Puslapiai

2013-05-25

Kiaušinienė su bulvėmis

Šį įrašą dedikuoju savo sūneliui Aleksui, kuris tiesiog nušvinta džiaugsmu, savo pusryčių lėkštelėje aptikęs mamytės ruoštą "Kiaušinienę su bulvėmis".

Labai keista, jog šio recepto neradau Internete. Aš maniau, kad tai visuotinai žinoma lietuvių kulinarijos klasika. Mat, mano šeimoje tokius pusryčius ruošdavo tėvai, močiutės, prosenelė... Valgant patiekalą traškios bulvės mirkomos lyg padaže skystame kiaušinio trynyje - mmm kaip skanu!

Labai maloniai mane nustebino atradimas, jog Meksikos virtuvėje ruošiamas analogiškas patiekalas, tik skirtumas tas, jog ten bulvės tarkuojamos burokine tarka. Tarkuotos bulvės lengvai maišant apkepinamos aliejuje - dalis jų sukimba į gumuliukus, dalis - ne. Toliau ant viršaus tupdomas kiaušinis ir pabaigiama panašiai, kaip ir mano šeimos recepte. Skirtumas tame, jog meksikietiškai tarkuotas bulves sudėtingiau mirkyti trynyje po gabaliuką, šiuo atveju trynys perplėšiamas ir buvių paviršius apvarvinamas geltonu trynio turiniu.

"Kiaušinienės su bulvėmis" paruošimas paparastų-paprasčiausias, tačiau reikia išmanyti kai kuriuos niuansus:
  1. bulves keptuvėje kepame vienu sluoksniu - tokios bulvės bus traškios, nesulipusios; 
  2. kiaušinio jokiais būdais negalima perkepti - idealiai baltymas turi būti sutvirtėjęs, o trynys skystas, bet karštas.
Mano 28 cm skermens keptuvėje telpa tik 2-3 porcijos, tad didesnei šeimai teks kepti kelis kartus.

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu.

Produktai 2 porcijoms:
  • 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 2 buvės
  • 2 kiaušiniai
  • 1/2 arb. š. smulkios druskos
Paskaninimui:
  • susmulkinti žali svogūnų laiškai,
  • ketčupas,
  • salsa - meksikietiškam variantui,
  • jūsų mėgstamas aštrus padažas,
  • raugintų kopūstų salotos - "seniobiniam" variantui.
Paruošimas:
  1. Bulves nuskutame, nuplauname ir nusausiname. Bulves pjauname išilgai pusiau, puseles supjaustome plonais 2-3 mm griežinėliais.
  2. Virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų. Bulves pažeriame 1 sluoksniu per visą keptuvės dugną, pasūdome. Kepme apie 3 min., mentele pavartome ir dar kepame apie 3-4 min. Bulvės turi būti visiškai iškepusios, bet nesubyrančios.
  3. Ant bulvių skirtingose keptuvės pusėse įmušame po kiaušinį. Dabar keptuvę uždengiame dangčiu ir toliau kaitiname 1-2 min. Keptuvę nukeliame nuo liepsnos, tikriname ar sutvirtėjo kiaušinio baltymas: pajudinus keptuvę baltymas neturi teliuškuoti ar drebėti lyg drebučiai. Jeigu baltymas vis dar šiek tiek skystokas, uždengiame keptuvę dangčiu ir paliekame 1-2 min.  jau be kaitinimo - keptuvės karštumo užteks baltymui toliau sutvirtėti.
  4. Mentele atsargiai išdedame buves su kiaušiniais į lėkštes. Tiekiame į stalą su pasirinktais pagal skonį priedais, mėgaujamės tuojau pat. Prie šio patiekalo duona nereikalinga.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą