Puslapiai

2013-10-29

"Tsadziki" arba "Raita"



Tas pats patiekalas egzistuoja Indijoje skysteniame pavidale ir vadinamas salotomis "Raita", arba Graikojeje - tirštesniame pavidale ir vadinamas padažu "Tsadziki". Reik žinoti abu pavadinimus, nes pvz. Indiškame restorane užsakę "Tsadziki" išgirsite atsakymą: "tokio patiekalo neturime".

Analogiški patiekalai gaminami Turkijoje - "Cacık" (tariasi "džiadžik"), Kipre - "Talattouri", Bulgarijoje, Makedonijoje ir Serbijoje - "Tarator", Irake - "Jajeek" (tariasi "žiažyk"), Irane - "Mast-o-khiar", Kaukazo kraštuose - "Ovdukh". Iš šio padažo recepto kildinama ir rusiška šaltsriubė "Okroška".

Man tai nei padažas, nei salotos. Aš vadinu šį patiekalą "panardu" ir "čili karščio gęsintuvu", dažnai pasigaminu jį sau pusryčiams ir mėgaujuosi su paskrudinta pitos ar naan duonele. Nėra nieko geresnio ir skanesnio, kaip šalia super-aštraus patiekalo nedideliame dubenėlyje pateikti šio šalto ir gaivaus gėrio, nesvarbu ar "Tsadziki" ar "Raitos" vardu pavadinto. Skirtumas yra tas, kad indiškoje "Raitoje" naudojamas skystenis nesaldintas jogurtas arba tirštas kefyras, o graikiškame "Tsadzikyje" - tirštas graikiškas jogurtas. Aš nuolat perku nesaldintą jogurtą, dažniausiai pilno riebumo, o dėl skystumo - tai "kaip pasiseks" atvėrus indelį: jeigu rasiu skystą jogurtą, patiekalas bus indiškas, o jeigu tirštą - graikiškas.

Šiam patiekalaui aš pipirų nenaudoju, nes iš principo, jis yra tiekiamas šalia aštrumynų. Jeigu valgysite "Tsadziki/Raitą" pusryčiams, tai šalia duonelės lėkštėje pasidėkite ir marinuotą arba šviežią čilę - toks valgis tikrai pažadins iš miegų.

Paruošimui reikia turėti česnako trintuvę, arba galima česnaką smulkinti peiliu, dubenėlį, kulinarines žirkles. Išeiga 1 porcija.

Produktai:
  • 1 stiklinė (250 ml) nesaldinto jogurto arba tiršto kefyro
  • 200 g  minkštų sėklų (vadinamo "besėklio") agurko
  • 1 skiltelė česnako
  • 15 vnt. šviežių mėtų /krapų/baziliko/prieskoninio šalavijo lapelių
  • 1/2 arb. š. druskos
Papildomi produktai, pasirenkame tik vieną:
  • 1 Valg. Š. gelsvų razinų
  • 1 vnt. morka, tarkuota burokine tarka
  • sauja susmulkintų šviežių špinatų lapelių
  • žiupsnelis tarkuoto imbiero 
  • 1 Valg. Š. tarkuoto moliūgo 
  • 1 Valg. Š. susmulkintų žalių svogūniukų
  • 1 Valg. Š. susmulkintų pistacijų
  • 2-3 vnt. alyvuogių - papuošimui
  • 1 Valg. Š. susmulkintų graikinių riešutų
Paruošimas:
  1. Agurką sutarkuojame burokine tarka arba supjaustome 0.5 mm kubeliais. Česnaką sutriname arba labai smulkiai supjaustome. Žalumynus sukarpome kuo plonesniais ruoželiais. 
  2. Visus ingredientus sumaišome dubenėlyje ir tuojau pat tiekiame į stalą. Šis patiekalas išlieka šviežias ir išvaizdus iki 2 val.

Tarkuoto agurko "Raita" šalia deginančiai aštrios "Vandalū avienos".

"Tsadziki" padažas šalia orkaitėje apkepinto baklažano ir aitrųių čilių. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą