 1-2 mėnesių bėgyje. Ilgai negendančias uogienes reikia virti ilgiau, tačiau skoniu jos mažai skirsis nuo prekyboje esančių puikių uogienių, importuojamų iš Vengrijos, Italijos, Prancūzijos... Man svarbu išsaugoti šviežio vaisiaus aromatą ir tekstūrą, tad mano uogienės, kaip ir anksčiau aprašytos "Braškių uogienė" ir "Uogų tyrė", taip ir šita "Kriaušienė" - tai trumpalaikis, bet aromatingas gardumynas, kurio neparduoda jokia krautuvė.

Mūsų šeima šią kriaušienę valgome pusryčiams ant blynų, bulvinių sklindžių, ant paskrudintos duonos, dar ji tinka varškei ar jogurtui paskaninti. Savo kriaušių sode neturiu, tad naudoju pirktines ekologiškas kietas kriaušes. Išsiverdu gardžios kriaušienės nedidelį kiekį bet kokiu metų laiku, kai tik ištuštėja mano anksčiau virtos "Nesaldžios uogienės" stiklainiukas.  

Paruošimui reikia turėti didelį dubenį, 3 l talpos puodą, sterilų 0,5 l talpos indelį su dangteliu, daržovių skustuką, sūrio tarką arba citrusų žievelių gremžtuką. Išeiga 600-700 ml.

Produktai:
  • 5-6 vnt. kietos kriaušės (700 g)
  • 1 stiklinė (250 ml) cukraus
  • 1 citrina
Paruošimas:
  1. Kriaušes nuskutame, pjaustome ketvirčiais, pašaliname sėklalizdžius, minkštimą supjaustome 1-2 cm kubeliais.
  2. Nutarkuojame citrinos žievelės tik geltonąją dalį. Dideliame dubenyje kriaušių kubelius apiberiame citrinų tarkiais, cukrumi, apliejame šviežiai spaustomis citrinų sultimis, gerai išmaišome. Paliekame kriaušes 10 min. kambario temperatūroje - sultims išsiskirti.
  3. Į puodą nukošiame iš kriaušių išsiskyrusias sultis, pilame 1/2 stiklinės (120 ml) tyro vandens. Virš vidutiniškos liepsnos mišinį užviriname. 
  4. Dabar į puodą keliauja pusė kriaušių kubelių kiekio iš dubens. Maišant vardame 10 min. Kriaušių kubeliai turi suminkštėti ir tapti pusiau skaidrūs. 
  5. Dabar į puodą beriame likusius kriaušių kubelius iš dubens. Užviriname ir paverdame tik 2-3 min. Nukeliame puodą nuo liepsnos. Karštą kriaušių tyrę pilame į sterilų stiklainį ir užsandariname. Paliekame aušti kambario temperatūroje. Kai stiklainis taps maždaug kūno temperatūros, jį galima statyti į šaldytuvą. 
  6. Suvartojame per 1-2 savaites po atidarymo, saugome šaltai. 

Kriaušių kubeliai marinuojasi citrinų sultyse ir cukruje.

Mano išeiga: puslitris indelis ir mažas dubenėlis

Taip atrodo "Kriaušienė"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą